FARE FOR SVINDEL: Nettet flommer over av programvare som er utviklet  i den hensikt å overvåke bruken på din PC, ved blant annet å registrere  alt du skriver på tastaturet. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)
FARE FOR SVINDEL: Nettet flommer over av programvare som er utviklet i den hensikt å overvåke bruken på din PC, ved blant annet å registrere alt du skriver på tastaturet. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2)

Din PC kan være én av tusenvis som er infisert av kriminelle

Årlig svindles nordmenn for mer enn 100 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet er bekymret over utviklingen hvor organiserte kriminelle driver et massivt angrep via internett, i forsøk på å lure til seg opplysninger og infiltrere PC-ene våre slik at vi kan svindles for penger.

– Tusenvis infisert akkurat nå

– Vi kan godt si det sånn at mens vi prater nå, så er tusenvis av PC-er infisert uten at eierne er klar over det. Det ligger spionvare på maskinen din og den registrerer det du skriver på datamaskinen. Deretter sendes det ut til kriminelle, sier Per Thorsheim, sikkerhetsrådgiver i EBD ErgoGroup til TV 2 Nyhetene.

Nederst i artikkelen kan du lese hva våre eksperter svarte i nettmøtet om nettsikkerhet.

Teknologisk ligger svindlerne i forkant. Nettet flommer over av programvare som er utviklet i den hensikt å overvåke bruken på din PC, ved blant annet å registrere alt du skriver på tastaturet.

Les også: Datatyver tok kontroll over millioner av PC-er

Slakter datasikkerheten

Hver måned blir det gjort mer enn 500 forsøk på å bryte seg inn i datasystemer i Norge. IKT-Norge slakter datasikkerheten i Norge.

Tall fra NorCERT, som skal sikre landet mot dataangrep, viser ifølge Aftenposten en tredobling i antall saker de siste fire årene. De siste tre månedene har de håndtert 1503 saker.

– Jeg mener offentlig sikkerhet er en stor bløff, sier direktør i IKT-Norge, Per Morten Hoff. Overfor Aftenposten slakter han datasikkerheten i de 600 forskjellige datanettverkene som eksisterer i det offentlige Norge.

Sosiale medier er en arena som stadig oftere brukes av organiserte kriminelle. (Foto: Colourbox.no/Scanpix/TV 2-montasje)

Ifølge ferske tall fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet har det vært en tredobling i antall hendelser. Det dreier seg om alt fra mindre virusangrep til avanserte dataspionasjeangrep.

– Vi har så langt i år registrert ti svært alvorlige saker, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire til TV 2 Nyhetene.

Landets fremste på passord

De kriminelle vet akkurat hva de skal søke etter. Sikkerhetsrådgiver Per Thorsheim er en av landets fremste eksperter på passordbruk. Et stort problem er at flere bruker samme passord flere steder.

– Ved å få tak i passord og brukernavn et sted, så klarer de å hacke seg inn på andre områder, gjerne Facebook og Twitter, forklarer Thorsheim.

– Og så blir maskinen gjerne infisert ved at du mottar en mail eller klikker på en link som dukker opp på Facebook eller Twitter.

En metode går ut på å lure folk til å gi fra seg passord og brukernavn ved å klikke på en side som er en annen en den man tror man besøker. Her lager de kriminelle identiske kopier av nettsider – og ved at enkeltpersoner forsøker å logge inn på de falske sidene, får de lurt ut en masse personlige opplysninger.

En annen metode er å spre spionvare som legger seg på maskinen din.

– Nye utfordringer

Vår bruk av sosiale medier byr på nye utfordringer.

– Vi utleverer stadig mer om oss selv i sosiale medier. Personlig informasjon som kan utnyttes av kriminelle. Mobiltelefoner og lesebrett som folk benytter, har ikke nødvendigvis så god sikkerhet som de mer tradisjonelle PC-ene våre, forklarer Thorsheim.

Les også: Gro fikk Facebook-kontoen hacket: – Jeg tok til tårene

Les også: Facebook og Twitter inngangsport for hackere

E-post fra Kina

– Før fikk du mail fra en totalt ukjent i Kina. I dag får du gjerne en link fra bestekompisen eller en tante, og da senker vi guarden. Vi er mye mer villig til å klikke på de linkene, og de kan vel så farlige, presiserer Thorsheim.

Han har følgende sikkerhetsråd til den jevne PC-bruker:

  • Ikke bruk samme passord ulike steder – skriv ned på ark og oppbevar hjemme
  • Bruk lange passord
  • Oppdater PC-en ofte
  • Utvis sunn skepsis ved bruk av sosiale medier – også overfor vennene dine