Fedmebølgen (Foto: ChinaFotoPress/Getty Images)
Fedmebølgen (Foto: ChinaFotoPress/Getty Images)

Vi er snart like fete som amerikanerne

I USA er hver tredje person farlig overvektig. Om fem år kan nordmenn være like fete om vi ikke tar grep.

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

– Spørsmålet er ikke om vi kommer dit USA er i dag, men når. For fem år siden antok jeg at Norge lå ti år bak USA, nå er vi der amerikanerne var for fem år siden, advarer Roald Bahr.

Hva mener du er beste oppskriften for vekttap? Delta i avstemningen til høyre!

VIL HA MER TRENING: Idrettsprofessor Roald Bahr mener den beste
  måten å komme inaktivitetsbølgen til livs er at vi trener mer. (Foto:
  Norges Idrettshøgskole/)
VIL HA MER TRENING: Idrettsprofessor Roald Bahr mener den beste måten å komme inaktivitetsbølgen til livs er at vi trener mer. (Foto: Norges Idrettshøgskole/)

Bahr (54) er professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole (NIH). Han leder Seksjon for idrettsmedisinske fag og Senter for idrettsskadeforskning.

LES OGSÅ: – Kioskkjedene en fare for folkehelsen

Nordmenn er inaktive
Under et foredrag på NIHs Fitness-konferanse sist helg satte Bahr pekefingeren på nordmenns inaktivitet og økende forbruk av medisiner.

Vektøkningen skyldes inaktivitetsbølgen

– Undersøkelser viser at vi ikke har hatt noen økning i energiinntaket. Vektøkningen skyldes inaktivitetsbølgen. De daglige kravene til fysisk aktivitet er endret, med økt bilbruk, rulletrapper, TV og PC. Vi får skjermbruk inn med morsmelken, og inaktivitet rammer barna også, sier han.

LES OGSÅ: Kroppsform avgjør din levealder

FEDME:
  Overvekt og inaktivitet er hovedårsakene til at så mange utvikler diabetes
  type 2.
FEDME: Overvekt og inaktivitet er hovedårsakene til at så mange utvikler diabetes type 2.

– Glem lavkarbo!
– Vi bør heller fokusere på aktivitetsnivå enn vekt. Du lever lenger hvis du er i god form. Glem lavkarbo, høykarbo og dietter, fysisk aktivitet beskytter deg og hjelper mot det aller meste, sier Bahr.

Altså er dårlig form en like sterk risikofaktor for tidlig død som røyking

Han viser til tallmateriale er overvektige, som holder seg i form, styrer unna livsstilssykdommer. Dødeligheten er til og med betydelig lavere enn hos normalvektige som ikke mosjonerer. Er du i dårlig form, enten du er tykk eller tynn, har du 50 prosent høyere sjansen for å pådra deg en livsstilssykdom.

– Tilsvarende tall for røykere er 60 prosent, altså er dårlig form en like sterk risikofaktor for tidlig død som røyking, sier Bahr.

LES OGSÅ: Forsker slår fedmealarm

Trening på grønn resept
Ifølge legetidsskriftet Lancet kan man havne i risikosonen allerede som 26-åring. Dårlige skjermvaner slår ut i høyt kolesterol, blodtrykk, dårlige røykevaner og elendig fysisk form som ung voksen.

Roar Strand i filmen 'Den siste kampen'. (Foto:
  MOTLYS/)
Roar Strand i filmen 'Den siste kampen'. (Foto: MOTLYS/)

– I dag bruker vi like mye penger på kolesterolsenkende midler (statiner) som på idretten. Blodtrykksmedisin og andre medisiner kommer i tillegg, sier Bahr.

Idrettsprofessoren legger ikke skjul på at han synes nordmenn burde trene mer. Ifølge Norsk Monitor trener fire av ti nordmenn høyst én gang i uken.

Som lege ønsker jeg å skrive ut grønn resept til pasienter slik at de kan gå på treningssenter

– Som lege ønsker jeg å skrive ut grønn resept til pasienter slik at de kan gå på treningssenter. Trening er verdens beste medisin, sier Roald Bahr.

LES OGSÅ: – Trening betyr ikke at du går ned i vekt

Helsedirektoratet advarer
Overvekt og fedme er sterkt økende i Norge – og i resten av verden. Det er en urovekkende vektøkning i hele befolkningen.

Ifølge Helsedirektoratet gir overvekt og fedme betydelig økt risiko for en rekke sykdommer og uønskede tilstander. Man finner en betydelig høyere forekomst av overvekt/fedme i lavere sosioøkonomisk grupper.

I Oslo er det tolv års forskjell i forventet levealder hos menn mellom beste (Vestre Aker, 81,6 år) og dårligste bydel (Sagene, 68,4 år), og denne forskjellen har ikke blitt mindre de siste 10 årene.

– Befolkningen i disse bydelen har samme tilgang til flinke leger, blåreseptmedisiner, sykehus og alt annet helsevesenet har å tilby. Dette betyr altså at helsevesenet ikke kan utlikne de helseforskjellene som skyldes livsstil, sier Roald Bahr.

Myndighetene mener økt fysisk aktivitet og et sunnere kosthold må prioriteres for å snu den uheldige vektutviklingen, heter det i de nasjonale faglige retningslinjene.

Fedme- og diabetesbølge
Nå er den amerikanske fedmebølgen i ferd med å skylle inn over Norge.

Utviklingen går i rasende fast. I 1991 var bare 15-19 prosent av amerikanerne overvektige. I dag er 72 prosent av mennene og 63 prosent av amerikanske kvinner overvektige, det vil si at de har en kroppsmasseindeks på over 25.

Disse tallene vil stige til 83 og 72 prosent i 2020, ifølge nye prognoser som ble fremlagt på konferansen til American Heart Association i Florida.

I 1980 hadde bare 0,5 prosent av den norske befolkningen diabetes. I 2001 hadde 8,3 prosent av befolkningen i Østkant-Oslo diabetes. Trolig årsak: Et passivt liv.

LES OGSÅ: – Kampen mot tobakk må fortsette

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!