KAN IKKE HJELPE: Tannlege Ola Johan Bassmo (i bakgrunnen). (Foto: TV 2)
KAN IKKE HJELPE: Tannlege Ola Johan Bassmo (i bakgrunnen). (Foto: TV 2)

Regjeringen nekter kjeveskadde legehjelp

Svært mange pasienter med kjeveskader går i årevis med enorme smerter og ender opp på uføretrygd fordi de får verken diagnose eller behandling. Den må de betale for selv – i utlandet.

– Du blir så desperat av smerter 24 timer i døgnet. Man møter ikke noe hjelp, og blir omtrent ikke trodd, sier Unni Wenche Lindberg til TV 2.

Hun er en av flere nordmenn som har såkalt kjeveleddsdysfunksjon, også kalt TMD. Men tross år med smerter kan norske leger overhodet ikke gjøre noe for dem.

FIKK IKKE HJELP: TMD-pasientene Unni Wenche Lindberg (øverst) og Monica Ottesen Roskifte. (Foto: TV 2)
FIKK IKKE HJELP: TMD-pasientene Unni Wenche Lindberg (øverst) og Monica Ottesen Roskifte. (Foto: TV 2)

Samtidig som Helsedirektoratet konkluderer med at disse pasientene ikke kan få god nok behandling i Norge, mener Klagenemnda for behandling i utlandet tvert imot at det finnes behandling her hjemme.

Se ett av avslagene fra klagenemnda her (ekstern side)

Helsedepartementet og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) opplyser til TV 2 Nyhetene at de ikke vil blande seg inn i klagenemndas avgjørelser.

– Kasteballer

– Disse pasientene blir gående rundt i systemet som kasteballer. Vi har ikke noen direkte, god vei å henvise dem. Vi vet ikke hvem de skal til, sier tannlege Ola Johan Bassmo.

Han har sittet i et utvalg for Helsedirektoratet, som nådeløst konkluderte med at det ikke finnes god nok kompetanse hverken til å diagnostisere eller behandle denne pasientgruppen.

Uten diagnose og behandling ender svært mange av dem opp på uføretrygd. Eneste vei ut er å bla opp av egen lomme for behandling i utlandet.

For Monica Ottesen Roskifte startet det hele etter at hun fikk nakke og kjeveskade under en vanskelig fødsel i 2003.

– Etter seks uker begynte smertene å komme i hode, nakke og kjeve, og disse grusomme ansiktssmertene som er helt uutholdelige, skildrer hun.

FLERE HELSENYHETER:
Privatsykehus klare for kreftpasienter
Gen hos foster kan stanse hudkreft
Stamceller gir nytt håp for hjertesyke

Tok opp store lån

Unni har slitt enda lenger: Helt siden hun falt av sykkel som 12-åring har de nesten drepende smertene vært med henne. Siden har hun levd på sterke smertestillende tabletter og etter noen år i arbeidslivet ble hun erklært ufør.

– Smertene var som tortur. Det er ikke noe ålreit når man er mor til to stykker og ikke får stått ved fotballbanen og heie og være med, forteller hun.

Monica fikk en resept på antidepressiva for å takle kjevesmertene. Unni fikk morfin utskrevet på blå resept. Men så hørte de om et sykehus i USA. For egen regning krysset de Atlanteren, og fikk den krystallklare beskjeden:

– «Her er årsaken til ditt smertehelvete i 43 år. Dette kan vi gjøre noe med». Hvorfor har ingen funnet ut av dette her? Og det var ganske sterkt. Da måtte lommetørklet frem. Endelig ble jeg trodd, gjenforteller Unni.

Både hun og Monica måtte ta opp store lån i banken for å kunne legge seg under kniven i USA. Men hos norske myndigheter får de ikke så mye som et ønske om god bedring – enda mindre pengestøtte.

Statssekretær Robin Kåss (Ap). (Foto: TV 2)
Statssekretær Robin Kåss (Ap). (Foto: TV 2)

– Fryktelig urettferdig. Her har jeg reddet livet mitt og må betale alt selv. Jeg har stått for både utredning og behandling selv.

Regjeringen på sidelinjen

– Med en gang Stortinget vedtar den økningen som vi har foreslått til sykehusene, så vil vi be gjennom sykehusene gjennom oppdragsdokumentet om å styrke tilbudet til denne pasientgruppen, sier statssekretær Robin Kåss (Ap).

Å øke kompetansen og behandlingstilbudet i Norge vil imidlertid ta tid. Unni er nå tilbake i deltidsjobb, men hun trenger en etterbehandling til i utlandet. Det har hun ikke råd til.

– Jeg la frem regnestykket på hva all denne symptombehandlingen har kostet samfunnet og ville kostet livet ut om jeg ikke hadde skaffet hjelp selv. Da fikk jeg beskjed om at regelverket ikke ga mulighet til å ta hensyn til samfunnsøkonomiske hensyn, sier hun.

– Så piller og trygd er bedre for vår gruppe.