Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pasienters interesse for og bruk alternativ medisin har økt betydelig de siste tiårene. En undersøkelse publisert av Nasjonalt informasjonssenter av alternativ behandling viste at om lag halvparten av den norske befolkningen har brukt alternativ medisin i løpet av de siste tolv månedene. Kvinner benytter seg noe oftere av metodene enn menn.

Se Signe Tynning og Nils Gunnar Lie få lest sine aura her.

Moderne snåsamann

Eirik Myrhaug er sjaman, og har skrevet boken «Sjaman for livet». Han plasserer seg selv i samme bransje som Snåsamannen og ber oss tenke på indianernes medisinmenn.

– Det samme har vi i den samiske kulturen, sier han, og beskriver seg selv som en rådgiver og en veileder som vet.

Den tidligere ingeniøren mener en sjaman er noe man er, og ikke noe man blir. Hos Myrhaug har sjamanvirksomheten dype røtter i familietradisjonen.

Så mye kan du spare på å kjøpe helsekost på nett

Klarsynt

Myrhaug jobber med helbredelse, eller healing, som det også kalles.

– Det er en prosess. Jeg bruker mitt klarsyn til å se hvor blokkeringen ligger. Så gjør jeg folk delaktig i prosessen ved å lage setninger de selv gjentar, forklarer Myrhaug.

Er det mange som tror det er tull?

– Nei, det er en tradisjon i det nordnorske samfunnet. Der har vi dyp respekt for sjamaner.

Les også: Lilli Bendriss: – Jeg satt og så på hendene mine, og alt falt på plass

Kan ikke helbrede seg selv

Da sjamanen selv ble kreftsyk i 2003 var det lite han kunne gjøre for å helbrede seg selv.

– Noen ting skal man lære i livet. En sjaman må også møte sykdom og utfordringer, sier han, og legger til at man ofte står seg selv så nære at kontrasten i energier blir for liten.

Søker etter noe mer

Vinjar Fønnebo er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø. Han har forståelse for at flere viser interesse for alternativ medisin.

– Vi er ikke så autoritetstro og lar oss ikke imponere av vitenskapen på alle områder. Mange har en opplevelse av at skolemedisinen ikke tar hensyn til de mange aspektene i våre liv. Det er mye i livene våre som spiller inn, men som en ti minutters konsultasjon hos fastlegen umulig kan ta hensyn til, sier Fønnebo.

Han er opptatt av å understreke at folk ikke nødvendigvis har mistro til skolemedisinen, men at vi søker etter noe mer.

Lisa Williams stilte til nettprat i God morgen Norge. Les svarene hennes her!