Ismail Haji Brown og Mohamed Abdi Farah er nominert til "Frivillighetsprisen 2011" for sitt egasjement i kreftsaken.   (Foto: Kreftforeningen)
Ismail Haji Brown og Mohamed Abdi Farah er nominert til "Frivillighetsprisen 2011" for sitt egasjement i kreftsaken. (Foto: Kreftforeningen)

Mo og Isma er nominert til Frivillighetsprisen: – Jeg skulle ønske vi kunne dele prisen

Bestevenn Isma ble drept på Utøya. Nå skal Mo spre gleden videre alene.

– Da jeg fikk vite at jeg var nominert, fikk jeg sjokk, sier Mohamed Abdi Farah, bedre kjent som Mo Brown.

Mo og bestevennen Ismail Haji Brown (Isma Brown) er nominert til årets Frivillighetspris. Det er Kreftforeningen som har nominert guttene.

Mo og Ismael har fått ungdommer i nærmiljøet til å danse, og på ungdomshuset Sea side på Hamar er Ismael dypt savnet. (Foto: Privat )

Inspirerer gjennom musikk

Gjennom dans og musikk har de inspirert ungdom og skapt samhold på tvers av kulturer, og har ved flere anledninger har de engasjert seg i kreftsaken, heter det i nominasjonen.

– Mo og Isma, som et par, gjorde det her så styrt av hjertet sitt. Det er et ekte engasjement, og det er det frivillighet skal være bygd på, sier Espen Thorsrud, seksjonssjef i Kreftforeningen Innlandet.

Her kan du stemme på DIN FAVORITT til Frivillighetsprisen 2011

Utøya 22. juli

Både Mo og Isma var på Utøya 22. juli. De skulle overraske ungdommene på øya med dans og glede på kvelden. Det ble det aldri noe av.

Mens Mo overlevde terroren på øya, ble Isma ett av ofrene.

– Jeg ble veldig lei meg den dagen jeg fikk vite om nominasjonen. Da de ringte og sa det, begynte jeg å gråte. Jeg begynte å tenke på Isma og skulle ønske han var her og at vi delte denne nyheten sammen, forteller en trist Mo.

Nå jobber Mo hardt for å komme seg etter Utøya og spre gleden videre alene.

Les også om Anna Fjalestad som mistet sin mamma på Utøya

Bestevennene Ismail Haji Brown (t.v) og Mohamed Abdi Farah møttes for første gang på aylmottaket og hadde kjemi fra første møte. (Foto: Privat)
DANS MOT KREFT: På eget initiativ samlet Isma og Mo ungdom fra hele Mjøsdistriktet og laget show i Hamar sentrum. Pengene de samlet inn ga de til Kreftforeningen. (Foto: Kreftforeningen)

Møttes på asylmottak

Mo ønsker ikke å snakke så mye om Utøya og det forferdelige han opplevde der, men forteller om den siste dagen han var sammen med Isma.

– Jeg ga han den største klemmen da vi var på hotellet sammen med broren hans den siste dagen. Det er det er noe av det beste minnet jeg har. Det hjelper meg.

– Jeg blir veldig emosjonell av å tenke på det, sier Mo.

For Mo er det viktigst å få fram budskapet og det gode han og Isma gjorde sammen.

– Fra første gang jeg møtte Isma på asylmottaket følte jeg at det var sjebnen. Han vil alltid være min bestevenn og jeg vet vi skal møtes en dag igjen.

Les også: Hedret som «Årets modigste kvinne»: Torill (44) reddet nærmere 40 ungdommer fra Utøya

Ismail Haji Brown og Mohamed Abdi Farah var begge engasjert i ungdomsmiljøet i Hamar. De var aktive i teateret og på ungdomsklubben. Nå vil Mo fortsette der de to kameratene slapp. (Foto: Privat)

Nominasjon viktig for Isma sin familie

Å være nominert til Frivillighetsprisen 2011 er stort, både for Mo og for Ismas familie.

Isma sin storebror Khalid Ahmed er aktiv i politikken og var også på Utøya

– Dette skal minne om det arbeidet min bror Isma og Mo har gjort, sier Khalid.

For Khalid og familien betyr denne nominasjonen mye.

– Vi ser at folk er takknemlig og bryr seg om den jobben de har gjort helt frivillig, sier han.

Les også: Nasjonalfølelsen blant norske muslimer har aldri vært sterkere

Skriver «Isma» på armen

På Dansekroken på Hamar, hvor de litt yngre har latt seg inspirere, er Mo og Isma store helter. Her har de skrevet Isma på armen.

– Vi skriver det på armen på skolen. Vi må det sånn at han alltid skal være sammen med oss, sier Emine og Nora.

Også jentene på ungdomshuset Sea Side i Hamar sentrum er inspirert av Isma og Mo.

– Det er Isma og Mo som har lært oss å danse. Det er takket være dem at vi begynte med det og nå danser vi hele tiden, forteller jentene.

Jentene mener det er takket være Mo og Isma ungdommene på Hamar danser.

– Vi er utrolig glade og stolte av dem begge to. Vi savner selvfølgelig Isma, men for hans skyld skal vi kjempe for alltid og aldri gi opp.

Les også: Å gi gjør deg lykkelig