Kredittkort. (Foto: Birger Henriksen/TV 2)
Kredittkort. (Foto: Birger Henriksen/TV 2)

Forbrukerforsker Ragnhild Brusdal:
– Det finnes fire veier til betalingsproblemer

Sjekk om du er i faresonen.

Flere og flere låner store beløp på kreditt, og sliter med å betale tilbake.

Spesielt unge voksne blir ofte trukket frem som de store synderne når det gjelder å leve over evne. Over 25% av alle inkassokrav går til mennesker under 25 år.

Fire veier til betalingsproblemer

Dette gjelder absolutt ikke bare unge mennesker. Flere og flere voksne kjøper inn for store beløp uten evne til å betale.

Ragnhild Brusdal er forbruksforsker ved SIFO og deler mennesker med betalingsproblemer inn i grupper.

– Det finnes fire veier til betalingsproblem, sier Brusdal, som gjennom statistikk og fokusgrupper har fått en god oversikt over folks betalingsvaner.

Hun kan dele typer mennesker inn i fire grupper.

Les også: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl: – Lag en billig adventspakkekalender

Hvilken gruppe tilhører du?

Surrehuene: Dette er de menneskene som ikke har oversikt over verken økonomi eller regninger. De glemmer eller roter bort regningene, og har ikke kontroll over betalingsfrister.

Offeret: Ofrene er de som ikke klarer å si nei. Det florerer av stand i byene og på sentrene som alle kommer med sine unike tilbud, og som gjerne bruker gode overtalelsesteknikker for å lokke kunder. Flere av bankene og bedriftene er dyktige på markedsføring som kan gi forlokkende tilbud som gir deg akkurat det du har lyst på.

Kjøper: Mennesker som bare må ha! Det er mange som ønsker seg noe nytt hele tiden eller har et stort behov for å handle. For dem er det vanskelig å la være og kjøpe når muligheten er der.

Finansakrobaten: Dette er de som vet hvordan de skal skaffe seg finansiering. De betaler gjerne ned en kredittkortgjeld med et kredittkort. De surrer seg inn i en sirkel som er vanskelig å komme ut av.

Kjenner du deg igjen?

Les også: – Norske gründere gir opp for lett

Slipper ansvar i Norge

En av de mange unnkyldningene som kom frem i undersøkelsen til Brusdal var at man rett og slett har det for trygt i Norge.

– Mange oppfatter at hvis man får en økonomisk krise i Norge så vil det alltid være en etat som kan hjelpe deg eller du kan melde deg på luksusfellen, sier Brusdal.

Hun mener at selv om mye av ansvaret ligger hos de unge selv, så bør bankene roe ned på markedsføringen.

Les også: Betal gjeld med feriepengene