Sandøy er oppkom til TV 2 da kanalen var nystartet i 1992, etter en periode i NRK. Han har vært anker i nyhetssendingene, utenriksreporter og programleder i Lørdagsmagasinet.

Nynorsk nyhetsspråk

Juryen i Kringkastingsringen sier i sin begrunnelse at han personlig har ansvaret for at nyhetsspråket i TV 2 har fått et nynorsk preg over seg.

– Det er hyggelig å bli lagt merke til i den forstand at det er en faglig pris. Jeg tolker det like mye som en anerkjennelse for et godt språk som å bruke nynorsk eller bokmål, sier Morten Sandøy.

– Å bruke et enkelt språk er noe jeg alltid har vært opptatt av. Vi kan være så flinke vi vil, eller så langt i utlandet som vi vil, men hvis folk ikke skjønner hva vi snakker om så hjelper det ikke. Jeg liker ikke å si legemsbeskadigelse med døden til følge. Da kaller jeg heller en spade for en spade og sier at vedkommende er siktet for å påføre personen så store skader at han døde av dem, sier Sandøy.

– Umistelig del av profilen

I 1997 kartla Kringkastingsringen graden av nynorsk i TV 2 Nyhetene og Dagsrevyen på NRK. Da var det overraskende TV 2 som hadde mest nynorsk, og Sandøy sto for 96 av de 109 nynorskinnslagene i granskingsperioden.

– Prisvinneren er en som takket være godt språk har sikret at nynorsk er en umistelig del av den språklige profilen til nyhetsredaksjonen hvor han jobber, påpeker juryen.

Se også disse gullkornene fra TV 2-arkivet:
Tabbene fra TV 2 Nyhetene
Her blir TV 2-reporteren stoppet på direkten

Ikke bare bare å melde været: Plutselig kom vinteren til TV 2