Gary Speed (Foto: IAN KINGTON/Afp)
Gary Speed (Foto: IAN KINGTON/Afp)
Gary Speed. (Foto: David Davies/Pa Photos)
Gary Speed. (Foto: David Davies/Pa Photos)

Wales-manager Gary Speed er død

Ble bare 42 år gammel.

Liverpool/Bergen (TV 2 Sporten): Wales-manager Gary Speed er død. Han ble bare 42 år gammel. Britisk politi bekrefter overfor engelske medier at Speed tok sitt eget liv.

– Vår dypeste sympati og kondolanser til familien. Vi ber om at alle respekterer familiens privatliv i denne veldig tunge tiden, sier fotballforbundet i Wales i en pressemelding.

Drillo og Gary Speed (Foto: JON SUPER/Ap)
Drillo og Gary Speed (Foto: JON SUPER/Ap)

Speed tok over Wales-jobben i februar, og i hans siste kamp ledet han laget til en overbevisende 4-1-seier mot Norge for fjorten dager siden. Som aktiv spilte Speed 85 landskamper for Wales.

Kampen mellom Swansea og Aston Villa går som planlaget, selv om Wales-laget Swansea har flere walisiske landslagsspillere. Villa-stopper James Collins spiller også for Wales, og lagets keeper Shay Given var lagkompis med Speed i Newcastle.

Før kampen ble Speed hedret med en minnestund og Given var etterpå tydelige preget av det sterke øyeblikket og det tragiske dødsfallet.

Les også: Given knust etter Speeds død – reddet likevel Villa-poeng
TV 2 PLAY: Se minnestunden

given_
given_

– Vil savne ham så mye
Bare Ryan Giggs og David James har spilt flere Premier League-kamper enn Speed, som gjennom en lang karrière fikk totalt 535 Premier League-kamper for Leeds, Everton, Newcastle, Bolton, Sheffield United. Speed var den første som nådde 500 Premier League-kamper.

– Det er noen spillere innimellom hvor det er stor respekt, mer enn hos andre. Én av dem er Gary Speed, sier Jan Mølby til tv2.no.

speed (Foto: Jon Martin Henriksen)
speed (Foto: Jon Martin Henriksen)

Wales-kompisen Robbie Savage er helt knust etter vennens dødsfall.

– Verden har mistet en stor mann i Gary Speed. Jeg er knust. Jeg snakket med han i går morges. Hvorfor. Hvorfor!! Jeg savner han så mye, skriver Robbie Savage på twitter, som er med i engelske «Skal vi danse» for tiden.

– Han kom for å se på for tre-fire uker siden, og jeg ga han en high five på fremste rad. Han elsket showet, han elsket livet og han elsket familien sin. Jeg er knust, fortsetter Savage, som snakket med Speed lørdag.

– Han var i godt humør på telefonen i går, vi lo sammen og snakket om fotball og dansing. Han var en god lagkamerat og en god venn, skriver Savage.

Fotballfamilien sjokkert
Michael Owen og er rekke andre fotballpersonlighet uttrykker også i sjokk og sorg på twitter.

– Jeg kan ikke tro nyheten om Gary Speed. Vi vinket til hverandre da vi slapp av barna våres på skolen for et par dager siden. Jeg er helt nummen, skriver Owen på twitter.

– Han døde 42 år gammel. Det er så trist. Han bodde nært meg og vi kjenner familien hans. Han etterlater seg to sønner. Tragisk, fortsetter Owen.

– Jeg fikk den tragiske nyheten i dag tidlig. Å si at jeg er knust er en underdrivelse. Min tanker går til Garys familie og venner. I dag har verden mistet en stor fotballmanager, men desto tristere er det at verden har mistet en stor mann. Han vil bli savnet av alle, skriver Arsenals Aaron Ramsey, som spiller under Speed på landslaget til Wales.

– Sjokkert over å høre nyheten om Gary Speed. Min tanker går til hans familie, skriver Jack Wilshere.

– RIP Gary Speed. Min første Premier League-kamp var mot han. I den kampen viste han med hva britisk fotball handler om, skriver den tidligere Liverpool-spilleren Xabi Alonso.

– Jeg er helt knust av nyheten. Jeg elsker mannen og alt han representerer som profesjonell. Alle mine tanker går til Speed-familien, skriver Louis Saha.

– Forferdelig nyheter om Gary Speed, alle mine tanker går til hans familie, meddeler Phil Neville.

– Hørte akkurat om Gary Speed. Å si at jeg er sjokkert er en underdrivelse. Jeg så ham på «footbal focus» i går. Hva har skjedd? spør Joey Barton.

Gary Speed (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
Gary Speed (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)

– Sjokkert
TV 2 Sportens Davy Wathne pratet med Speed på tomannshånd i Cardiff for 14 dager siden. 42-åringens mannskap hadde nettopp banket Norge. Speed selv var naturligvis høyt oppe.

– Det første som slo meg var at dette er en sunn og sprek mann med en forbløffende autoritet, sin unge manageralder tatt i betraktning. Han fremsto som frisk og viral, med et gutteaktiv vesen. Han var allerede i besittelse av en enorm naturlig autoritet, sier Wathne.

Derfor er bergenseren desto mer sjokkert over dagens triste nyhet.

– Du kunne tydelig se at dette var en inspirator for verdensstjerner som Craig Bellamy og Gareth Bale. Han var den glødende, dynamiske lederen som kom inn og fikk dem til å tro på et prosjekt. Han virket definitivt ikke som en depressiv mann med selvmordstanker. Hadde det vært en ulykke, en hjertestans, da er ting mer forståelig. Men i dette tilfellet fatter jeg ikke hva som har hendt, sier Wathne.

Den erfarne tv-profilen forteller at Speed var sjenerøs mot det norske pressekorpset i Wales.

– Selv om det var vanskelig, ordnet han (Gareth) Bale for oss - en mann som ikke engang stilte opp for de fleste britiske mediene, sier Wathne.

– Dette er et stort tap for Wales som fotballnasjon. De skulle slå seg opp og frem med Speed ved roret, og hadde også begynt å få resultatene, sier Wathne.

– Ingen så dette komme
Det tragiske dødsfallet ble også omtalt i Premier League-studio.

– Jeg er helt sjokkert, akkurat som alle andre i britisk fotball vil være, sier BBC-kommentator Jaquie Oatley.

– Dette er den mest sjokkerende nyheten jeg kan huske i nyere tid i britisk fotball. Ingen så dette komme. Gary Speed var en av de høyest respekterte karakterene i britisk og walisisk fotball. Han var ikke bare landslagssjef for Wales, men han var en av de største spillerne i britisk fotballhistorie, fortsetter hun.

Hennes egen tv-kanal hadde Speed som gjest i går.

– Speed var seinest lørdag på BBC i forbindelse med lørdagens kamper. Han virket å være helt som normalt. Det er det som er så sjokkerende. Ingen kan forstå det. Han hadde så mye å leve for, han gjorde en god jobb med landslaget til Wales. Han har nylig blitt sitert på at han ville bygge noe for fremtiden. Derfor er dette så sjokkerende, sier hun.

Morten Langli møtte Speed i Bergen for ett år siden da fotballegenden var trener for Sheffield United. Speed var i Bergen for å se på Erik Huseklepp.

– Jeg hadde gleden av å ta en øl med han i baren, og Eirik Bakke kom innom og hilste på. Han ga et meget sympatisk inntrykk, sier han.