Harald Stabell. (Foto: TV 2)
Harald Stabell. (Foto: TV 2)

Stabell om Breivik-rapporten: – Noen vil jo si at «han må være gal»

Forsvarer Geir Lippestad mener at hans klient må få innvilget strafferabatt. Klokken 13 blir det kjent om Breivik kan dømmes til fengselsstraff.

Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim er av Oslo tingrett oppnevnt til å foreta en psykiatrisk vurdering av terrorsiktede Anders Behring Breivik. I flere måneder har de to erfarne psykiaterne hatt 13 samtaler med 32-åringen.

230 siders rapport

I tillegg har de sett gjennom videoavhør som er gjennomført samt snakket med familie og venner av Breivik.

SKAL FORKLARE I DETALJ: Anders Behring Breivik kan få en uke til å forklare seg når rettsaken starter 16. april. (Foto: Lars Slettebø/TV 2)
SKAL FORKLARE I DETALJ: Anders Behring Breivik kan få en uke til å forklare seg når rettsaken starter 16. april. (Foto: Lars Slettebø/TV 2)

Opprinnelig skulle de sakkyndige ha overlevert sin rapport 15. oktober, men på grunn av det omfattende arbeidet med rapporten måtte de be om utsettelse fra Oslo tingrett.

Denne typen psykiatriske rapporter pleier som regel å være på mellom 30 og 70 sider. I dette tilfellet er rapporten på 230 sider.

I rapporten skal de rettsoppnevnte konkludere med om den terrorsiktede 32-åringen er strafferettslig tilregnelig. Dette er avgjørende for utfallet av rettssaken som er planlagt å starte 16. april neste år.

LES OGSÅ: Breviks mentale helse kan bli kjent

Tirsdag klokken ni overleverer Husby den endelige rapporten til Oslo tingrett. Det er avdelingsleder og tingrettsdommer Nina Opsahl som tar imot papirene fra de sakkyndige.

Den samme rapporten blir også overlevert til den rettsmedisinske kommisjonen. Deretter vil den siktedes forsvarerteam, koordinerende bistandsadvokater og statsadvokaten få overlevert den psykiatriske evalueringen.

Saken fortsetter under reportasjen.

574394

Klokken 13 vil statsadvokaten presentere innholdet i rapporten på en pressekonferanse. Du kan se pressekonferansen og reaksjoner på rapporten direkte her på tv2.no og på TV 2 Nyhetskanalen.

Strafferabatt

Terrorsiktede Anders Behring Breivik er siktet for å ha tatt livet av 77 mennesker, men hans forsvarer mener likevel at han bør få innvilget strafferabatt, skriver Dagsavisen tirsdag.

Geir Lippestad peker på at hans klient overga seg til politiet, at han har erkjent de faktiske forhold selv om han ikke har erkjent straffskyld, at han har samarbeidet i politiavhørene og at hans tilståelse kan ha hatt betydning for både de overlevende og de pårørende.

KAN PÅVISE SYKDOM: De to rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby hadde opprinnelig en frist til 15. oktober med å levere sin rapport om Breivik til 22. juli-kommisjonen. En av grunnene til at de nå har fått utsettelse til 30. november er at at de ikke har fått gjennomført MR-undersøkelsen. 
 (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
KAN PÅVISE SYKDOM: De to rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby hadde opprinnelig en frist til 15. oktober med å levere sin rapport om Breivik til 22. juli-kommisjonen. En av grunnene til at de nå har fått utsettelse til 30. november er at at de ikke har fått gjennomført MR-undersøkelsen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

– Handlingens karakter er av en slik art at den sprenger alle tidligere grenser. Spørsmålet om strafferabatt vil bli prøvet, så er det opp til domstolen å vurdere hvor langt bestemmelsen rekker, sier Lippestad.

Forstår utspillet

Flere fremtredende jurister mener det er utenkelig at den terrorsiktede 32-åringen vil bli innvilget noen form for strafferabatt.

– Jeg tror ikke det vil bli gitt strafferabatt, da ingen av hensynene som ligger bak bestemmelsen om tilståelsesrabatt synes å være til stede, sier advokat Harald Stabell.

Likevel må den erfarne juristen innrømme at han forstår Lippestads utspill.

– Det er vel antakeligvis det eneste lille poenget og anførselen han kan komme med når det gjelder eventuell rabatt eller formildende omstendighet dersom Behring Breivik blir funnet tilregnelig, sier Stabell til TV 2 Nyhetskanalen.

I utgangspunktet har ikke handlingens alvorlighetsgrad noe å si for hvorvidt det er grunn for å gi strafferabatt. Stabell sier også at det ville overraske ham om rettspsykiaterne har funnet at Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.

Manifestet

– Han har selv skrevet et stort manifest der han begrunner hvorfor det var nødvendig å gå til dette skrittet han tok, og han har også gjennom sin forsvarer forklart hvorfor han gjorde det – bakgrunnen, ideologien, motivasjonen. Alt har vært planlagt i mange år, og han har også gjennomført det etter planen.

– Mange vil vel si at manifestet hans er verket av en psykopat?

– Det kan man si. Noen vil jo si at «han må være gal», men i rettspsykiatrisk forstand så er ikke det tilstrekkelig at man har en forskrudd virkelighetsoppfatning. Da er det nødvendig å kunne fastslå at han ikke var klar over det han sto bak og det han gjorde for å kunne si at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket og derved utilregnelig.