Da Silje Omgård fra Stavanger fikk fire babyer på en gang fikk alenemoren et kommunalt lån for å bygge om rekkehuset.

En av firlingene på vei ned trappen.
Nå har kommunen sendt lånet til inkasso, og familien trues med tvangssalg av huset før jul.

Lørdagsmagasinet møter Silje Omgård hjemme i rekkehuset i Stavanger fredag morgen kl. 06.30.

– Vanskelig

Kort tid etter våkner de fire jentene hennes en etter en. Også storebror Christoffer (16) kommer tuslende ned trappen.

– Det var ikke økonomien som var i tankene da jeg fikk de fire små. Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så vanskelig, sier Silje Omgård til Lørdagsmagasinet.

Sjansen for å få firlinger uten prøverør er en til 68 millioner. Silje Omgård strålte som en lottomillionær da hun i 2008 kunne vise fram de fire nyfødte på Stavanger universitetssjukehus.

I dag er jentene tre år og alenemoren fra Stavanger er så langt fra noen millionær som det går an å komme.

I tre år har Silje mottatt ulike typer lønn og stønad. Planen var å komme seg tilbake til jobben i barnehage når jentene ble tre år i juli. Men det har rett og slett ikke latt seg gjøre.

– Ti på sju skulle jeg begynne og da måtte jeg stått opp med jentene ti på fem. Det er heller ikke noen barnehager i området som jeg kjenner til som starter før ti på sju, sier Omgård.

Hun har også vurdert å finne seg en annen type jobb.

– Hvis jeg da skulle vært så heldig at jeg kunne begynt en time senere så måtte jeg også jobbet en time seinere, og da i stedet for sju kunne jeg begynt ti på åtte. Men da hadde jo arbeidstiden blitt forskjøvet til halv fem, og da har jo barnehagen stengt igjen, sier Omgård.

I juli, da jentene var tre år, mistet hun kontantstøtten som var på 13.000 kroner i måneden.

10.000 i minus hver måned

Silje har fått innvilget overgangsstønad i elleve måneder. Men de totale inntektene er redusert, og det har stadig blitt vanskeligere å få pengene til å strekke til.

– Det virker jo rimelig med sko til 200 kroner, men du må jo gange det med fire og da blir det plutselig 800 kroner og en helt annen pris, sier Omgård.

Silje og firlingene møter banksjef Oddvar Rettedal. (Foto: TV 2)

Lørdagsmagasinet blir med Silje til hennes egen bank SpareBank 1 SR-Bank for å spørre hva hun kan gjøre for å bedre økonomien hennes. Men banken kan lite gjøre.

– Nå har vi sett på kostnadene ut fra et såkalt standardbudsjett fra Statens institutt for forbruksforskning SIFO og det ligger ikke noen luksus knyttet til forbruket i de tallene. Og tatt hensyn til de tallene så kommer likviditeten i måneden i 10.000 i minus. I kortere perioder kan hun leve med lavere kostnader enn de som ligger i SIFO, men i ditt tilfelle her går du uansett i minus, sier banksjef Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank.

– Så hun har altså 10.000 for lite hver måned for at økonomien skal gå i balanse?

– Ja, det er riktig det, sier Rettedal.

I MINUS: Silje Omgård har 10.000 for lite hver måned for at økonomien skal gå i balanse. (Foto: TV 2)

Silje har nylig fått innvilget stønad til tannbehandling. Andre utgifter, som utgifter til kontaktlinser, bilhold og internett, blir ikke dekket.

Trenger bilen

– Sønnen min på 16 trenger internett for å få gjort leksene sine. Men hos Nav får jeg beskjed om at dette er en luksusutgift som de ikke dekker, sier Omgård.

Hun forstår heller ikke hvordan hun skulle kunne klare seg uten bil.

– Hvordan skal jeg klare å handle med fire unger i hendene? Snart må de ha nye senger. Hvordan i all verden skal jeg ha med meg fire senger på bussen med fire unger i hendene? spør hun.

Lånet Stavanger kommune ga henne for å få bygget på huset koster henne 2000 kroner i måneden.

Fikk inkasso fra kommunen

Siden mars har hun ikke klart å betale på dette lånet. Nå har Lindorff på oppdrag fra Stavanger kommune sendt henne inkasso.

Mens Lørdagsmagasinet gjør opptak ringer en kundebehandler fra Lindorff. I samtalen får hun høre at saken vil gå rettslig i løpet av desember.

– Salg av bolig ville vært forferdelig. Vi er seks stykker i familien. Jeg er alenemor med fem barn og jeg har gjort så bra som jeg bare har kunnet, sier Omgård til kundebehandleren.

VISSTE IKKE OM INKASSOSAK: Eli Karin Fosse i levekårsavdelingen i Stavanger kommune.

– Det går jo til inkasso nå, og da blir det vel gjerne tvangssalg da som blir neste skritt. Jeg kan gjerne smile utvendig, men innvendig griner jeg, sier Omgård.

Silje Omgård har løst både Nav og Stavanger kommune fra sin lovpålagte taushetsplikt.

Nav har ikke ønsket å stille til intervju, og har henvist alle spørsmål til Stavanger kommune.

Eli Karin Fosse i levekårsavdelingen i Stavanger kommune sier til Lørdagsmagasinet at hun ikke var kjent med inkassosaken.

– Det gjorde du meg oppmerksom på og det må vi inn og se på. Det er klart at den saken må vi gjøre noe med for vi kan ikke risikere at en mor med fire småunger og en tenåring blir stående på gaten, sier Eli Karin Fosse til Lørdagsmagasinet.

– SR-Bank hevder at hun har 10.000 kroner for lite i inntekt til at økonomien hennes skal kunne gå rundt?

– Ja, og det er ikke de satsene vi bruker. Vi bruker veiledende sosialhjelpsats som både etter vår og statens burdering skal være tilstrekkelig for et forsvarlig livsopphold når en gir tilleggsytelser, sier Elin Karin Fosse.

– Hun får beskjed om at internett ikke kan dekkes?

– Jeg kan ikke overprøve hvilke beskjeder hun har fått, for jeg er ikke hennes saksbehandler og kan ikke saksbehandle hennes sak her, men utgifter knyttet til barns skolegang når foreldre mottar sosialhjelp eller andre stønader er noe en kan vurdere å gi tilleggsytelser til, sier Fosse.

LES OGSÅ: Slik er 24 timer med firlinger

Vil gjøre opp

Silje Omgård blir glad når hun får høre at Stavanger kommune sier de vil gjøre noe med inkassosaken. Men hun er redd at det skal mer til for å løse alle problemene.

– Jeg ønsker å gjøre opp for meg selv. Jeg ønsker ikke å spørre om jeg kan få penger til å handle julemiddag. For det mener jeg at jeg på en eller annen måte skulle kunne klare selv. Jeg synes det er kjempeflaut å måtte skrive en masse søknader for å dekke en badehette for å kunne gå i svømmehallen med jentene, sier Omgård.