TRENER: Henrik Meidell Furnes pumper vekter på SATS i Lars Hilles gate i Bergen. Treningskunder i Norge er lite trofaste. 35 prosent slutter i løpet av året, et problem bransjen nå vil til livs.
 (Foto: Nina Kausland/)
TRENER: Henrik Meidell Furnes pumper vekter på SATS i Lars Hilles gate i Bergen. Treningskunder i Norge er lite trofaste. 35 prosent slutter i løpet av året, et problem bransjen nå vil til livs. (Foto: Nina Kausland/)

1 av 3 slutter å trene

Slik skal treningsbransjen få deg til å svette mer.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

– Det er ekstremt krevende. Noen sentre opplever at 50 prosent av kundene slutter etter 12 måneder, sier Elixia-styremedlem og treningsmillionær Bjørn Maaseide (43).

Kristiansand 20100815.
Bjørn Maaseide under årets SWATCH FIVB  world tour Otera open sandvolleyball-turnering i Kristiansand søndag. 
Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)
Kristiansand 20100815. Bjørn Maaseide under årets SWATCH FIVB world tour Otera open sandvolleyball-turnering i Kristiansand søndag. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)

Snart er det januar, den måneden i året der treningssentrene omsetter dobbelt så mye som ellers i året. Årsak: Nordmenn ønsker å bli kvitt julefettet, innfri nyttårsløftet og komme i bedre form.

Men gleden er kortvarig: Gjennomsnittlig frafall i bransjen er 35 prosent. Nærmere forklart: En av tre medlemmer slutter i løpet av året.

Norge har rundt 600 treningssentre med 7000 ansatte som omsatte for 3,5 milliarder kroner i 2010.

To av de største aktørene er Elixia med 125.000 medlemmer og SATS med i overkant av 100.000 medlemmer.

LES OGSÅ: Vi er snart like fete som amerikanerne

– Vil påvirke folks liv!
Sist helg holdt Maaseide foredrag under Fitness Convention på Norges idrettshøgskole. Her la han frem sine fremtidstanker for treningsnæringen, hvor han har arbeidet siden 1989.

Den tidligere sandvolleyballproffen er i dag aktiv på mange fronter: Eiendom, investering, helse og sponsorvirksomhet.

– Jeg er utrolig glad og takknemlig for at jeg har havnet i denne bransjen, og kan påvirke folks liv, i stedet for å måtte selge kopimaskiner, sier Maaseide!

TV 2 Sporty har bedt produktsjef Halvor Lauvstad i SATS om å kommentere Maaseides utspill.

Halvor Laustad, SATS (Foto: Privat/)
Halvor Laustad, SATS (Foto: Privat/)

Dette mener Maaseide og Lauvstad om treningsbransjens største utfordringer:

PRIS
Bjørn Maaseide: Det er for billig å bli medlem på treningssenter i Norge i forhold til andre land. Et medlemskap koster i snitt 500 kroner i måneden.

Vår utfordring er at kunden faktisk må trene selv, vi kan ikke gjøre det for dem. Et medlemskap er ikke dyrt for deg som trener, men dyrt for dem som ikke trener.

Halvor Lauvstad: Det er stor variasjon i både produkt- og tjenestespekter i bransjen, så det er vanskelig å svare kategorisk og generelt på dette. Store sentre med stor bredde av treningsmuligheter og høy kvalitet, er absolutt verdt en høyere pris enn den 500-lappen Maaseide bruker som eksempel.

På andre enden av skalaen finnes ubemannete sentre som kun stiller utstyr til rådighet og her er prisen med rette vesentlig lavere.

LES OGSÅ: Du kan sykle vekk en Grandiosa i timen

I dag trener jeg for å kunne ha en OK helse og spise og drikke det jeg vil!

ORKER IKKE DETTE: Treningsbransjens utfordring er å få medlemmene til å komme på trening og løfte og svette. (Foto: Nina Kausland/)
ORKER IKKE DETTE: Treningsbransjens utfordring er å få medlemmene til å komme på trening og løfte og svette. (Foto: Nina Kausland/)

FRAFALL
Maaseide: Det årlige kundefrafallet, mellom 28 og 50 prosent, er kanskje bransjens største utfordring. Folk klarer ikke å motivere seg til å trene på egen hånd og melder seg ut.

