Når det skyller en voldtektsbølge over Oslo, som det gjør nå, mener Marklund at jentene må være litt smarte. Hun oppfordrer jentene til å gå hjem sammen og moderere alkoholinntaket. Derimot må jentene fortsette å gå ut.

– Blir du hjemme lar du dem vinne, sier Liza Marklund.

Les også: Vi bør snakke mer om guttenes rolle i voldtektsdebatten

– Kle deg som du vil

Bare på Østlandet er det rekord i antall registrerte seksuelle overgrep. Mange av voldtektene viser seg å ha en sammenheng med rus.

– Man skal ikke drikke så mye. Det gjelder både gutter, jenter, kvinner og menn, sier Marklund, og legger til at man lett får et dårlig rykte av å drikke seg for full.

Likevel er ikke den største risikoen å bli voldtatt, men å ta et steg ut i gaten å bli påkjørt av en bil, mener Marklund.

– Man skal passe på seg selv!

Men når det kommer til antrekket er Marklund bastant:

– Man får ha akkurat så korte skjørt som man vil.

Les også: Ha forsvarsspray i veska og bruk nøkkelknippe som våpen

Takker Sverige for suksessen

Krimforfatteren er opptatt av at kvinner skal være selvstendig og ta plass.

– Man behøver ikke alltid å være så snill. Alle behøver ikke å elske deg til enhver tid. Vær litt som Annika Bengtzon, oppfordrer Marklund.

Liza Marklund er aktuell med sin niende bok i krimserien om avisreporteren Annika Bengtzon.

Selv ble Marklund alenemor som 21-åring. Nå er Marklund 49 år og har solgt over elleve millioner bøker på 30 språk. Det takker hun det svenske samfunnet for.

– Hadde jeg levd i hvilken som helst annen tid, på hvilket som helst annet sted i verden, hadde jeg sannsynligvis vært totalt marginalisert som ateist, ugift og enslig mamma, sier Marklund.

– Det svenske samfunnet har investert i meg og min datter. Det er veldig snilt og veldig smart av det samfunnet, sier Marklund, og ber oss huske på at vi i Norge og Sverige er priviligerte som får vokse opp i fantastiske samfunn.

Kjedelige, lykkelige mennesker

At vi er takknemlige betyr, ifølge Marklund, ikke at vi behøver å være lykkelige til enhver tid.

– Det finnes en slags lykketvang i samfunnet. Vi må være lykkelige, eller så er vi mislykket. Jeg synes lykkelige mennesker er ganske kjedelig, sier Marklund, som mener det er helt ok å være litt kjedelig og litt ulykkelig.

Les også:

Å mestre noe nytt gjør deg lykkelig

Hverdagslykke på sitt beste