INGEN GOD JUL: Kjøpepresset er aldri større enn i julen. Mange klarer ikke å leve opp til forventningene om gaver og andre ting som skal handles inn. (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)
INGEN GOD JUL: Kjøpepresset er aldri større enn i julen. Mange klarer ikke å leve opp til forventningene om gaver og andre ting som skal handles inn. (Foto: Borgen, Ørn E./SCANPIX)

85.000 barn gruer seg til jul

Mange barnefamilier har ikke råd til tradisjonell julefeiring.

Mens de aller fleste barn teller dagene til julaften, viser tall fra Redd Barna at 85.000 barn i Norge ikke er like heldige. Fattighuset på Grønland i Oslo forteller om mange barn og barnefamilier som ikke har råd til tradisjonell julefeiring.

– Hater julen

Sasiwimon Thongtang kom fra Thailand til Norge for 20 år siden. For halvannet år siden mistet hun mannen sin, og er nå aleneforsørger for to sønner på 10 og 14 år. Hun kan ikke jobbe og sliter allerede med å få endene til å møtes. Livet blir ikke lettere i julen.

TØFF JUL: For Sasiwimon Thongtang er livet ekstra tøft i julen. Som alenemor til to gutter jobber hun frivillig på fattighuset for å klare seg.  (Foto: Celine Normann / TV 2)
TØFF JUL: For Sasiwimon Thongtang er livet ekstra tøft i julen. Som alenemor til to gutter jobber hun frivillig på fattighuset for å klare seg. (Foto: Celine Normann / TV 2)

– Jeg hater julen, jeg kan ikke si noe annet. Jeg kan ikke gi barna noe av det de ønsker seg, ingen egne gaver i det hele tatt, sier hun til TV 2 Nyhetene.

På grunn av sykdom kan ikke Thongtang ha en fast jobb, og jobber isteden som frivillig på Fattighuset så ofte hun orker. Da får hun mat og klær til å kunne forsørge familien.

Den første offisielle tellingen viste i fjor at at 215.415 nordmenn defineres som fattige.

Mobbes

At livet som fattig er vanskelig, legger ikke Thongtang skjul på. Det aller verste er hensynet til barna.

– Når du har lite inntekt blir alt en utfordring. Jeg har for eksempel ikke penger til klær. Guttene vokser så fort og trenger nye klær hele tiden, og det er ikke alltid det kommer klær i riktige størrelser hit, sier hun.

GIVERE: Det kommer daglig inn en mengde klær til fattighuset på Grønland hvor folk som ikke har råd til egne klær kan få det de trenger.  (Foto: Celine Normann / TV 2)
GIVERE: Det kommer daglig inn en mengde klær til fattighuset på Grønland hvor folk som ikke har råd til egne klær kan få det de trenger. (Foto: Celine Normann / TV 2)

Julen er spesielt vanskelig for familien, og forteller at mobbing ikke er et ukjent fenomen for barna.

– Det er ikke lett for dem, barn snakker jo om alt og spør hva andre fikk til jul. De er takknemlige for gavene de får fra fattighuset, men ofte er det gaver ment for yngre barn.

Julen er ekstrem

Barna til Thongtang er ikke alene om å synes julen er tøff. Tall fra Redd Barna viser at i perioden fra 2000 til 2006 økte antallet fattige barn i Norge fra 58.000 til 85.000.

Les også: Flere fattige barn i Norge

– Julen er ekstrem. Vi merker generelt at høytidene er verst for fattige som ikke har så mye, sier styremedlem ved Fattighuset, Per Høiås.

På en vanlig uke er mellom 700 og 800 personer innom fattighuset, men i tiden fram mot jul er pågangen betydelig større. Jeg hater julen, jeg kan ikke si noe annet

Høiås påpeker at økt press blant annet på julegaver blir en ekstra utfordring. Dette fører til at også folk som til vanlig har økonomi til å holde hodet over vannet, får problemer.

– Velferdsstaten er rett og slett ikke for alle. Spesielt mange barnefamilier eller enslig forsørgere kommer i en utsatt posisjon i julen, og senest i går kom en far med sin 17 år gamle sønn gråtende på trappen vår, sier han.

Høy terskel

Mange som har problemer i hverdagen kvier seg lenge for å oppsøke Fattighuset og terskelen er høy for å besøke stedet første gang.

– Mange har problemer med å definere seg selv som fattig. Det er ikke en lett situasjon å akseptere, sier Høiås.

Les også: Elever måtte leke rik og fattig – endte i slåsskamp

DONERER GAVER: Liv Arild (t.v) overleverer to fulle poser til styremedlem ved fattighuset, Reidun Berger. I posene er alt fra garn og julepynt, til dunkåpe og fleecegenser.  (Foto: Celine Normann / TV 2)
DONERER GAVER: Liv Arild (t.v) overleverer to fulle poser til styremedlem ved fattighuset, Reidun Berger. I posene er alt fra garn og julepynt, til dunkåpe og fleecegenser. (Foto: Celine Normann / TV 2)
Thongtang sier hun ikke hadde klart seg om hun ikke hadde fått hjelp.

– Vi som er fattige, vi lever for håpet. Jeg har råd til husleie og strøm, alt annet trenger jeg hjelp til. På mørke dager er det vanskelig å se for seg fremtiden, sier hun.

Giverglede

Givergleden er heldigvis stor i Norge i tiden fram mot høytiden, og hver dag strømmer både klær og gaver til fattighuset.

Liv Arild har tatt en av fridagene sine til å levere klær og gaver til folk som trenger det.

– For meg betyr det mye å kunne hjelpe til. På mange måter tror jeg det betyr like mye å gi som det gjør å få, sier Arild.

Også Kirkens Bymisjon melder om positiv respons fra allmennheten. Ifølge en pressemelding har de til nå fått inn rundt en million kroner på kampanjen «gled en som gruer seg til jul», som skal være med å gi folk varme måltider i tiden fremover.