BEKYMRET: Leder Arne Johannessen i Politiets fellesforbund mener bemanningssituasjonen i politiet er dramatisk. (Foto: Gorm Kallestad)
BEKYMRET: Leder Arne Johannessen i Politiets fellesforbund mener bemanningssituasjonen i politiet er dramatisk. (Foto: Gorm Kallestad)

– Norge mangler 6500 politifolk

Lederen i Politiets fellesforbund sier situasjonen er dramatisk.

For å nå Politidirektoratets mål om en bemanning på to polititjenestemenn per 1000 innbyggere, må det ansettes 6500 nye politifolk de neste ni årene, skriver Politiforum.

Det er i dag besatt 7350 politiårsverk, mens behovet er på 11.537 årsverk i 2020, skriver nettstedet.

– En dramatisk situasjon

– Jeg opplever at det er en dramatisk situasjon når vi ser at vi er så langt unna målet om to politifolk per tusen innbyggere. Alle de ledige stillingene som holdes vakante til tross for store mengder politiarbeid er en håpløs situasjon. Det samtidig med at Regjeringen nå utdanner politifolk til ledighet, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund om tallene Politiforum presenterer.

Det er tatt med i beregningen at i underkant av 6000 studenter blir uteksaminert fra Politihøgskolen de neste ni årene.

Tidligere denne måneden fortalte TV 2 at det er rundt 150 nyutdannede politifolk som ikke får jobb i politiet.

– Her har regjeringen bedt om at vi skal utdanne masse politifolk og så må de jobbe i butikk eller være sauebønder eller hva som helst. Men de får ikke jobbe i politiet når samfunnet roper etter mer politi. Dette er helt håpløst, sa Arne Johannessen til TV 2.

– For få kontroller på Gardermoen

Tillitsvalgte for politiet og grensekontrollørene på Gardermoen sier til Romerikes Blad at det aldri har vært lettere for kriminelle å ta seg inn i Norge via landets hovedflyplass.

– Det er ren logikk. Når det gjennomføres få kontroller, er sjansen for å bli tatt minimal, sier tillitsvalgt for grensekontrollørene, Eirik Borgen, til avisen.

Gardermoen har satt ny passasjerrekord med 21 millioner reisende i løpet av 2011.

Likevel har politimester Jørgen L. Høidahl gitt instruks om at alle stillinger som blir ledige på Gardermoen ikke skal besettes inntil videre. For øyeblikket er det snakk om rundt 13-14 stillinger, noe som utgjør rundt ti prosent av staben.

Dette fører til at politiet ved Gardermoen stort sett må prioritere lovpålagte oppgaver, som passkontroll av reisende inn og ut av Schengenområdet.

Politiets mål er å også kontrollere minst 4.000 passasjerer innenfor Schengen. Innen utgangen av oktober var det imidlertid bare gjennomført 1.998 kontroller, noe som bekymrer Borgen og kollega Anette Brevik, tillitsvalgt for politiet på Gardermoen.

Økt responstid

Samtidig viser det seg at den såkalte responstiden til politiet har økt med nesten 40 prosent de fem siste årene.

Fra oppdraget ble loggført til politiet avga ressurser tok det 53 minutter mer i 2009 enn i 2005.

Dette kommer fram i det regjeringsoppnevnte Olsen-utvalgets utredning om «Drap begått i Norge i perioden 2004-2009», skriver VG.

Mens politiet selv mener responstid er uegnet som resultatkrav, er det flere som er kritiske til utviklingen.

– Dette er selvsagt ikke en utvikling vi ønsker oss, sier statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet til avisa.

Han legger til at politiet er tilført betydelige ressurser og mannskaper, nettopp for at oppgavene skal løses bedre og raskere.

Lederen av Stortingets justiskomité, Frp-nestleder Per Sandberg, frykter at manglende respons fra politiet kan føre til at folk mister troen på at de skal få hjelp når de trenger det.

LES OGSÅ: Oslo-politiet refses for dårlig drapsbemanning

(NTB/TV 2)