Torunn Husvik kom uskadd fra Utøya og valgte å være tilstedet under fengslesmøtet.  (Foto: God morgen Norge)
Torunn Husvik kom uskadd fra Utøya og valgte å være tilstedet under fengslesmøtet. (Foto: God morgen Norge)

Utøya-offer vil ha tryggheten sin tilbake: – Vi ser det vi ønsker å se

Selv så hun en svak, nervøs og utilpass mann under mandagens fengslingsmøte.

Avisforsidene og nyhetssendingene viser at de som var til stede under mandagens fengslingsmøte i Oslo Tingrett har veldig ulike oppfatninger av Anders Behring Breivik.

Ynkelig. Feminin. Iskald. Usikker. Ond. Karakteristikkene er mange.

Les også: – Håper han innser hva han har gjort

Farget syn

Torunn Husvik kom fysisk uskadd fra Utøya, og i går fikk hun endelig se terroristen i øynene.

– Vi ser det vi ønsker å se etter, sier Husvik.

Selv var hun oppatt av å få tryggheten tilbake, og mener det kan ha farget hennes syn på det hun så i mandagens fengslingsmøte.

– Jeg synes jeg så en svak, utilpass litt nervøs mann. En mann som ikke svarer til det bildet vi har fått presentert i media, sier hun og fortsetter:

– I hans eget manifest er han opptatt av å iscenesette seg selv og påpeke hvor viktig og myndig han er. Sånn framsto han ikke for meg.

Les også: Dette sa Breivik under fengslingsmøtet

– En seier for meg

Torunn kom fysik uskadet fra Utøya, der hun gjemte seg i flere timer. Hun så føttene hans. Og våpenet. Men Torunn Husvik har aldri sett mannen inn i øynene – før i går.

– For meg handlet det om å få tilbake tryggheten min. Om å ta tilbake kontroll i hverdagen, sier hun.

For Husvik kom Behring Breivik inn på et av de tryggeste stedene hun vet og tok fra henne noe som er viktig, nemlig kontrollen hun har til vanlig.

– Å komme tilbake og stå med rak rygg og se han inn i øynene handler om å få kontroll over meg selv og mitt reaksjonsmønster, sier Husvik, som under fengslingsmøtet mener at hun klarte å oppføre seg som hun ønsket.

– Det er en seier for meg. Jeg skjønner at han ikke aner hvem han har sett inn i øynene til evhver tid, men for meg er det viktig at jeg gjorde det.

– Tilstedet, våken og klar

Pål Grøndahl er rettspsykolog. Han var tilstedet under mandagens fengslingsmøte og synes det er interessant å lese de ulike skildringene av mannen.

– Selv synes jeg han framsto som mer puslete enn jeg hadde ventet. Han var ingen høyreist kommandør av en eller annen selvutnevnt orden som hadde alt på stell. Jeg ventet en kraftfull stemme, men den hørte jeg ikke. Jeg hørte en veldig tynn stemme som hadde et forhåndsprogrammert, innlært budskap som jeg analyserer som tynt, sier Grøndahl.

Grøndal forteller om en mann med en forfengelig klesmåte og et forfinet, litt styltet språk. Han mener Behring Breivik framstår som klar, orientert, våken og tilstedet.

– Han er tilstedet. Han er våken og han er klar. Han virker orientert og kjenner spillets regler.

Så du tegn til anger?

– Man kan ikke se om et menneske angrer med mindre det kommer tårer. Og også tårer kan være uttrykk for så mangt. Man kan synes synd på seg selv.

Men han gråt ikke?

– Nei. Jeg så ikke mange tegn til følelser. Jeg synes han var ganske mimikkløs. Det som noen har skildret som et ont smil, fikk ikke jeg til å bli et ont smil i det hele tatt, men en skjev strek på munnen idet han kastet blikket utover. Han så litt skremt ut.

Les også: Hedret som «Årets modigste kvinne»: Torill (44) reddet nærmere 40 ungdommer fra Utøya

Starten eller slutten?

Torunn er enig med rettspsykologen. Hun så den samme mimikkløse mannen som Grøndahl så, men har forståelse for at andre kan ha sett andre ting.

– Det handler nok mye om hvordan du så han sist, hva du ser etter og hvilke følelser du har når du går inn i rettsalen. Jeg søkte trygghet, og så en svak mann, sier Torunn Husvik.

Hun vet ikke om hun vil følge rettsaken videre.

– Jeg vet ikke om mandagens fenglslingsmøte var min måte å lukke et kapittel på, eller om det var å åpne et veldig langt kapittel.

Les også:

– Sist jeg så han ansikt til ansikt skjøt han folk