tre
tre

Mot ny Premier League-rekord: Ingen managere har fått sparken

- Det er jo sensasjonelt, sier Øyvind Alsaker.

Styreformenn i Premier League er ikke videre kjent for å være spesielt tålmodige hvis en manager leverer resultater under pari. Selv om manageren faktisk leverer gode resultater er det langt fra sikkert at han sitter trygt i managerstolen.

Det fikk Chris Hughton erfare i desember i fjor. Nyopprykkede Newcastle lå midt på tabellen da klubbeier Mike Ashley hentet frem øksen. Fem kamper uten seier fikk begeret til å renne over for den kontroversielle Newcastle-eieren.

Som vedlegg til julekortet fikk Hughton et såkalt P45-skjema.

Manager Chris Hughton holder opp et banner etter Newcastles opprykk til Premier League (Foto: SCOTT HEPPELL/AP)
Manager Chris Hughton holder opp et banner etter Newcastles opprykk til Premier League (Foto: SCOTT HEPPELL/AP)

En uke seinere forsvant Sam Allardyce fra Blackburn. Hans avgang fikk den tidligere engelske landslagstreneren Graham Taylor til å boikotte kalkun og kylling i julehøytiden.

Trakk seg før sesongen
Før sesongen var omme hadde tre andre managere fått sparken. Roy Hodgson, Roberto Di Matteo og Avram Grant leverte ikke tilfredsstillende resultater. På sesongens siste dag hadde Chelsea fått nok av Carlo Ancelotti. Etter en sesong hvor trofépusserne på Stamford Bridge brukte mesteparten av tiden på å tvinne tomler, var det få som hevet øyenbrynene da Ancelotti fikk sparken.

Selv om Chris Hughton fikk sparken i desember var han ikke den første manageren som frivillig eller ufrivillig skilte lag med klubben sin. Allerede før Manchester City og Tottenham sparket 2010/11-sesongen i gang trakk Martin O’Neill seg som Aston Villa-manager.

Siden tusenårsskiftet har det aldri skjedd at samtlige tjue managere fortsatt sitter på postene sine når vi skriver 1. desember*.

(*Regner Martin O’Neills avgang som en del av 2010/11-sesongen)

- Det er jo sensasjonelt. Oktober har jo vært den svarte måneden for Premier League-managere i de tjue årene jeg har holdt på. Det har pleid å være et ras, men vi har jo eksempler på managere som ryker i august, sier Øyvind Alsaker.

LES: Hvilken manager «vinner» The Sack Race i Premier League?

Se oversikt over manageravganger siden år 2000 nederst i saken

- Den britiske pressens betydning er en faktor
Også Tor-Kristian Karlsen er overrasket, men han tror det er flere grunner til at denne sesongen er spesiell.

- Det første elementet er økonomi. Det koster å løse ut eksisterende sjef, og det koster å hente inn ny. Bortsett fra noen få priviligerte er det ganske trange tider blant de fleste klubbene i fotball-Europa. Det er naturlig at det får en effekt på alt som koster penger.

- Jeg tror også at det akkurat nå er et lite vakuum hva gjelder navn som er tilgjengelige. Martin O'Neill, Mark Hughes, Steve McClaren og Sven-Göran Eriksson er managere som har høye tanker om seg selv. De skal ha jobber i klubber som er ambisiøse, som har prosjekter og som skal bruke penger i overgangsvinduene. De jobbene er rett og slett ikke tilgjengelige. I stedet for å ta mindre jobber så venter for ikke å svekke sine egne aksjer.

Sven Göran Eriksson (Foto: ISSOUF SANOGO/Afp)
Sven Göran Eriksson (Foto: ISSOUF SANOGO/Afp)

- Det siste elementet er pressen. Mange skylder ofte på pressen når managere får sparken - at det er pressen som setter inn støtet og setter i gang kampanjer for å få enkelte fjernet. Det er nok riktig. Paradokset nå er at de trenerne som leder lagene som ligger i bunnen av Premier League er managere som har blitt «hypet» og lovprist av britisk presse tidligere. Jeg tenker på Roy Hodgson, som er koblet til England-jobben, Steve Bruce, som også har vært knyttet til større jobber, David Moyes, som mange lanserer som Sir Alex Ferguson sin erstatter og Roberto Martinez, som får masse godvilje i avisene. I tillegg har du Steve Kean, som kommer unna med det fordi eierskapet i Blackburn er så kokkos. Han får nesten sympatistatus. Det er ingen managere som pressen har bestemt seg for å sette klørne i. Så lenge det er mediayndlinger som ligger på de plassene så skjer det ikke noe.

