INNBRUDD:   Jeg har opplevd at utenlandske journalister bokstavelig talt har brutt seg inn hjemme hos meg på jakt etter informasjon, sier Lippestad som forsvarer Anders Behring Breivik.
 (Foto: TV 2)
INNBRUDD: Jeg har opplevd at utenlandske journalister bokstavelig talt har brutt seg inn hjemme hos meg på jakt etter informasjon, sier Lippestad som forsvarer Anders Behring Breivik. (Foto: TV 2)

Anders Behring Breivik får møte i fengslingsmøtet

Høyesterett avgjorde fredag at terrorsiktede Anders Behring Breivik må få møte i fengslingsmøtet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Behring Breivik får møte personlig under fengslingsmøtet kommende mandag. Det avgjorde høyesterett fredag. Politiet opplyser at de godtar kjennelsen.

Oslo tingrett besluttet forrige fredag at Breivik bare skulle få delta på fengslingsmøtet via videolink. Begrunnelsen var å spare penger på sikkerhet og vakthold.

Vil møte pressen

Breivik og hans forsvarer Geir Lippestad valgte å anke avgjørelsen, men heller ikke Borgarting lagmannsrett ville la Breivik møte i fengslingsmøtet.

Lippestad anket avgjørelsen videre til Høyesterett, der han altså fikk medhold.

Bakgrunnen for anken var ifølge Lippestad at Breivik har et ønske om å få møte pressen ansikt til ansikt.

Mentalt forberedt

– Vi er selvfølgelig glade for at Høyesterett fastslår at Breivik får mulighet til å komme i sitt eget rettsmøte. Dette handler om rettssikkerhet. Det var dette han selv ønsket fra starten, men han vet jo ikke noe om denne avgjørelse ennå, sier forsvarer Geir Lippestad til VG Nett.

Advokaten forventer at mediepresset blir enormt under fengslingsmøtet på mandag, og sier at Breivik er forberedte på dette.

– Min klient er mentalt forberedt på det som skal skje. I de forberedende møtene har han spurt hvor mange som kommer, om pressen kommer og om ofrene kommer til å være der, sier Lippestad.

Åpent møte

Tidligere er det blitt bestemt at fengslingsmøtet skal holdes for åpne dører.

De tidligere fengslingsmøtene har blitt holdt for lukkede dører. Da har begrunnelsen blant annet vært at politiet frykter at informasjon som er viktig for etterforskningen kan komme ut.

Det har også blitt lagt til grunn at politiet har vært bekymret for at Breivik skal kommunisere med eventuelle medhjelpere.

Uklart hvor møtet skal foregå

Tingretten antar at mange vil ha interesse av for første gang å få se og høre gjerningsmannen bak terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli, der 77 mennesker ble drept og mange hardt skadd. Det blir første gang dørene åpnes for fornærmede, publikum og presse.

Det er uklart hvordan tingretten skal løse de praktiske utfordringene.

Brudd på menneskerettighet

Ifølge VG Nett legger Høyesterett vekt på at dersom han nektes til å møte i rettsmøtet hvor det skal tas stilling til varetektsfengslingens lengde, vil det være et brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens krav til en rettferdig rettergang.

(TV 2 / NTB)