Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny rapport fra Christian Michelsens Institutt (CMI) kommer det fram oppsiktsvekkende funn om asylsøkere som frivillig vender tilbake til Irak.

God utvikling i hjemlandet

– Så mye som 40 prosent av de som kom hit og som returnerer angrer faktisk på at de tok beslutningen om å komme til Norge. De ser at utviklingen i hjemlandet har gått så bra og at de her har satt livet sitt på vent, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet.

Les også: FN advarer Norge mot å sende irakere tilbake

Rapporten som vi bli offentliggjort i morgen forteller også at svært mange av de som reiste tilbake frivillig løy om hvorfor de kom til Norge.

– En god del av dem erkjenner at man ikke hadde behov for internasjonal beskyttelse, men at de kom hit som reelle arbeidsmigranter. Det er forståelig at de har gjort, men det gir ikke grunnlag for opphold i Norge, sier Lønseth.

Frivillig retur for 70 millioner

Ifølge UDI-direktør Ida Børresen blir rapporten et viktig verktøy for det videre arbeidet med satsing på økt frivillig retur. Så langt i år har 1569 personer reist frivillig til sine hjemland mot 1253 på samme tid i fjor. Irakere og afghanere har spesielle returprogram som gir opp til 35.000 i økonomisk støtte. I tillegg får de gratis billetter.

Bare for irakere har den frivillige returen kostet drøyt 70 millioner kroner de siste tre årene.

Fornøyd med behandlingen

– Rapporten viser at overraskende mange er fornøyd. De føler at de fikk en god støtte. De føler også at de opplysningene de hadde om Irak før de dro ikke helt stemte. Det var faktisk bedre i Irak enn det de trodde, sier UDI-direktør Ida Børresen.

Les også: Irakere uten asyl kan sendes hjem

Justisdepartementet vil intensivere innsatsen returarbeidet i 2011 og øker måltallet for tvangsreturer av utlendinger fra 4 600 til 4 700.

For å kunne gjennomføre denne styrkingen av returarbeidet i 2011 foreslår regjeringen å øke bevilgningen til politiet med til sammen åtte millioner kroner.

For selv om asylstrømmen til Norge er halvert i løpet av de to siste årene sitter det fortsatt 4500 mennesker i mottak med utreiseplikt. De kan enten reise frivillig eller bli kastet ut med tvang.

Les også: FNs flyktningsjef kritiserer hjemsendelser til Irak