Ingen av de tre som er tiltalt for å ha inngått et såkalt terrorforbund erkjente straffskyld da rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett tirsdag.

Fant omfattende «terrorrelatert materiale»

Påtalemyndigheten mener at det kan bevises at den terrortiltalte uiguren Mikael Davud allerede i oktober 2008 hadde terrorplaner, da han reiste til Tyrkia.

Ayman al-Zawahiri overtok som al-Qaidas leder etter drapet på bin Laden.
Da Davud ble pågrepet fant politiet en multimediespiller hjemme hos ham.

På denne spilleren fant politiet våpenmanualer, bombeoppskrifter, propagandavideoer laget av medievingen til al-Qaida, religiøse sanger om jihad og mange lydfiler.

– Dette innholdet omtaler jeg som «terrorrelatert materiale», sa aktor Evanger i retten, og opplyste at de vil vise fram deler av innholdet senere i rettssaken.

Materialet som befant seg på harddisken ble ifølge politiet lastet inn på spilleren i bolker i januar 2009, da påtalemyndigheten mener Davud skal ha fått opplæring i bruk av eksplosiver i en al-Qaida-treningsleir i Waziristan.

På spilleren fantes det også en tale fra den nåværende lederen for al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

På opptaket omtaler terrorlederen karikaturtegningene og oppfordrer hver enkelt muslim til å straffe og skade de som har fornærmet profeten – gjennom jihad.

Skulle skape frykt

Aktor fremholdt at Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen hadde inngått et såkalt terrorforbund.

– Påtalemyndigheten mener at de tiltalte har inngått forbund med hverandre, de har avtalt med hverandre at de skulle begå en terrorhandling og de har forberedt dette. Målsettingen var å skape en frykt i det danske eller det norske samfunnet, sa Evanger.

Aktor sa at mye av saken spinner rundt anskaffelsen av materialene til en bombe, men at også den internasjonale siden er viktig – om det ble inngått et forbund med personer knyttet til terroristorganisasjonen al-Qaida.

LES OGSÅ: Slik ble terroraksjonen mot Jyllands-posten og Kurt Westergaard avslørt

– Det er ikke bestridt av noen at det ble anskaffet hydrogenperoksid, aceton og så videre, sa Evanger i retten.

Det ble gitt etterforskningsordre i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) 31. august 2009, og da startet den såkalt skjulte etterforskningen mot de tre terrortiltalte.

– Mistanken gikk på terrorforberedelser, blant annet ved at man hadde opplysninger om at det var anskaffet ting som kan brukes i forbindelse med tilvirkning av sprengstoff, sa Evanger.

Flere etterforskningsmetoder ble deretter tatt i bruk av PST.

– Man startet med å holde oppsyn med de tiltalte. Man benyttet seg av avlytting, både av leilighet og biler og man benyttet såkalte hemmelige ransakinger. Underveis var det en rekke viktige hendelser som drev etterforskningen fremover, fortsatte statsadvokaten.

Han siktet til anskaffelsen av hydrogenperoksid, en aktivitet som PST hadde «god kontroll på».

TERRORTILTALT: Shawan Sadek Saeed Bujak, Mikael Davud og David Jakobsen skal ifølge tiltalen ha planlagt en terrorhandling mot Jyllands-Posten og skyte den danske tegneren Kurt Westergaard. (Foto: Montasje)

– Det er ikke bestridt at Jakobsen 2. september 2009 bestilte hydrogenperoksid på Jernbanetorget apotek i Oslo. Da han bestilte peroksiden benyttet han falskt navn. Det er heller ikke bestridt at hydrogenperoksid kan benyttes i forbindelse med tilvirkning av sprengstoff, sa Evanger.

Jakobsen hentet litersflasken 4. september på apoteket, og litt senere på kvelden dro han hjem til Davud med flasken.

– Forut for dette hadde PST byttet ut hydrogenperoksiden i flasken med et ufarlig stoff, fortsatte aktor.

Davud reiste til Istanbul i Tyrkia to dager senere.

Da han kom tilbake 4 oktober, landet han på Arlanda, hvor han ble kontrollert av politiet.

– Politiet fant passbilder av to personer og to brev som man fattet interesse for, sa aktor i retten.

Fant notatbok under hemmelig ransaking

23. oktober ble det gjennomført en hemmelig ransaking hjemme hos Davud. Der ble det funnet en notatbok som politiet sikret bevis for.

Statsadvokat Geir Evanger under innledningsforedraget tirsdag. (Foto: Pool)
– Denne notatboken inneholdt en del e-postadresser som politiet synes var interessante. I tillegg sto det noen navn i notatboken, sa Evanger.

– Retten kan med en gang merke seg følgende e-postadresse: martinawabr@yahoo.com. I tillegg sto det et navn i nærheten av denne adressen. Oversatt fra arabisk lyder det som Abdul Hafiz, eller Hafez. Videre kan retten merke seg en til e-postadresse: moonster1212@gmail.com, påpekte aktor.

E-postkontoen til «martinawabr» ble opprettet 15. januar 2009 i Peshawar i Pakistan, og kontoen ble administrert av representanter for al-Qaida, ifølge aktor.

– Abdul Hafez er egentlig Saleh al-Somali, som var en leder i al-Qaida på det tidspunktet påtalemyndigheten mener at Davud var i Pakistan. Al-Somali ble drept i et droneangrep 8. desember 2009, sa Evanger.

Den samme e-postadressen kan dessuten knyttes til en annen e-postadresse, som igjen knyttes til terrorceller i USA og England, fortsatte han.

Da e-postkontoen «martinawabr» ble opprettet, hadde Davud ifølge aktor kontakt med denne adressen.

Reiste til Tyrkia

Davud reiste i oktober 2008 til Tyrkia, og i midten av november var han innom Kypros, før han returnerte til Istanbul.

– 20. november reiser Davud til Teheran. Fra Teheran tar han seg til en by som heter Mashhad i Iran. Han reiste videre fra Mashhad, han ble transportert av noen personer han ikke vil si hvem er.

Evanger sa at selv om Davud har hevdet at han ikke visste hvor han dro, dro han «for å motta opplæring i tilvirkning og bruk av eksplosiver».

– Han reiste til Pakistan for å få trening og opplæring, og etterhvert i regi av al-Qaida, sa aktor Evanger.

Ifølge påtalemyndigheten var det ikke tilfeldig at den terrortiltalte uiguren reiste til Mashhad. Dette stedet mener aktor «fasiliterer personer som ønsker å komme seg videre blant annet til Pakistan for å motta terroropplæring».