På julefestene vil vi gjerne stråle litt ekstra. Men de færreste av oss har et hav av tid å forberede sminkelooken på. Vi guider deg til julesminken du kan legge på en halv time hjemme på badet!

Jan Thomas og kollega Charlotte Elveland viser hvordan du legger denne flotte looken i videoen lenger ned i saken!

– Høsten og vinteren er som regel veldig mørk, og man velger mørkere antrekk. En lett og enkel julebordlook henter frem ett element, ved at man enten fokuserer på øynene eller på munnen. I denne looken har vi fokusert på munnen. Dette kan bli fargeklatten i et mørkt antrekk, og skaper en flott dramatikk, forteller Jan Thomas.

LES OGSÅ: Festfrisyren du fikser selv

Looken skal ha en god kontrast mellom matt og jevn hud og knallfargede lepper.

– Det er viktig å få til en transparent hud og en lett øyemakeup med fokus på vipper og bryn. Leppefargen skal være knallrød, fuschia eller oransje, forteller stylisten.

Her er oppskriften på en julelook med fokus på leppene:

Begynn med å legge en god fuktighetskrem og eventuelt et produkt som reduserer store porer, som du legger på nese, panne og eventuelt hake. Har du veldig tørr hud, sitter ikke makeupen så godt. Med god fuktighetskrem er det lettere å få frem festgløden.

Neste steg er påføring av en god foundation. Bruk gjerne en foundation som tilfører fuktighet til huden. Ta litt vann på makeupsvampen, og klem ut det meste av fukten. Dette gjør at foundationen blir lettere å fordele. Se til at den blender godt med huden. Den skal verken være lysere eller mørkere enn din egen hud. Fordel foundation med sirkelbevegelser. Fordel den godt utover. Legg foundation på de store partiene først, hake, panne og nese og jobb så inn på de små stedene etter hvert. Husk foundation på øyelokkene og under øynene. Dette er fordi man skal få samme fargetone over hele ansiktet. Husk å duse godt ut ned mot halsen.

LES OGSÅ: Sminkeguide for moden hud

Skjuler ujevnheter

Så går du over på concealer. Velg gjerne en fargerkorrigerende concealer som demper mørke ringer, rødhet etc. Legg concealer i en trekant under øyet først. Bruk så fingeren til å duse den ut. Varmen i fingrene er med på å smelte concealeren bedre og man kommer bedre til. Legg concealeren helt opp mot brynet. Det bidra til å åpne opp øynene.

DEMPER KONTRASTFARGENE: Ved hjelp av en tredelt concealer kan du dempe blant annet rødhet og mørke ringer under øynene.

Får skyggene til å sitte bedre

Legg så en øyeskyggeprimer som gjør at øyeskyggen sitter bedre og ikke begynner å krakelere så fort. På denne måten sitter skyggene til naschpielet er over. Legg først et blankt lerrett av hudfarget øyeskygge over hele øyelokket og opp mot brynet. Denne skyggen skal være så nære din egen hudtone som mulig. Neste skygge kan gjerne ha litt skimmer i seg. Kakk alltid av penselen før du begynner. Begynn på midten og jobb deg mot ytterkanten, derettter mot øyekroken. Mett godt med farge nederst mot vippekanten, siden det er finere at det blir mørkere ned mot vippene enn oppover. Dette bidrar til å intensivere blikket. Gå over alle kanter og dus ut.

NÆR EGEN HUDTONE: Legg en hudfarget øyenskygge over hele lokket som grunnlag for øyemakeupen. Du kan eventuelt ha en øyenskyggeprimer under dette. Et slikt produkt bidrar til at øyenskyggen sitter bedre og ikke legger seg i striper.

LES OGSÅ: Slik får du vintervakker hud

Slik legger du kajal

Legg så kajal eller eyeliner. For å gjøre det lettere kan du bruke en egen liten kost. Gå frem og tilbake med penselen. Ikke dra lineren bortover, da kan linjen bli for tykk eller kladdete. Vil du at vippene skal virke tykkere, legg den helt nederst langs hele øyet.

Tilslutt legger du den mørkeste øyeskyggen med en liten kost. Begynn langs ytterkanten av øyet helt ned mot kajalstreken. Dytt fargen lett på og opp mot globallinjen i en c-form. Altså ikke lenger inn enn til midten av øyet. Soft godt ut. Dette bidrar til å markere øynene. Gå så over med en stor kost for å børste bort overflødige produkter.

JULELOOK: F.v. fargekorrigerende concealer (kr 330, Jane Iredale), volummascara fra Nilens jord (kr 219, Makestyle.no), anti age-foundation med SPF fra Max Factor (kr 159), makeupsvamp Beauty Blender (kr 199, Parfymelle), fuktighetsgivende leppestift (kr 125, Max Factor), presset pudder (kr 169, The Body Shop), lipliner (kr 140, MAC/Esthetique), concealer fra YSL (300), øyenskyggepalett (kr kr 440, Estée Lauder).

LES OGSÅ: Disse sminkekostene trenger du

Lipliner også inn på leppene

Så er det tid for mascara. Ta alltid av litt mascara før du begynner så du ikke får for mye produkt. Påfør mascara i mange små tak i steden for store. Beveg børsten helt fra roten og ut til tuppene.

Om du har ujevn hårvekst på brynene kan du jevne dem ut med en brynskygge.

Rouge legger du rett på kinnbenet. Påfør produktet ut på det punktet hvor du kan mette fargen mest. Jobb deg utover mot tinningen og inn mot neseroten, men stopp et par fingerpredder fra begge steder. Dus ut med fingertuppene.

Til slutt er det tid for kronen på verket: Leppene! Start med lipliner. Legg en god lipliner som har samme farge som lepepstiften godt rundt kanten på leppene. Påfør den gjerne også litt inn på selve leppene. På denne måten blander den seg bedre med leppestiften. Påfør deretter leppestiften med en leppekost, så har du bedre kontroll. Knall røde lepper er flott i julen!

STØD HÅND: Bruk en pensel for bedre kontroll når du påfører leppestiften

Ha «nødhjelp» i vesken

Legg et transparent pudder i hele ansiktet. Behold pudderet i vesken untover kvelden, slik at du kan matte ned T-sonen ved behov.

Avslutt med å legge litt highlighter på kinnbena, i øyekroken og langs nesebenet. Man vil jo gjerne glitre litt når man skal på julebord!

Gikk noe feil i løpet av sminkeseansen? Ikke bruk vann når du forsøker å rette det opp! Da begynner makeupen å krakkelere. Bruk heller en concealer for å fikse på småfeil.

Lykke til!

Denne artikkelen er skrevet av Kjersti Skar Staarvik. Modell er Ida Elise Eide Einarsdóttir