NY RUNDE I RETTEN: I februar må Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, møte i Oslo tingrett for å svare på tiltalen om truslene mot blant annet Erna Solberg. (Foto: Berit Roald)
NY RUNDE I RETTEN: I februar må Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, møte i Oslo tingrett for å svare på tiltalen om truslene mot blant annet Erna Solberg. (Foto: Berit Roald)

Krekar må møte i retten i februar

Tiltalt for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere, samt støtte til selvmordsaksjoner.

15. februar starter rettssaken mot mulla Krekar, som i juli ble tiltalt for trusler mot Erna Solberg. Det er satt av tre uker til rettssaken, opplyser Oslo tingrett.

Ifølge tiltalen fra Det nasjonale statsadvokatembetet er det flere uttalelser fra den kontroversielle mullaen under en pressekonferanse i juni 2010 som han kan straffes for.

«Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne», sa Krekar.

LES OGSÅ: – Dør jeg, dør den som kaster meg ut

Trusler og oppfordring til straffbare handlinger

Han er tiltalt for brudd på fire paragrafer: Terrorparagrafen (paragraf 147), paragraf 140, paragraf 99 og paragraf 227.

Paragraf 99 har en strafferamme på 15 års fengsel, og brukes mot «den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet».

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gransket lydopptakene fra pressemøtet i regi av The Foreign Press Association in Norway, der Krekar blant annet truet Erna Solberg. I tiltalen gjengis flere av uttalelsene hans.

LES OGSÅ: Hør Krekar-opptakene PST jaktet på

Hyllet bin Laden

Hans hyllest av Osama bin Laden og forherligelse av selvmordsaksjoner i Irak mener påtalemyndigheten er en oppfordring til straffbare handlinger, og har en strafferamme på åtte år.

Hans uttalelser i det amerikanske tv-programmet «Oppdrag mulla Krekar», som ble sendt på TV 2 juli 2009, mener påtalemyndigheten også var en oppfordring til straffbare handlinger.

Krekar støttet i dette programmet bruk av selvmordsbombere og forgiftning av vannbrønnene til de amerikanske soldatene i Irak, heter det i tiltalen.

LES OGSÅ: Ville kaste sko og bruke atomvåpen

Truet tre kurdere

Han er også tiltalt for å ha fremsatt trusler mot tre navngitte personer via nettstedet Paltalk og en annen nettside i august 2008 og april 2010.

Krekar skal ha truet en kurder bosatt på Østlandet med at han «skulle sørge for at alle rettroende muslimer skulle se bilde av ham slik at de kunne drepe ham».

Drapstruslene kom etter at to kurdere i protest rev ut og brente deler av Koranen, og filmet hendelsen.

Den tredje er en kurdisk forfatter som har fått innvilget asyl i Norge.