north copy
north copy
Skiløperen Petter Northug under trening på Isbreen i Val Senales i Italia tirsdag (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Skiløperen Petter Northug under trening på Isbreen i Val Senales i Italia tirsdag (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Northug lot seg inspirere av sitt eget «Nollthug»-stikk til svenskene

Petter Northug jr. imponerte og gikk inn til tredjeplass i sesongåpningen.

Bruksvallarna/Bergen (TV 2 Sporten): Før ski-VM i Oslo ble Petter Northug døpt «Petter Nollthug» av Aftonbladets sportskommentator Lasse Anrell. Han spådde null gull til Nortug, men den spådommen gjorde Northug skam på.

Trønderen tok individuelle gull på 30 km jaktstart og 50 km fri, samt et staffettgull der han ydmyket svenskene i det han gikk over målstreken.

Les også: Svenskene raser: – Northug er en gris som holder på slik

– Måtte gå med kallenavnet
De norske utøverne skulle etter planen ha åpnet sesongen med nasjonal renn på Beitostølen denne helgen, men på grunn av snømangel måtte Petter Northug jr. og flere av de norske landslagsløperne gå svenskenes åpning i Bruksvallarna.

Og på drakten hadde han en klar beskjed til svenskene: «Nollthug» sto det skrevet på hoften - og drakten inspirerte trønderen til å gå inn til tredjeplass.

– Da jeg fikk beskjed om at jeg skulle sesongåpne i Sverige, så måtte jeg jo gå med kallenavnet mitt. Jeg måtte bare klistre det på drakten som et symbol til han spåmannen fra Sverige, som spådde sesongen min i fjor, gliser Northug til tv2.no.

– Litt moro da du drev med dette?

– Det var veldig stas. At det ble så gjennomført og bra hadde jeg ikke trodd. Jeg kjente det ga meg det lille ekstra, sånn motivasjonsmessig, før løpet, sier Northug.

– Du fikk jo en del andre navn i fjor også?

– Ja, jeg fikk så mange navn i fjor at jeg må forsøke å fordele det litt utover sesongen. Det blir som en slags julekalender frem til jul, gliser Northug.

I form
Northug viste at formen er inntakt før verdenscupåpningen på Sjusjøen neste helg med sin tredjeplass. Trønderen åpnet bra på 15 kilometeren, men midtveis i løpet begynte Northug å tape tid. Han gikk seg imidlertid opp de siste kilometrene, og matchet tempoet til vinneren Maurice Manificat.

Franskmannen leverte et solid løp, og stakk av med seieren, 18 sekunder foran Northug. Svensken Johan Olson tok andreplassen.

– Jeg er veldig fornøyd med å komme på pallen på en dag hvor kroppen ikke lystrer. Jeg klarte ikke jage hele veien, men det er i alle fall en mye bedre start enn i fjor, sier Northug til NRK.

Northugs gargeste rival, svenske Marcus Hellner, virket nervøs før løpet og han klarte ikke å hevde seg i toppen. Han gikk i mål 26 sekunder bak Northug og endte på 9.plass.

John Kristian Dahl leverte et godt åpningsrenn og ble nummer fem, 32,6 bak Manificat. Chris Jespersen kom på 12.-plass, men Simen Sveen gikk inn til en 15.plass. Vossingen Sjur Røthe endte på 19.plass.