Nå som jeg ikke skal spille kamp i morgen detter også jeg ut i perioder, kanskje i en uke eller 14 dager. Men jeg har kompiser som faller ut i tre måneder av gangen.

Jeg mener alle burde hatt en personlig trener.

Jeg mener alle burde hatt en personlig trener.

Selv trodde jeg ikke at jeg trengte det, men i 2009 hadde jeg PT i ni måneder i forkant av VM i Stavanger. Jeg hadde aldri en unnskyldning for ikke å trene, kunne trene når jeg hadde skader, og ble frisk igjen mye fortere.

I dag trener jeg for å kunne ha en OK helse og spise og drikke det jeg vil!

Lauvstad: Frafall er absolutt en stor utfordring. Heldigvis finnes det både god forskning og praksis som kan brukes i målrettet jobbing for å redusere frafall.

Om vi kunne brukt oljefondet hadde det vært en fantastisk investering.

LES OGSÅ: – Litt er bedre enn ingenting

PERSONLIG TRENING
Maaseide: PT-bruken vil øke voldsomt de neste årene. Nordmenn vil innse at det er lønnsomt å investere i trening, PT og egen helse.

Men det er et for stort gap mellom medlemsavgiften og timeprisen for en PT, som gjerne er 600 kroner. Det er ikke eliten som trenger PT, men den store mengden.

De som klarer å knekke denne koden vil hjelpe den norske folkehelsen. Om vi kunne brukt oljefondet hadde det vært en fantastisk investering.

Lauvstad: Jeg er 100 prosent enig. De fleste mennesker ønsker gode treningsopplevelser levert av mennesker, enten i form av gruppetrening, personlig trener eller andre former for personifiserte treningstjenester.

savalen fjellhotell og spa velværebassenget (Foto: Savalen fjellhotell og spa)
savalen fjellhotell og spa velværebassenget (Foto: Savalen fjellhotell og spa)

NYE OPPLEVELSER
Maaseide: Facilitetene blir stadig bedre. Norge vil i fremtiden få større treningssentre med basseng, idrettshall, spa, velværesenter og restaurant/butikker med sunne mattilbud.

Det vil bli flere aktiviteter for familier og barn, og man vil se at både kropp, kosthold, hud- og ansiktspleie vil inngå i pakken.

Lauvstad: Jeg deler denne oppfatningen, og tror dette vil dukke opp på befolkningstette steder og med driftsmodeller med partnerskap der ulike spesialistaktører samarbeider om store, gode tilbud, eventuelt med aktører som behersker drift av alle disse formene for faciliteter.

Spesielt er drift av vannanlegg krevende.

ORKER IKKE DETTE: Treningsbransjens utfordring er å få medlemmene til å komme på trening og løfte og svette. (Foto: Nina Kausland/)
ORKER IKKE DETTE: Treningsbransjens utfordring er å få medlemmene til å komme på trening og løfte og svette. (Foto: Nina Kausland/)

KONKURRANSE
Maaseide: De etablerte kjedene møter stadig større konkurranse fra nisjesentre: lavpris, dame, pilates, lavterskel, kampsport, spinning- og fedmesentre.

Dette tror jeg er bra, for du får en spissing. Spesialsenterne er gode på det de driver med, og terskelen for å bruke tilbudet blir lavere. Men jeg tror ikke det blir en revolusjon i treningstilbud og etterspørsel de neste årene.

Lauvstad: SATS jobber daglig for å bli bedre på våre kjerneprodukter og tjenester ved å utvikle både vårt personell og våre anlegg.

LES OGSÅ: Nå vil norske kvinner sparke og slå

MOMS
Maaseide: Idretten må få lavere moms på treningssenter/bygg. I dag er mange eiendomsinvestorer skeptiske til store investeringer.

Lauvstad: Jeg er 100 prosent enig – dette legger begrensninger på utbyggeres interesse for utvikling av treningssenteranlegg og dermed mulighetene til å skape enda flere og bedre treningstilbud.

LES OGSÅ: Trener i Norges råeste treningsanlegg

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!