ABBringer (Foto: TV 2)
ABBringer (Foto: TV 2)

Breivik fortsatte skytingen etter denne telefonen fra Utøya

Den terrorsiktede forsøkte å overgi seg to ganger den 22. juli. Her kan du høre hva som ble sagt i samtalen med nødsentralen.

Anders Behring Breivik har forklart at han gikk på autopilot under massakren på Utøya. To ganger kom han gjennom til politiets nødtelefon og sa han ville overgi seg – men fortsatte likevel å skyte.

Tirsdag kan TV 2 publisere telefonsamtalen massemorderen hadde med politiet.

Her kan du lese begrunnelsen for at TV 2 velger å publisere lydopptakene av Breiviks første telefonsamtale med politiet.

– Jeg ønsker å overgi meg

Den 22. juli klokken 17.59 ringer Behring Breivik til politiets nødsentral.

– Politiets nødtelefon.

– Ja, god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen.

– Ja.

– Jeg er på Utøya for øyeblikket. Jeg ønsker å overgi meg.

– Ok. Hvilket nummer ringer du fra?

– Jeg ringer fra mobil.

– Du ringer fra din mobil?

– Ja. Det er ikke min mobil. En annen ...

– En annen. Hva het du for noe? Hallo ... Hallo ...

Etter dette mister nødsentralen kontakten med Breivik. Kort tid etter samtalen høres nye skudd fra Utøya.

Les også: Her er Breiviks telefonsamtaler med politiet.

Gjort nok skade

I avhør har Behring Breivik fortalt at han ringte nødnummeret ti ganger, og kom igjennom til politiet to.

– Det han har sagt om disse oppringningene er at han ville overgi seg. Han mente på det tidspunktet han ringte inn at han hadde gjort så mye skade, at hans manifest ville få utbredelse, sier forsvarer Geir Lippestad.

Se hele saken og hør lydklippet i videovinduet over!

Hvorfor han likevel fortsatte å skyte er uvisst.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor han ikke la ned våpenet når han selv mente han hadde gjort nok skade. Det han sier er at han gikk videre på autopilot, sier Lippestad.

Bistandsadvokat John Christian Elden.
 (Foto: TV 2)
Bistandsadvokat John Christian Elden. (Foto: TV 2)

Forklare det uforklarlige

Les også: Dette sa Breivik under fengslingsmøtet

Neste uke kommer rapporten fra rettspsykiaterne om 32-åringen er strafferettslig tilregnelig. 112-samtalene og politiets responstid vil bli viktig i forsvaret av Behring Breivik.

– Det som er viktig når vi har forklart våre hovedlinjer er å prøve å forklare det uforklarlige, hvordan dette kunne skje og hvorfor det skjedde, sier forsvareren.

Reagerer sterkt

Advokatkontoret til John Christian Elden bistår til sammen ett hundre og åtti pårørende og overlevende fra Utøya.

Han reagerer sterkt på lydopptaket av Behring Breiviks telefonsamtale.

– Det er ganske spesielt å høre en stemme fra en person som har opptrådt på en slik måte. Og jeg tenker nok at for veldig mange av de som har vært involvert i dette vil det være en lite ønskelig gjentakelse å plutselig få denne stemmen inn i hjemmet, sier bistandsadvokat John Christian Elden.

Bistandsadvokat Frode Elgesem.
Bistandsadvokat Frode Elgesem.

Hva tenker du om at TV 2 nyhetene velger å sende dette?

Jeg har forståelse for det, fordi at når TV 2 først får tak i dette fra politiet, så ville det kanskje være underlig om dette ikke ble sendt. Og det er relativt forsiktige sekvenser. Men jeg tror nok at de fleste som var involvert skulle ønske at dette ikke endte på lufta.

Les også: Tøft gjensyn med Breivik: – Håper han innser hva han har gjort.

Advokat Frode Elgesem som bistår AUF, er kritisk til at Behring Breiviks forsvarer vurderer å bruke hans beskjed om at han ville overgi seg som et element i forsvaret av massemorderen.

– For den strafferettslige vurderingen av de grusomme handlingene som Anders Behring Breivik har gjort, har dette ingen betydning. Jeg tenker at dette kan være en strategi for å ta fokus bort fra hans handlinger. Det synes jeg ikke man skal tillate, og jeg synes rettssaken i veldig liten grad bør dreie seg om dette.

Forespør andre lydlogger

Leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli hendelsene, Trond Henry Blattmann, hører lydloggen for første gang gjennom TV 2.

Det 32-åringen sier kommer imidlertid ikke som noen overraskelse på Blattman, som påpeker ordene tidligere har vært gjengitt på trykk.

Leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli hendelsene, Trond Henry Blattmann.  (Foto: TV 2)
Leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli hendelsene, Trond Henry Blattmann. (Foto: TV 2)

– Det at en hører stemmen spiller for så vidt ikke noen rolle nå. Det jeg primært reagerer på er når denne lydloggen foreligger, må også andre lydlogger vi har forespurt kunne sendes til de rette som har etterspurt dem, sier Blattmann til TV 2.

Store mengder opptak

Les også: Breivik ble holdt på Utøya ti timer etter pågripelsen.

Politiet har store mengder opptak, blant annet fra politiets operasjonssentral, da ungdommer ringte inn mens skuddene falt på Utøya. Støttegruppen har imidlertid gjentatte ganger blitt avvist da pårørende har etterspurt opptakene for å få høre sitt eget barns siste ord.

– Mange har jo ført samtaler med sine barn mens dette pågikk, og man ønsker å få vite hva som skjedde, og derfor få avspilt lydlogger om de har vært i kontakt med 112 eller med andre. Det er klart at for mange er dette veldig viktig å få fatt i for å forstå hva som skjedde, Blattmann.

Se hele intervjuet med Blattmann under!

572597

Mer innhold fra TV 2