LANG OG VAKKER: Det er vakkert langs norskekysten. Nå er den også blitt lenger. (Foto: Soldatnytt/Flickr)
LANG OG VAKKER: Det er vakkert langs norskekysten. Nå er den også blitt lenger. (Foto: Soldatnytt/Flickr)

Norskekysten har blitt 18.000 km lengre

... på en måte.

Norge har blitt ikke mindre enn 18 000 kilometer lengre! I alle fall om man kun forholder seg til de offisielle tallene.

For kort tid siden var vår langstrakte kystlinje 85 000 kilometer lang, og det er blant de lengste i verden. Forklaringen er alle fjorder, nes og viker, som gjør at om Norge "strekkes ut" har vi lengre kystlinje enn for eksempel Russland (39 000 kilometer) eller Australia (59 000 kilometer).

Over 100 000 kilometer!

Nå har imidlertid Norge blitt enda lengre, ja hele 103 000 kilometer er det offisielle tallet nå. Hvordan i all verden kan det ha skjedd? Jo, forklaringen er ganske enkel.

Se geografireporter Ronnie Baraldsnes' oppblåste reportasje her:

573144

– Norge har nok ikke vokst, vi har bare mer detaljerte opplysninger om kystlinjen, sier landdirektør Nils Karbø i Statens kartverk. – Det er slik at man kan beregne en kystlinje til å være så lang man nesten vil, alt etter som hvor detaljert man er, forklarer han.

240 000 "nye" øyer

Statens kartverk har brukt de to siste årene på å samle kartdata fra sjøkart og kommunekart, studere flyfoto og sammenlignet disse med eksisterende offisielle kart.

Dette har gjort et de har kunnet tegne kystlinjen langt mer detaljert. Blant annet har vi registrert hele 240 000 øyer som tidligere ikke har vært med i offisielle kartverk, og bare dette gjør jo kystlinjen atskillig lengre, poengterer Karbø.

– Om man ser på gamle kart fra for eksempel 1500-tallet, så er disse svært grove og omtrentlige. Skulle man ta utgangspunkt i disse kartene, vil kystlinjen være mye kortere, teoretisk sett.

Nest lengst i verden

God måleteknologi, fjorder og øyer bidrar til at Norge har en spesielt lang kyst. Sammenligner man med Ekvator som går rundt hele kloden, er denne "bare" 40 000 kilometer. Det vil si at den norske kystlinjen går to og en halv gang rundt jorda.

Det er bare ett land som har lengre kyst enn Norge, og det er Canada. Og de slår oss grundig også, med sin 244 000 kilometer lange kyst.