Blackburn med full tillit til Kean
Steve Kean har lenge vært bettingselskapenes favoritt til å få sparken, men Blackburn-manageren virker å nyte stor tillit fra Venky’s, Ewood Park-klubbens indiske eiere.

Kean er i forhandlinger om en ny lukrativ avtale med klubben. I forrige uke hevdet flere aviser at Kean hadde skrevet under på avtalen, men en talsperson fra Venky’s avkreftet nyheten. Det er likevel ventet at Blackburn-manageren signerer i løpet av kort tid.

Det synes Alsaker er smått utrolig.

- Klubbeierne gjør ting som ingen andre skjønner. Når de gir tillit til Kean i den situasjonen de er i nå, så er jo det enda et eksempel på noe som er vanskelig å skjønne for utenforstående. Det virker som en klubb som ikke vet hva de driver med, sier Alsaker.

Steve Kean. (Foto: Alastair Grant/Ap)
Steve Kean. (Foto: Alastair Grant/Ap)

Revolverduellen ingen vil starte
De engelske bettingselskapene tror ikke det går lang tid før det begynner å brenne under beina på en del av Premier League-managerne.

- Det er litt som en revolverduell i den ville vesten. Ingen ønsker å være den første til å trekke våpen, men i det øyeblikket én manager går, vil det rase, sier Graham Sharpe, talsmann i William Hill til Daily Mail.

Karlsen vil ikke utelukke at Sharpe sin teori har noe for seg.

- Det kan hende at man ikke vil være den første som drar frem sabelen i det klimaet vi er i nå. Hvis vi først får den første så kan vi fort få to og tre. Vi kommer jo inn i en ganske intens periode frem mot jul. Tabellmessig er det jo ganske tett og jevnt. Med to seire på rad er bunnlagene plutselig midt på tabellen, sier Karlsen.

Ekspertenes topp tre
På spørsmål om hvilke tre managere som ryker først peker både Alsaker og Karlsen på Wigans Roberto Martinez.

- Det er naturlig å tenke Kean, Owen Coyle og Roberto Martinez, men alle tre ryker jo ikke, sier Alsaker, og fortsetter:

- Så har du jo sånne som Villas Boas - managere som ikke tåler mange tap. Abramovitsj er mye raskere på avtrekkeren enn eiere i mindre klubber, men jeg ser ikke helt se for meg at det kommer til å skje.

Karlsen tror at Mick McCarthy, Roberto Martinez og Alex McLeish ikke skal føle seg for trygge i klubbene de leder.

- Den som har viklet seg mest inn i en malstrøm er Mick McCarthy. Han har begynt å krangle med supportere, og han er veldig defensiv i forhold til pressen. Han virker som en presset mann. Jeg tror han ryker først. Jeg tror også Roberto Martinez ryker. Wigan er, i likhet med Bolton, i en prekær situasjon. Hvis de to klubbene rykker ned så tror jeg at de økonomisk vil rase sammen som korthus. Den tredje manageren jeg tror ryker, og nå legger jeg hodet litt på blokken, er Alex McLeish. Det var en kontroversiell ansettelse. Han får ikke noe gratis av supportere og lokalpresse. Hvis Villa skulle oppleve en negativ resultatserie tror jeg han kan ryke, sier Karlsen.

Sesong

Første manageravgang/managersparking

Antall managere som har forsvunnet før desember

Antall managere som har forsvunnet i løpet av sesongen

2000/01

Gianluca Vialli (Chelsea, 4. september)

1

4

2001/02

Peter Taylor (Leicester, 1. oktober)

3

7

2002/03

Peter Reid (Sunderland, 7. oktober)

1

4

2003/04

Glenn Hoddle (Tottenham, 21. september)

3

5

2004/05

Paul Sturrock (Southampton, 23. august)

5

7

2005/06

Alain Perrin (Portsmouth, 25 november)

1

3

2006/07

Iain Dowie (Charlton, 13. november)

2

7

2007/08

José Mourinho (Chelsea, 20. september)

5

7

2008/09

Alan Curbishley (West Ham, 3. september)

4

8

2009/10

Paul Hart (Portsmouth, 24. november)

1

5

2010/11

Martin O'Neill (Aston Villa, 10. august)

1

6

2011/12

Ingen foreløpig

-

-