Harry Engen fikk KOLS i 1995, men forstod ikke alvoret før flere år senere da han kollpset på sykehuset.  (Foto: privat)
Harry Engen fikk KOLS i 1995, men forstod ikke alvoret før flere år senere da han kollpset på sykehuset. (Foto: privat)

KOLS-rammede Harry Engen (64):
– Hadde jeg ikke sluttet å røyke ville jeg ikke vært her i dag

Mange KOLS-rammede benekter sykdommen.

Harry Engen (64) begynte å røyke i 1968. I 1995 hadde Harry lenge vært plaget av mye slim i lungene, hoste og piping i luftrøret. Det året fikk han beskjed fra legen at han hadde KOLS og at han måtte slutte å røyke. Likevel tok ikke Harry diagnosen seriøst.

– Selv da faren min døde av KOLS i 2001 klarte jeg ikke å innrømme for meg selv at jeg hadde sykdommen, sier Harry Engen til God morgen Norge.

Les også: To av tre nordmenn vet ikke at de har KOLS

Kollapset

I 2003 endret livet seg for Harry. Han fikk lungebetennelse i tillegg til KOLS og ble lagt inn på sykehuset.

– Det året gikk jeg på en skikkelig smell. Jeg fikk lungebetennelse og havnet på sykehus. En dag jeg skulle opp av senga gikk jeg to skritt før jeg kollapset fordi kroppen ikke orket mer, forteller Harry.

Det var først da at Harry begynte å ta sykdommen seriøst. Før kollapsen røykte han rundt to og en halv pakke røyk i uka, men 12. mars samme året sluttet han å røyke og han begynte og trene.

– Hvis jeg ikke hadde sluttet å røyke det året hadde jeg ikke sittet her i dag, forteller Harry.

Les også: God morgen Norges Signe Tynning kutter røyken på direkten

Fornekter sykdommen

Johny Kongerud, lungelege ved Rikshospitalet, kjenner godt igjen Harrys historie.

– Den typiske KOLS-pasienten er en mann, rundt 60 år, som har røyket mye. Ofte lager han forklaringer for seg selv for hvorfor han føler seg dårligere enn vanlig. For eksempel at han ikke har trent så mye i livet eller at han blir eldre så det er helt naturlig at han blir mer tungpustet. Så får pasienten ofte en forkjølelse eller lungebetennelse på toppen av sykdommen og så blir han så dårlig at han ikke klarer å gå. Ofte er det ikke før dette skjer at det går opp for dem at de har en alvorlig sykdom, sier Kongerud til God morgen Norge.

Les også: Pensjonsguiden alder for alder: Hvem trenger å bry seg om pensjon?

Utvikler seg over tid

Kongerud forteller at KOLS er en sykdom som utvikler seg langsomt, kanskje over 20 år.

– Ofte begynner man sakte, men sikkert å tilpasse livet sitt etter sykdommen, uten at man nødvendigvis er helt klar over det. Man tar kanskje heisen istedet for trappen, man kjører bil istedet for å gå. Man merker ofte ikke dette selv, men tenker gjerne at man begynner å bli eldre og at dette er helt naturlig.

Den nye kvinnesykdommen

Lungelege Johny Kongerud stiller til nettprat onsdag 16. november kl 08.00. Still dine spørsmål om KOLS nederst i saken.
Lungelege Johny Kongerud stiller til nettprat onsdag 16. november kl 08.00. Still dine spørsmål om KOLS nederst i saken.
KOLS er forkortelsen for Kronisk obstruktiv lungesykdom. Mer enn 370 000 nordmenn over 18 år lider av sykdommen og WTO regner med at KOLS vil være en av de hyppigste dødsårsakene i verden innen 2020. Dette fordi stadig flere kvinner røyker og befolkningen eldes. Norges astma- og allergiforbund kaller KOLS for «den nye kvinnesykdommen» nettopp fordi kvinner rammes i økende grad.

– Kvinner tåler røyk mye dårligere enn menn. En kvinne som røyker mindre enn en mann kan likevel utvikle KOLS tidligere enn menn, forteller Kongerud.

Les også: Skjult lungebetennelse florerer

Savner fjellturene

Etter at Harry Engen fikk diagnosen KOLS har livet hans endret seg drastisk. Han pleide å være en aktiv mann og tilbrakte mye tid i skog og mark. I dag planlegger Harry livet sitt rundt sykdommen.

– Jeg savner å gå tur i fjellet, skog og mark. Også savner jeg fisketurer og det å gå på ski om vinteren. Når min kone og jeg drar på tur i dag så går vi sånn at vi ikke kan se bilen lenger, og så setter vi oss ned for å spise matpakken og drikke kaffe, forteller Harry.

Les også: Vidar hadde svulst i prostata men ingen symptomer

Situasjonsbetinget savn

– Savner du røyken i dag?

– Det er et situasjonsbetinget savn. For eksempel på julaften eller nyttårsaften savner jeg å kunne ta en sigar. Men jeg vet at det ikke er verdt det. Det er som en alkoholiker som tar et glass vin. Da kan man risikere å sprekke helt, avslutter Harry.

Onsdag 16. november er den internasjonale KOLS-dagen.

Nettprat

Lungelege Johny Kongerud stilte til nettprat om KOLS. Les svarene her: