HOLDT IGJEN: Politiet fryktet flere anslag, derfor ble den terrorsiktede holdt igjen på Utøya i nesten ti timer etter pågripelsen. (Foto: TV 2/politiet)
HOLDT IGJEN: Politiet fryktet flere anslag, derfor ble den terrorsiktede holdt igjen på Utøya i nesten ti timer etter pågripelsen. (Foto: TV 2/politiet)

Breivik ble holdt på Utøya ti timer etter pågripelsen

I frykt for flere terroranslag holdt politiet Anders Behring Breivik på øya i nesten ti timer før han ble fraktet til fastlandet. Breivik selv sier i avhør at Utøya kun var «plan B».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Breivik ble pågrepet en gang mellom klokken 18.27 og 18.34 den 22. juli, og i frykt for flere anslag, holdt politiet ham på Utøya til langt ut på natten den 23. juli, skriver Aftenposten.

Politiet kjente Breiviks identitet da han ble pågrepet. Tre polititjenestemenn fra Oslo ble sendt til Utøya for å komme i dialog med massedrapsmannen. De startet samtalene med Breivik i et rom i det hvite hovedhuset i 20-tiden, omtrent samtidig med at de siste overlevende ble fraktet bort fra øya.

– For oss var det avgjørende å komme i dialog med ham så raskt som mulig og få brakt på det rene om det var flere ondsinnede handlinger på gang, sier Einar Aas, sjefen for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til avisa.

Breivik selv skal ifølge politiets egne rapporter ha sagt at når «den tredje cellen iverksatte sine planer, kom det til å bli et helvete». Politiet brukte derfor mye tid på kvelden og den første delen av natta på å søke etter flere gjerningsmenn. Grytidlig natt til 23. juli ble politifolkene sikre på at det ikke var flere gjerningsmenn på Utøya.

Les også: Politiet tror de har film av Breivik på Utøya

I 4-tiden ble Breivik ført ut av huset, over plassen der han startet massakren og til en båt som fraktet ham til landsiden.

Utøya «plan B»

I avhør har den terrorsiktede forklart at hovedmålet for aksjonen 22. juli var å drepe utenriksminister Jonas Gahr Støre, og Ap-veteran og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, som han beskriver som «Kategori A-forrædere». Også AUF-leder Eskil Pedersen ble vurdert som et mål.

Utøya var imidlertid «plan B» forteller han ifølge VG.

Les også: – Breivik er overrasket over at han nådde Utøya

Anders Behring Breivik har til nå gjennomført 18 avhør på til sammen 130 timer, skriver avisa.

Brøt fotoforbud

Under fengslingsmøtet av Breivik forrige mandag, hadde tingretten innført fotoforbud i selve rettssalen.

Den russiske TV-kanalen NTV filmet imidlertid fra storskjermen som var satt opp i en reservesal, der presse hadde fått plass. Flere sekvenser der man ser Breivik i hvit skjorte, slips og sin svarte dress er klippet inn i en reportasje som TV-kanalen har lagt ut på sine nettsider.

Videoreportasjen ble publisert like før klokka åtte mandag kveld, åtte timer etter at fengslingsmøtet var avsluttet.

Det er ikke første gang Russiske medier har blitt omtalt. I midten av oktober fortalte Breiviks hovedforsvarer Geir Lippestad til TV 2 at det plutselig en dag sto to utenlandske journalister på kjøkkenet hans. Det var hans tre år gamle datter som støtte på de to journalistene fra et russisk nyhetsbyrå.

(TV 2 / NTB)