STORE SMERTER: Mens Fredrik (17) venter på å få rettet ut bena sine må han leve med store smerter. Overleger og foreldre fortviler over situasjonen.  (Foto: Sveinung Kyte/Kristian Myhre /Montasje)
STORE SMERTER: Mens Fredrik (17) venter på å få rettet ut bena sine må han leve med store smerter. Overleger og foreldre fortviler over situasjonen. (Foto: Sveinung Kyte/Kristian Myhre /Montasje)

Fredrik (17) lider under store smerter – må vente måneder på operasjon

Barn må gå unødig lenge med smerter fordi de må vente for lenge på operasjoner. Årsaken er fusjonen ved Oslo universitetssykehus.

17 år gamle Fredrik venter på å få rettet ut bena sine. Legene tør ikke si noe om når han kan få operasjonen. I mellomtiden må han leve med store smerter. Han er langt fra den eneste.

På grunn av fusjonen ved Oslo universitetssykehus må barn gå unødig lenge med smerter. Noen risikerer å få varige skader.

LES OGSÅ: Helseministeren nekter å gi etter for press fra sykehusansatte

Overleger og foreldre frykter nå at nye varslede kutt ved ortopedisk avdeling gir uforsvarlig behandling.

Må spare 80 millioner kroner

Overlege og kirurg ved ortopedisk avdeling på Oslo universitetssykehus, Olav Wiig, er bekymret. For i budsjettforslaget for neste år må ortopedisk avdeling spare 80 millioner kroner og kutte med hele 99 årsverk.

BEKYMRET: Overlege og kriurg ved ortopedisk avdeling på Oslo universitetssykehus, Olav Wiig, er bekymret. Han er redd for at budsjettkuttene vil føre til at de ikke lengre kan tilby en forsvarlig behandling av pasientene. (Foto: Sveinung Kyte/Kristian Myhre )
BEKYMRET: Overlege og kriurg ved ortopedisk avdeling på Oslo universitetssykehus, Olav Wiig, er bekymret. Han er redd for at budsjettkuttene vil føre til at de ikke lengre kan tilby en forsvarlig behandling av pasientene. (Foto: Sveinung Kyte/Kristian Myhre )

– Vi kan ikke se hvordan vi kan gjennomføre en god og forsvarlig behandling av de ortopediske pasientene som vi har, sier Wiig til TV 2 Nyhetene.

Smertefull ventetid

Barna lider allerede unødig, mener overlegen. Fredrik er en av dem og lever med store smerter i bena.

– Vi må prøve å rette opp føttene hans, forklarer Wiig.

LES OGSÅ: Thor Arne må vente fire måneder på kreftoperasjon på grunn av sprengt kapasitet

For å kunne gjøre dette trenger Fredrik en operasjon, men den kan han måtte vente lenge på. For ifølge tillitsvalgte er konsekvensene av sykehusfusjonen at ventetiden på ortopedisk kirurgi har økt med 30 prosent det siste året.

– Det betyr at folk ligger unødig lenge. Det kan gi problemer og det kan bli sånn at man får unødvendig mye smerter i ventetiden, sier Wiig.

Frykter å havne i rullestol

I Egersund sitter 16 år gamle Eirik og venter på operasjon ved Oslo universitetssykehus. Han har en knokkelsykdom som gjør at han stadig trenger operasjoner. Både Eirik og moren hans fortviler.

– Hvis han ikke får rettet opp i det som er problemet så blir han bare skjevere og skjevere. Slik det er med armen hans så kan beinet rett og slett hoppe ut av albuen, sier Gudrun Marie Eilertsen Uthaug, mor til Eirik.

LES OGSÅ: Private sykehus står klare til å hjelpe kreftpasienter

Eiriks mor er fortvilet over sykehusfusjonen og mener den har forverret situasjonen til familien.

OPERASJONEN UTSETTES: Eirik (16) skulle egentlig opereres i august, men operasjonen utsettes stadig.  (Foto: Sveinung Kyte/Kristian Myhre )
OPERASJONEN UTSETTES: Eirik (16) skulle egentlig opereres i august, men operasjonen utsettes stadig. (Foto: Sveinung Kyte/Kristian Myhre )

– Vi merker at ventetiden har blitt mye lengre, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Eirik skulle egentlig opereres i august, men operasjonen blir stadig utsatt og han frykter konsekvensene.

– Jeg har jo ikke lyst å havne i rullestol resten av livet. Jeg vil kunne gå å springe som alle andre, sier Eirik.

Ledelsen ved Oslo universitetssykehus vil ikke stille til intervju, men i en lang e-post til TV 2 hevder de at ventelisten for barneortopedi er redusert, men erkjenner at noen må vente lengre. De stiller heller ikke til intervju om budsjettforslaget for neste år.

– Vi har vanskelig for å se hvordan dette kan gjennomføres uten at det får betydelige konsekvenser for våre pasienter. Noe man fra ledelsens side har sagt at det ikke skal være. Men vi lever i en annen virkelighet, sier Wiig.

– Det er forferdelig

I likhet med Eirik må Fredrik belage seg på å vente enda en god stund.

IKKE OPTIMISTISK: Kirurg og overlege Olav Wiig tør ikke love Fredrik når han vil få operasjon. I mellomtiden må han leve med smertene.  (Foto: Sveinung Kyte/Kristian Myhre )
IKKE OPTIMISTISK: Kirurg og overlege Olav Wiig tør ikke love Fredrik når han vil få operasjon. I mellomtiden må han leve med smertene. (Foto: Sveinung Kyte/Kristian Myhre )

– Vi får håpe det går så rask som mulig, men jeg kan ikke love noe på noen måneder, Fredrik, sier Wiig til pasienten sin.

LES OGSÅ: Ansatte på Oslo universitetssykehus frykter for jobben

Moren til Fredrik, Ann Christin Simonsen, er fortvilet.

– Det er helt forferdelig. At han skal gå å ha vondt det er ikke aktuelt. Nå er det på tide at de gjør noe. Det er tull at vi skal vente, sier hun til TV 2 Nyhetene.