Edvald Boasson Hagen etter eliterittet i sykkel VM i København. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Edvald Boasson Hagen etter eliterittet i sykkel VM i København. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Bergen valgt som vertskapsby til sykkel-VM 2016

Styret i Norges Cykleforbund (NCF) har valgt Bergen som vertskapsby for en mulig søknad til VM i landeveissykling i Norge i 2016.

Oslo/Bergen (TV 2 Sporten): - For Norge er det en fordel at Bergen ble valgt, sier sykkelekspert Johan Kaggestad til TV 2 Sporten.

- Gode på å lage fest
Byen ble valgt i sterk konkurranse med de øvrige finalekandidatene Drammen og Stavanger. Kaggestad har selv hjulpet Bergen med impulser, motivasjon og strategisk tenkning i forkant av avgjørelsen.

Les også: Boasson Hagen får tilbud om opp mot 20 mill i årslønn

- Bergenserne er gode på å lage fest og til å skape begeistring. De har erfaring fra store arrangement. De har laget en løype som er variert og som er sentrumsnær. I tillegg har de sykkelkultur vel så bra som mange av de andre kandidatene, sier Kaggestad.

- Har Bergen en sjanse hvis Norge bestemmer seg for å søke?

- Ja, det tror jeg.

I Drammen tar man det hele med fatning.

- Vi er selvsagt litt skuffet. Men vi ønsker Bergen og sykkelforbundet lykke til, sier prosjektleder i Drammen kommune, Arve H. Røren, som mener at prosessen har vært ryddig.

Tar stilling til søknaden i februar
I februar 2012 vil Forbundstinget i Norges Cykleforbund (NCF) ta endelig stilling til om Norge skal søke VM i landeveissykling i 2016.

– Begrunnelsen for valget er at NCF anser Bergen som den byen som har best mulighet til å vinne frem som vertskapsby i en internasjonal konkurranse og dermed gir Norge størst mulighet for å bli tildelt VM i 2016. Bergen hadde det beste konseptet basert på evalueringskriteriene samlet sett og er ansett som det beste. Start- og mål tenkt lagt på Festplassen i Bergen sentrum, noe som muliggjør et intimt og kompakt arrangement. Konseptet gir også et grunnlag for et godt sportslig arrangement og en folkefest da løypene i all hovedsak er lagt i og rundt Bergen sentrum, skriver NCF i en pressemelding.

Les også: Boasson Hagen sesongdebuterer i januar

- Kan bare ane dimensjonene
Frem mot Sykkeltinget i februar vil Bergen og NFC jobbe sammen om detaljering av konsept og et bærekraftig budsjett.

- Dette er vi naturligvis strålende fornøyd med, sier Bergens byråd for kultur, næring, idrett og kirke, Gunnar Bakke.

- Hva betyr dette for Bergen?

- Det er sannsynligvis ikke mulig å tenke seg hva dette betyr, men dette er et idrettsarrangement så stort at det er det tredje største publikumsarrangementet i verden - større en vinter-OL - så hva dette vil betyr for Bergen, regionen og Norge er bare helt utrolig. Man kan bare ane de dimensjonene, sier Bakke.

Byrådsleder Monica Meland understreker at byen nå skal gjøre alt for å bli valgt.

- Nå er det bare å gå på sammen og utarbeide en søknad som skal få VM til Bergen. Fordi det vil bety enormt mye for det meste her.

Les også: Norsk volleyballprofil låner bort sykkel til Arnold Schwarzenegger

Edvald Boasson Hagen Øygarden
Edvald Boasson Hagen Øygarden