Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det finnes mange alternativer til den tradisjonelle, men ofte dyre pakkekalenderen.  (Foto: Montasje)
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det finnes mange alternativer til den tradisjonelle, men ofte dyre pakkekalenderen. (Foto: Montasje)

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl:
– Lag en billig adventspakkekalender

Har adventskalenderen blitt for dyr for lommeboken? Få tipsene til flere billigere alternativer her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny pakke i adventskalenderen har lenge vært dagens høydepunkt for mange barn i førjulstiden.

I forkant har kanskje kalenderen skapt mer hodebry enn glede for foreldre, og spesielt går det ofte ut over lommeboken hvis man skal kjøpe inn 24 små pakker til en pakkekalender.

Dyre pakkekalendere

Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Synovate for DNB vil 45 prosent av de 1000 spurte kjøpe julekalender i år.

– Før nøyde vi oss med en sjokoladekalender til 10 kroner, mens nå kjøper vi gjerne inn 24 gaver til en pakkekalender. For det første kan det være vanskelig å finne 24 ting og for det andre kan det bli dyrt, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Totalt er 1000 personer over 15 år intervjuet i undersøkelsen. 11 prosent sier de skal bruke opptil 100 kroner på julekalender. 8 prosent skal bruke fra 101-200 kroner, 4 prosent fra 201-300 kroner og hele 22 prosent skal bruke mer enn 300 kroner.

Les også: Her er årets julegave

Økonomiske alternativer

Denne kalenderen er det nok mange som kjenner igjen. Og det er nok flere som har opplevd at alle sjokoladene har blitt spist opp allerede de første dagene i desember. (Foto: illustrasjonsfoto)
Denne kalenderen er det nok mange som kjenner igjen. Og det er nok flere som har opplevd at alle sjokoladene har blitt spist opp allerede de første dagene i desember. (Foto: illustrasjonsfoto)
– I gjennomsnitt skal nordmenn bruke 228 kroner på årets julekalender, sier Sandmæl til God morgen Norge.

Forbrukerøkonomen mener det finnes andre, og mer økonomiske alternativer til pakkekalenderen.

– Man kan for eksempel lage en «byggekalender». Kjøp inn et byggesett, lego eller puslespill og pakk inn småbitene i 24 gaver. Det blir spennende å bygge noe hver dag og se resultatet på julaften, tipser Sandmæl.

– Eller så kan man lage en kalender som oppfordrer til familieaktiviteter, som en aktivitetskalender. Legg inn ulike aktiviteter i kalenderen. Hvis det er vanskelig å finne på 24 aktiviteter kan man legge inn en Fox eller et klistermerke annenhver dag. En aktivitet kan være en tur på biblioteket, tur i skogen, kino, skitur, aketur, baking eller lignende, sier forbrukerøkonomen til God morgen Norge.

Les også: Jenter er søte og gutter er tøffe

Kreative, billigere julekalendere

Sandmæl har også flere tips til mer økonomiske julekalendere:

Fantasikalenderen: Hva liker barnet ditt å leke med? Er det dinosaurer, bondegård, biler, fisker eller lignende? Ta en pappeske og hvis det er bondegård barnet liker å leke med så kan smågavene være grønn og blå vatt for å lage himmel og gress. Så kan man gi klistermerker, fargestifter, dyr, fugler, høy, traktor osv. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Omtankekalenderen: Skriv positive ord på et papir hver dag. Denne kalenderen passer til barn, foreldre, kjærester eller venner.

Juleverkstedskalenderen: Formålet med denne kalenderen er å lage ting for å gi bort i julepresang til andre. Kjøp inn små ting som ark, klistermerker, glitter og fargeblyanter til å lage julekort. Kjøp maling, pensler og lerret for å lage et maleri; glassmaling til å male på syltetøyglass som man kan lage lykter av eller ha småkaker i. Eller så kan man male på lyspærer som man kan henge i vinduet, perler og snor for å lage smykker, vannfast maling til å male på putetrekk, perler til å lime på fyrstikkesker og rammer, hjemmelaget julepynt osv osv.

Omvendt-kalenderen: Finn frem leker eller klær du ikke bruker lenger og pakk inn. Gavene kan du gi til Frelsesarmeen, Fattighuset eller til noen man kjenner som trenger gavene.

Les også: Med gutteklær som hobby

Flere tips

I tillegg til hjemmelagede julekalendere finnes det i år både mobil-applikasjoner og hjelpeorganisasjoner som tilbyr ulike former for adventskalendere.

For eksempel så kommer det en «Vinter i Blåfjell»-applikasjon. Denne bygger på nisseuniverset til Gudny Ingeborg Hagen, som nå også kommer som 3D-kinofilm på norske kinoer. Applikasjonen kommer for både iPad og iPhone.

Les anmeldelse av Blåfjell 2-filmen her!

Redd Barna er en av hjelpeorganisasjonene som også kommer med en adventkalender i år. Dette er en elektronisk julekalender der man går inn på www.reddbarna.no/jul for å bygge en personlig pakkekalender. Man kjøper kalenderen hos Redd Barna (kr 389) og bak hver luke er det en liten film som forteller dagens historie og som viser hvordan man kan bygge en liten figur. Figurene er forskjellig fra dag til dag. Alt overskuddet fra kalenderen går til Redd Barna.

– Julepakkekalenderen gir ikke bare barn og foreldre en mulighet til å skape noe sammen, den gir også innblikk i det viktige arbeidet redd Barna gjør, sier Shane Brox .

Silje Sandmæl og Shane Brox er gjest hos God morgen Norge torsdag 17. november. Da får du høre mer om hvordan du kan lage julekalenderen som passer best for akkurat ditt behov.