Tomme smørhyller er blitt et vanlig syn i dagligvareforretningene. (Foto: TV 2)

Smørhyllene i butikker over hele Norge er tomme og mange frykter for julebaksten.

Tine lover at smørproduksjonen skal øke uke for uke, men ikke før over nyttår er de tilbake på normal produksjonen.

– Nå kommer Tine til å levere stadig økte smørleveranser til butikkene, så nå vil det jevnlig fylles opp, sier Elisabeth Morthen, kommunikasjonsdir. i Tine

Norske forbrukere etterspør mer smør, både på grunn av all oppmerksomheten som har vært rundt lavkarbodiett og man ønsker å lage mer mat fra grunnen av.

– I tillegg har vi nok en effekt av fokuset rundt smørmangelen, slik at folk gjerne kjøper litt ekstra, forklarer Morthen.

Les også:Smørmangel til over nyttår

Dra til Sverige

I Sverige er det ingen smørmangel. (Foto: Colourbox.com/Illustrasjonsfoto)

– Smørlagrene i Europa er også historisk lave. Det er ikke lenge siden det var for mye smør, men det har da snudd, sier Morthen.

Men er du kreativ, finnes det løsninger.

I vårt naboland Sverige har de ikke smørmangel, så en tur over grensa kan være lurt dersom du må ha smør med det første.

Og husk å kjøpe med til venner og familie når du først er der.

Siden august har salget av smøret i Sverige nærmest doblet seg på grunn av smørmangelen i Norge.

Les også: Fedon: – Disse matoljene skal du bruke

Lag smør selv

mersmor (Foto: Colourbox.com)

Hjemmelagd smør er kjempegodt, og skal du ha gjester kan du servere selvlagd smør.

Her får du oppskriften til Oslo-restauranten St. Lars` hjemmelagde smør.

– Det er veldig lett å lage smør selv. Du kan bruke rømme eller fløte, og det tar ca. 15 minutter, forklarer kokk og daglig leder Jon Krog Pedersen.

Når man pisker krem/rømme, handler det om å gi seg med piskingen før det blir smør. Nå skal du la det piske så lenge at det blir smør og sprekker.

– Da kan du skille ut fettstoffene og sile av melken. Bruk hendene til å kna ut restene av melken. Da har du nøytralt og enkelt smør, forklarer Jon.

Putt smørklumpene i iskaldt vann, før du smaksetter smøret.

Her kan du bruke vanlig salt, rødvinssalt, hvitløk og urter.

– Det er en litt annen syrlighet på rømmemelken enn på fløte, så det gir en litt annen smak.

Se hvordan Jon Krog Pedersen lager smøret i videovinduet øverst.

Vær på plass når smøret kommer

Det er ikke helt tomt for smør.

Ifølge Tine produserer de faktisk 70 % av normal produksjon.

Spør i din dagligvarebutikk om når de får smørleveranse og vær på plass når den kommer.

Les også: Start din egen butikk på minutter

Kjenn en baker

Bakerier, hoteller og restauranter prioriteres av Tine og får normale leveranser med smør.

Kjenner du noen i disse bransjene, kan du jo prøve å få kjøpt litt smør.

Les også: Dette er julematen du bør unngå som gravid

Smør deg med tålmodighet

Hvis ingen av disse rådene lar seg gjennomføre, får du nesten bare smøre deg med tålmodighet.