UNIK ROLLE: I tannlegestolen og med godt lys ser tannlegene mer enn det som er galt inne i munnen. Illusrtasjonsfoto. (Foto: Colourbox/)
UNIK ROLLE: I tannlegestolen og med godt lys ser tannlegene mer enn det som er galt inne i munnen. Illusrtasjonsfoto. (Foto: Colourbox/)

Tannleger oppdager overgrep mot barn

Tannleger rapporterer om vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tannlegene er de eneste helsearbeiderne som ser barn på regelmessig basis fram til de er 18 år gamle. Og de får med seg mye mer enn det som er galt inne i munnen.

Blåmerker, brannsår, håravrivning og avvikende atferd er noe av det som kan indikere at et barn ikke har det bra hjemme. Tannlegene har en unik mulighet til å se slike skader når de får barnet i en stol med godt lys.

Skyldes sjelden uhell

De siste årene har det pågått et storstilt arbeid for å bevisstgjøre norske tannleger i hva de skal se etter og hvordan de skal rapportere mistanke om omsorgssvikt.

– Nærmere 60 prosent av alle tilfeller der barn utsettes for fysiske overgrep, fører til skade i hode og hals, sier klinikksjef Anne Rønneberg ved institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo.

VIKTIG ROLLE: Tannleger har en plikt til å melde fra når de har mistanke om omsorgssvikt, sier Anne Rønneberg. (Foto: Lars Barth-Heyerdahl)

– Det er sjelden man slår seg på halsen. Har barnet blåmerker på begge sider av halsen, tyder det på barnet er blitt holdt, sier Rønneberg.

Økende oppmerksomhet

Rønneberg forteller at det er en økende bevissthet blant tannleger om å se etter skader på barn. Tannlegestudenter får undervisning i hva de skal se etter, og Rønneberg har selv reist mye rundt i landet og snakket med tannleger om dette.

– Fokuset de siste årene har vært at tannleger har plikt til å melde fra om mistanke om overgrep. Jeg får stadig tilbakemeldinger fra barnevern og politi som tyder på at det tverrfaglige samarbeidet blir bedre, sier hun.

Ett eksempel Rønneberg trekker fram, er at det i en tannlegejournal ble notert at barnet kom til behandling midt på vinteren uten sokker i skoene og i følge med storesøsteren. Det kan være et tegn til bekymring.

Interesse fra utlandet

Barneombudet har lenge engasjert seg i saken. En rekke land drar nå nytte av Norges erfaringer på området. Det litauiske barneombudet kommer til Norge denne måneden for å lære.

Det er viktig at barn med behov for å snakke om inntrykkene rundt rettsaken får bearbeidet tankene sien, sier barneombud Reidar Hjermann. (Foto: Barneombudet)

– Jeg er helt sikker på at initiativet vi tok har ført til at svært mange barn har fått hjelp som de ellers ikke ville fått, sier barneombud Reidar Hjermann til tv2.no.

Han mener det egentlig er et svik at tannleger ikke tidligere har varslet når de har mistanke om omsorgssvikt. Nå går det imidlertid i riktig retning.

Hjermann trekker fram Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland som tre fylker hvor man har kommet langt i samarbeidet mellom barnevern og tannhelsetjenesten.

– Her har man fått til rutiner på samarbeid som gjør at det ikke blir avhengig av personer. Det er satt i system og lagd rutiner på varsling på en forbilledlig måte, sier Hjermann.

Forbereder rapport

Helsedirektoratet driver nå og samler inn informasjon fra fylkestannlegene om hvilke rutiner de har for å innrapportere mistanke om overgrep og omsorgssvikt.

En rapport om dette ventes å være ferdig i løpet av første halvår neste år.

– På bakgrunn av rapporten som utarbeides vil direktoratet vurdere hvilke tiltak som er aktuelle og gi tilrådning til departementet, sier avdelingsdirektør Jon-Torger Lunke i Helsedirektoratet.

80 prosent har blitt mistenksomme

Ifølge en masteroppgave fra 2008 har 80 prosent av et utvalg tannleger hatt mistanke om barnemishandling eller omsorgssvikt.

– Tannhelsepersonell fobindes vanligvis med karius og baktus, men vi kan mye mer, ser mye mer og tør å melde fra mye mer, sier Anne Rønneberg.

– Om en treåring har massiv tannråte, er det omsorgssvikt inntil det motsatte er bevist, fastslår klinikksjefen.