Klokken 9 ligger senteret i Berit mellom Island og Haltenbanken. Uværet beveger seg mot Lofoten. (Foto: Eumetsat / met.no)
Klokken 9 ligger senteret i Berit mellom Island og Haltenbanken. Uværet beveger seg mot Lofoten. (Foto: Eumetsat / met.no)

Ekstremværet «Berit»: Orkan ved Stad i morgentimene

Det er registrert vindkast på 40 og 42 sekundmeter på Kråkenes- og Ona fyr. Nå øker vinden på nordover, og det er kraftige tordenbyger.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiolett viser hvor det er storm klokken 9 fredag. (Foto: StormGeo)
Senteret av ekstremværet «Berit» ligger mellom Island og Haltenbanken fredag morgen.

Offshore-installasjonene på Heidrunfeltet rapporterer om full storm, 26 sekundmeter, og vindkast på over 30 sekundmeter.

– Magnus-feltet i britisk sektor forteller om bølgetopper på 17 meter akkurat nå, forteller Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

HAR DU BILDER AV EKSTREMVÆRET? SEND MMS ELLER EPOST TIL 02255 / 02255@tv2.no

Orkan på Kråkenes fyr

Det blåste sørvestlig kuling på Kråkenes fyr ved Stad hele onsdag. I sjutiden om kvelden begynte Berit å nærme seg, og vinden økte raskt.

Klokken ti var den oppe i 25 sekundmeter, full storm. Klokken tre natt til fredag ble det målt 31 sekundmeter, sterk storm.

Terrenget presser vinden opp over ryggen, og gjør at den forsterkes. (Foto: storm.no)
– I perioder var det vi kaller maksvind oppe i 33 sekundmeter, orkan altså, sier Apeland. Og det ble registret vindkast helt opp i 40 sekundmeter.

Klokken åtte fredag blåser det sterk storm, 29,5 sekundmeter, på Kråkenes. Ona fyr på Mørekysten litt lenger nord hadde maksvind på 29 sekundmeter klokken 6 i morges, og vindkast opp i hele 42 sekundmeter. Klokken åtte blåste det 17,5 sekundmeter der, sterk kuling.

– Vinden øker på nordover utover dagen, forteller Apeland, og dreier mer og mer vestlig.

Stormflo og 100-årsbølger

Vindretningen inn mot land er skummel. Det er nymåne og derfor springflo fredag. Det lave trykket i «Berit» gjør at havflaten hever seg, og i tillegg blåser altså vinden vannet slik at det stuer seg opp mot land.

Det er varslet at havet vil stige 1,1 meter over den vannstanden som er oppgitt i tidevannstabellene. Stormfloen når toppen mellom klokken 11 og 13 fredag og på nytt rundt midnatt.

Berit graver opp havet i enorme. De største kan bli 30 meter høye. Så enorme bølger registreres ikke oftere enn en gang hvert hundre år.

Det er kysten av Nord-Trøndelag og Nordland som trolig vil bli hardest rammet.

Beredskapsavdelingen i Nordland fylkeskommune og Fylkesmannen har sendt ut varsel til innbyggerne om å sikre båter og og løse gjenstander mot den sterke vinden, høyvann og de store sjøene som kommer til å slå inn over land.

Tordenbyger

Berit har med seg et nedbørområde som kom inn over Vestlandskysten i morgentimene fredag.

– Det kommer til å gå kraftige regnbyger fra Agder til Nordland, forteller Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

Bak selve fronten kommer det inn tordenvær, og temperaturen synker litt.

Stille før stormenSlik ser det ut i Tjeldsundet ut mot Lofoten nå.

TV 2s reporter Roy-Arne Salater befinner seg i Ørnes, cirka 12 mil sør for Bodø. Her har de ennå ikke merket noe til ekstremværet fredag morgen.

– Her har vi ikke sett så mye til Berit ennå, men det er anslått at stormen vil komme for alvor utover dagen. Mange har tatt sine forholdsregler og surret fast båtene sine, sier Salater.

– I Kabelvåg er innbyggerne spente på hva som vil skje. Stedet ligger ganske lavt og de frykter at springfloen vil komme inn i selve sentrum, forteller Salater.

Problemer for hurtigbåttrafikken

Berit er ventet å ramme Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Helgeland, Salten, Ofoten og Lofoten hardest. Det kraftige lavtrykket beveger seg nord-nordøst og kommer til å ligge over Lofoten natt til lørdag.

ØRNES: Hurtigruten legger til kai i Ørnes sør for Bodø fredag morgen. (Foto: Roy-Arne Salater / TV 2)

Men allerede fredag morgen skaper ekstremværet problemer for hurtigbåttrafikken i Møre og Romsdal.

I Moldefjorden er avgangene innstilt, og båt er erstattet av buss mellom Hamsund og Ålesund, melder NRK.

En rekke ferge- og hurtigbåtsamband i Nordland er også innstilt som følge av været.

Trafikkværet gir deg veikamera, veimeldinger og oppdatert værvarsel

Her finner du været for flyplassene, og lenker til informasjon om forsinkelser

May Lisbeth Midtgård Myrvang om ekstremværet:

To år siden forrige ekstremvarsel

Natt til fredag mistet over 500 husstander strømmen da et tre blåste over en høyspentlinje i Midsund. Og i Sogn og Fjordane ble flere 1000 abonnenter rammet av et kort strømbrudd fredag morgen.

Riksveg 55 over Sognefjellet var stengt natt til fredag, og kunne på grunn av sterk vind ikke åpne fredag morgen.

Det er nesten to år siden forrige gang det ble sendt ut ekstremvarsel her i landet. I januar 2010 traff ekstremværet Ask Nord-Norge og gjorde skade i de tre nordligste fylkene.

Allerede onsdag kveld fikk Vestvågøy i Lofoten en forsmak på ekstremværet. Stormkast oppe i over 30 sekundmeter flyttet en campinghytte på Undstad camping flere meter.

Tar du bilder av uværet? Del dem gjerne med oss på facebooksiden til storm.no

(TV 2 / NTB)