Estland montasje
Estland montasje

Dette er spillerne som kan stå for tidenes EM-skrell

Har du hørt om Konstantin Vassiljev, Sergei Pareiko og Tarmo Kink? I kveld kan de ta et stort skritt mot neste års EM.

Det estiske fotballandslaget står overfor sin hittil største utfordring når Irland venter i en meget viktig kamp i EM-playoffen mot Irland fredag.

– Kjempemulighet for Irland
Med få stjerner og en mager fotballhistorie uten mesterskapserfaring vil det være meget overraskende dersom Giovanni Trapattonis menn nok en gang må slukke playoffsorgene i en pint Guinness. I alle fall på papiret.

– Estland har jo selvsagt en sjanse, men når irene får denne muligheten så tror jeg de tar vare på den. De får nok et løft etter denne trekningen, sa TV2s fotballkommentator Øyvind Alsaker etter trekningen av playoffkampene.

Les også: Dzeko mot Ronaldo i EM-playoff: – Portugal er favoritter

For Alsaker mener at Irland har fått tidenes mulighet til å komme seg til Polen og Ukraina neste sommer.

– Irland har fått jackpot. Først ble de seedet, så trekker de det letteste laget. De har en kjempemulighet til å bli med i sluttspillet nå, sier Alsaker.

Overraskende toer
Det var få som trodde at Estland skulle være i stand til å karre seg til en playoffplass i gruppe C da tabelljumbo Færøyene påførte Rajo Piirjoa og co. et 0-2-tap hjemme på Svangaskard Stadion. Men i en gruppe der Italia var overlegen, kjempet lagene bak «Azzurri» en knallhard kamp om andreplassen.

Raio Pirroja skjermes av Vitesse. Nå må han trene alene. (Foto: Peter Morrison/Ap)
Raio Pirroja skjermes av Vitesse. Nå må han trene alene. (Foto: Peter Morrison/Ap)

Serbia og Slovenia var regnet som store favoritter, men etter en svak avslutning på kvalifiseringen fikk Estland matchball i siste kamp. Den tok blåtrøyene vare på.

Nord-Irland ble slått 2-1 på bortebane - og nå er Irland siste hinder på veien mot det som kan bli Estlands første mesterskap i historien.

Les også: Her er EM-kvalifiseringens målkonge

Den «ukjente» troppen
Et helt irsk folk raste da Frankrike mer eller mindre jukset seg til VM-sluttspillet i 2010 etter at Thierry Henry handset ballen i mål i playoffens siste kamp. Den gang hadde Irland langt større stjerner å holde styr på - det er ikke tilfellet når Estland venter på A. Le Coq Arena i Tallinn.

Kun én spiller holder til i den estiske ligaen, mens de andre lever proffeventyret i mindre profilerte klubber i Europa. For norske fotballfans vil det nok likevel være flere kjenninger å spore i den estiske troppen.

Bodø/Glimt-keeper Pavel Londak. (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)
Bodø/Glimt-keeper Pavel Londak. (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)

Joel Lindpere (tidligere Tromsø), Piiroja (tidligere Fredrikstad), Taijo Teniste (Sogndal), Enar Jääger (Aalesunds FK), Artur Kotenko (tidligere Viking og Sandnes Ulf), Pavel Londak (Bodø/Glimt), Alo Bärengrub (tidligere Bodø/Glimt), Ragnar Klavan (tidligere Vålerenga) og Aleksandr Dmitrijev (tidligere Hønefoss) får nemlig æren av å skape estisk fotballhistorie mot Irlands helter.

Dette er den estiske troppen:
Keeper: Sergei Pareiko (Wisla Kraków), Pavel Londak (Bodø/Glimt), Artur Kotenko (klubbløs).
Forsvar: Alo Bärengrub (JK Nõmme Kalju), Enar Jääger (Aalesunds FK), Ragnar Klavan (AZ Alkmaar), Taavi Rähn (Tianjin Songjiang FC), Raio Piiroja (Vitesse), Andrei Stepanov (FC Gomel), Tihhon Šišov (Xäzär Länkäran FK), Taijo Teniste (Sogndal).
Midtbane: Aleksandr Dmitrijev (FC Ural Ekaterinburg), Dmitri Kruglov (FC Rostov), Sander Puri (Lombard-Pápa TFC), Ats Purje (Ethnikos Achnas FC), Andrei Sidorenkov (Viborg FF), Konstantin Vassiljev (FC Amkar Perm), Martin Vunk (Nea Salamis FC), Joel Lindpere (New York Red Bulls).
Angrep: Tarmo Kink (Middlesbrough FC), Jarmo Ahjupera (Újpest FC), Kaimar Saag (Silkeborg IF), Vladimir Voskoboinikov (FC Khimki).

For skulle kampen bli spilt på papiret, ville trolig Irland gått av med en grei seier.

Tidligere Tromsø-spiller Joel Lindpere. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/SCANPIX)
Tidligere Tromsø-spiller Joel Lindpere. (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/SCANPIX)

Robbie Keane (LA Galaxy), Shay Given (Aston Villa), John O'Shea (Sunderland), Richard Dunne (Aston Villa), Seamus Coleman (Everton), Damien Duff (Fulham), Kevin Doyle (Wolverhampton) og Jonathan Walters (Stoke) er bare noen av spillerne Trappatoni har å velge i før møtet med Estland.

Denne listen er Estlands landslagssjef Tarmo Rüütli misunnelig på.

– Av og til, når jeg ser de på video, drømmer jeg at det er mitt lag og at jeg kan lede dem, sier Rüütli til uefa.com.

Les også: Dette er fotball-EMs favoritter og «outsidere»

Trenerduellen
Det er neppe en underdrivelse at vil bli en skikkelig EM-skrell dersom Estland klarer å beseire Irland og komme seg til sluttspillet i Polen og Ukraina neste sommer.

Friskt i minne ligger Latvia, som kom seg til EM-sluttspillet i Portugal i 2004 etter å ha slått Tyrkia i playoff. Rüütli ønsker nok å kopiere den bragden, men da må han utkonkurrere ringreven Trappatoni på Irlands trenerbenk.

For det er ikke bare på spillersiden de store forskjellene ligger - kampen på sidelinjen står mellom to trenere med vidt forskjellige meritter.

Les også: EM-fotball på TV 2
Les også: Derfor er Premier League verdens beste liga

Rüütili har kun vært trener for lag i den estiske serien, og i 2008 tok han over landslaget. 57-åringen har imidlertid ikke bare landslaget å tenke på - han er nemlig også trener for det Tallinn-baserte laget FC Nõmme United. Trappatoni kan fleske til med en CV det lukter svidd av.

Italieneren har lagt bak seg en karrière som spiller for Milan, i tillegg har han gjort det skarpt i trenergjerningen. Milan, Juventus, Inter, Bayern München, Fiorentina, Italia, Benfica og Stuttgart har skaffet 72-åringen en ballast få trenere i verden kan konkurrere mot.

Så gjenstår det å se om «underdogen» med et innbyggertall på magre 1,3 millioner klarer å beseire et EM-sultent Irland.

Tror du Estland klarer å komme seg til EM-sluttspillet? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden!