Erik Mykland, Fotballgalla 2008 (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Erik Mykland, Fotballgalla 2008 (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Myggen om livet etter fotballen: - Erfarne spillere skulle reist rundt og fortalt gutta hvor bra de har det

Den tidligere fotballstjernen åpenhjertig om problemene da kicket fra fotballbanen forsvant.

- Når du er 35 år og ferdig, er det veldig mange som leter etter nye kick. Så tråkker folk feil, sier Myggen i et stort intervju i Juleboken til =Oslo.

Den tidligere fotballstjernen preger forsiden av juleboken, som nå er i salg på gata i Oslo. I et intervju, som Lene Tangevald-Jensen har ført i pennen for tidsskriftet, snakker en åpenhjertig Erik Mykland ut om livet etter fotballkarrieren. Hvorfor han prøvde kokain, hvordan han opplevde å få samfunnsstraff ved to anledninger og hva slags refleksjoner han gjør seg om livet nå som han har flyttet tilbake til Risør.

Frykter tabloidenes makt
- Jeg tror også at ingen i fotballforbundet er klar over stort savn det er ikke å spille mer. Du skulle fått erfarne spillere som bare reiste rundt og fortalte hvor bra gutta egentlig har det. Og at det kommer et liv etterpå.

Mange glemmer jo at vi bare er helt vanlige mennesker. Jeg mener ikke å si at livet har vært et helvete, men livet er på topp når du akkurat er der. Så kan du få det bra igjen etterpå, hvis du forsoner deg med det, sier Mykland til =Oslo.

Han snakker ikke mye om sitt rusmisbruk, men på spørsmål om det var for å få et filter mellom seg selv og verden, svarer Myggen:

- Jeg har egentlig veldig liten lyst til å snakke om det. Ene og alene på grunn av tabloidenes makt. Det jeg sier kan fort bli tatt ut av sammenhengen og klint opp på førstesida. Det tror jeg ikke barna mine ville likt. Men ja, det var en virkelighetsflukt alt sammen. Både fra virkeligheten og meg selv.

Utfordringene etter karriereslutt har vært store for Mykland. Han mener at rådene langs veien ofte kom fra feil folk.

- Du har aldri betalt en regning, leid et hus. Du har ikke hatt en ordentlig jobb. Ingen forteller deg hvordan du skal forholde deg til det. Og da gjenstår to tredjedeler av livet ditt, sier Myggen.

Fotballforbundet har sparket seg sjøl i ræva
Han elsket kicket fotballen ga ham og ville heller utfolde seg foran 100 000 på stadion enn å vise seg på kafé hvor 20 mennesker stirret på ham hele tiden.

I intervjuet fremstår han som harmonisk og at livet i sørlandsidyllen har gjort ham godt - selv om han påstår at å plukke søppel for Frelsesarméen ikke var noen nedtur.

Erik Mykland kom selv i søkelyset på grunn av en bytur i forkant av VM i fotball i 1998. Også dette tiårets Drillos-utgave kom i søkelyset etter seieren mot Island - og fire dager før bortekampen i Parken. Myggen melder dette om situasjonen:

- Jeg skjønner det må være regler, men de må ikke være så rigide at det blir et helvete. Fotballforbundet har sparket seg sjøl i ræva. Si heller at de kan ta seg en pils, selv om det er fire dager før en kamp. Ingen aviser vil skrive om det som er lovlig. Alle trenger en avspenning. Jeg tror også at ingen i fotballforbundet er klar over stort savn det er ikke å spille mer. Du skulle fått erfarne spillere som bare reiste rundt og fortalte hvor bra gutta egentlig har det. Og at det kommer et liv etterpå, sier han til =Oslo.