FOR DÅRLIG SIKKERHET: Flere norske nettbanker har sårbarheter som kan sette dem ut av spill. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)
FOR DÅRLIG SIKKERHET: Flere norske nettbanker har sårbarheter som kan sette dem ut av spill. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)

For dårlig sikkerhet i åtte av ti norske nettbanker

Kun to av ti fikk «godkjent» i en fersk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske selskapet Encripto i Ålesund har i en undersøkelse gått gjennom krypteringsløsningene i ti store norske nettbanker.

Hele åtte av ti nettbanker har for dårlig sikkerhet i forbindelsen mellom server og kundens nettleser, skriver Teknisk Ukeblad.

Sjekket norske nettbanker

Encripto har valgt å ikke identifisere hvilke banker som kommer best og dårligst ut av undersøkelsen, men resultatene viser at bare to av de ti nettbankene i undersøkelsen hadde det sikkerhetsnivået en nettbank bør ha.

Les også: 2,5 millioner nordmenn uten nettbank

– Vi har ikke gitt navn på bankene i de ulike resultatene, etter som vi ikke ønsker å skade renommé eller reklamere for de sikreste. Målet med rapporten er å opplyse om situasjonen vi har i Norge, sier sjef i Encripto, Juan J. Güelfo, til Teknisk Ukeblad.

De ti norske nettbankene som ble sjekket var:

  • BN Bank
  • DNB
  • Fokus Bank
  • Landkredit
  • Nordea
  • Sparebank 1
  • Sparebank 1 Møre
  • Sparebank 1 Vest
  • Storebrand
  • YA Bank

Selskapet i Ålesund sier selv de var overrasket over det nedslående resultatet.

– Ikke god nok beskyttelse

I korte trekk er det sikkerheten på internettforbindelsen mellom kundens pc og bankenes server som er for dårlig.

Denne forbindelsen skal være sikret ved at informasjonen som sendes mellom nettbankens server og kundens pc blir kryptert. Men dersom dette ikke er gjort på en god nok måte, kan altså uvedkommende få tilgang til denne informasjonen.

I åtte av ti nettbanker var ikke denne beskyttelsen god nok.

Vil du vite mer? Les hele rapporten fra undersøkelsen her.

Varslet bankene

I etterkant av undersøkelsen valgte selskapet Encripto å varsle bankene om resultatene, for å gi dem tid til å rette opp i svakhetene før rapporten ble offentliggjort.

Dermed skal de sårbarhetene som har kommet fram i undersøkelsen, nå være rettet opp, skriver Teknisk Ukeblad.

Les også: Nettbankkunder frastjålet penger

Bankenes standardiseringskontor (BS) som har det overordnete ansvaret for datasikkerheten i bankene ser på undersøkelsen som et nyttig og konstruktivt innspill.

Tar problemene på alvor

Daglig leder i BS, Knut Kvalheim, innrømmer at undersøkelsens resultater har satt en støkk i bransjen.

– Hver av de ti bankene som er omtalt her har tatt fatt i problemene. Vi tar tak i denne rapporten, og noen har en jobb å gjøre, uttaler daglig leder i BS, Knut Kvalheim, til Teknisk Ukeblad.

Likevel understreker han på generelt grunnlag at norske nettbanker er trygge. I løpet av de siste fire årene har det samlede tapet vært på knappe én million kroner.

– Det er veldig lite penger i forhold til det samlede beløpet som beskyttes av disse systemene, konstaterer Kvalheim.