John Arne Riise (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
John Arne Riise (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Riise i 100 – en helt spesiell landslagskarrière

EM-uttak, sms-er, slag og flotte scoringer. Dette husker John Arne Riise best fra tiden på det norske landslaget.

Cardiff (TV 2 Sporten): 31. januar 2000 fikk han sin landslagsdebut mot Island på La Manga. Lørdag får han sin landskamp nummer 100 med det norske flagget på brystet når Wales er motstander på Cardiff City Stadium. John Arne Riise er uten tvil en av de største landslagsprofilene i norsk fotballhistorie.

Over 11 år på landslaget har ført til mange oppturer og nedturer. På oppfordring fra TV 2 Sporten går Riise gjennom det han husker best fra sin tid i rødt, hvitt og blått. Og det aller beste øyeblikket kom faktisk ikke på banen.

EM-eventyr
– Debuten var helt klart et høydepunkt, men for meg har alltid det største vært når jeg ble tatt ut til EM-troppen i 2000 med Nils Johan (Semb, red.anm.). Jeg hadde ikke fått beskjed på forhånd og fulgte uttaket live når mitt navn ble ropt opp. Det er nok det største. Det er et øyeblikk jeg aldri glemmer. Jeg er evig takknemlig til Nils Johan for at jeg fikk bli med der, forteller Riise.

EM-LAGET: Norges lag for EM i 2000. (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)
EM-LAGET: Norges lag for EM i 2000. (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)

EM i Belgia og Nederland ble en lærerik tur for 19 år gamle Riise. Selv om det ikke ble spilletid mener Riise at hele opplevelsen var med på å forme ham som fotballspiller.

– Jeg var på lag med alle de største stjernene i Norge. Det ga meg sjansen til å prøve meg på det nivået og et løft til å fortsette å satse hardt videre. Det betydde mye for min karrière.

Målfarlig
31-åringen fra Ålesund har ikke bare blitt kjent for sine gode defensive egenskaper som venstreback. Skuddfoten har også fått mye oppmerksomhet fra media, takket være flere spektakulære scoringer – spesielt for klubblagene.

Riise står med 14 scoringer for Norge, noe som er nok til å sikre ham en plass blant tidenes 20 mestscorende norske landslagsspillere.

– Husker du ditt første landslagsmål?

– Tyrkia borte. Det var kanskje min første tøffe landskamp. Jeg husker at jeg fikk ballen fra Tore André Flo, kom alene med keeper og scoret. Vi vant vel 2–0 etter en scoring fra Roar Strand.

– Det beste målet var vel mot Hellas i 2-2-kampen på hjemmebane i 2007, mener Riise.

John Arne Riise, Bjørn Helge Riise, Erik Hagen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
John Arne Riise, Bjørn Helge Riise, Erik Hagen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Rettssak, Ferrari og sjekke-sms
Den rødhårete backen har ikke bare blitt omtalt på grunn av gode eller dårlige prestasjoner på fotballbanen. I 2009 ble hans tidligere agent, Einar Baardsen, tiltalt for grovt bedrageri og underslag av 37 millioner kroner fra Riise og selskapet Riise Invest AS. Saken fikk mye medieoppmerksomhet krevde mye av Riise. En drøy uke etter at Baardsen ble frifunnet på alle tiltalepunkter spilte Norge landskamp mot Skottland.

John Arne Riise, Jan Kvalheim (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)
John Arne Riise, Jan Kvalheim (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)

– Min viktigste kamp var hjemme mot Skottland (4-0, red.anm.). Det hadde stått mye drit i media før kampen og jeg hadde fått kjørt meg litt, så da var det stort å score mål og spille min beste landskamp på lenge, forteller Riise.

Les også: Riise lar seg ikke distrahere av Baardsen-dommen
Les også: Klassescoring av Gamsten satte punktum

– Det var ikke moro med rettssaken og alt som ble sagt da. Folk visste jo ikke om alt som hadde skjedd, men skrev likevel side opp og side ned.

Riise fikk også mye oppmerksomhet ved flere andre anledninger. Som da han kjøpte Ferrari til tre millioner kroner i 2005 eller sendte ut ”sjekke-sms” til norske kjendiskvinner seinere samme år.

– Det var helt unødvendig at det skulle bli så mye styr rundt det at jeg kjøpte meg en Ferrari – det samme gjelder for sms-greiene. Det var et tungt øyeblikk der og da, men jeg har lært mye av det og jeg sitter pris på at det hjalp meg med å bli enda mer voksen.

DYRE BILER: John Arne Riises Ferrari F430 (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)
DYRE BILER: John Arne Riises Ferrari F430 (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)

– Man kan selvfølgelig si at man angrer på det der og da, men når det skjedde føltes ting naturlig. I etterkant kan man se hva som var feil, men det har gjort at jeg er den personen jeg er i dag, så jeg ville ikke vært foruten de tingene, sier Riise.

Les også: Riise: - Jeg har gjort utrolig mye dumt

Lærte av ”Drammen-episoden”
”Slagene i Drammen” er også en episode er vanskelig å unngå når man skal oppsummere den foreløpige landslagskarrièren til Fulham-spilleren.

Under en landslagssamling 8. september 2003 begynte Riise å krangle med John Carew inne i en buss. Det hele endte med at Carew slo til Riise. At to av landslagets største stjerner barket sammen skapte selvsagt stor oppmerksomhet.

– For å være helt ærlig så leste jeg ikke så mye av det som sto i media om den episoden. Carew og jeg skværet jo opp et par timer etter at det skjedde. For vår del har det vært over ganske lenge. Men sånt skal ikke skje i et landslag. John ble jo kastet ut av landslaget en liten periode, for selv om vi hadde gjort opp oss imellom så skal jo ikke sånt skje. Men vi har begge lært av det og er enda ”closere” etter at det skjedde.

Drømmer om mesterskap
Selv om han fikk være med til EM i 2000 står Riise fortsatt uten spill for Norge i et mesterskap. Det er noe han helst vil rett på før han gir seg på landslaget for godt.

– Det er selvfølgelig det som mangler i den karrieren jeg har hatt. Jeg føler at det er det største som kan skje nå. Jeg har i hvert fall to kvaliker igjen, kanskje flere også. Jeg har fortsatt stor tro på at vi skal klare det.

Kampen mot Wales på lørdag blir nummer 100, men Riise er fortsatt bare 31 år. Mye tyder på at han kommer til å passere 120. Rekorden til Thorbjørn Svenssen er på 104.

– Det har jo blitt en del kamper etter hvert. Rekorden kommer jeg sikkert til å ta – noe som blir stort, men hvor mange kamper det blir til slutt er vanskelig å si, mener Riise selv.

Les også: Drillo ber Riise skjerpe seg

– 99 kamper. Noen du er misfornøyd med?

– Det er noen kamper jeg irriterer meg over. Med seier mot Tyrkia på Ullevaal i 2007 hadde vi gått til EM. Tapet mot Danmark i denne kvaliken var selvsagt surt. Det har blitt en del skuffende kamper, sier Riise.

– Han er alltid på plass
TV 2 Sporten har også snakket med noen av Riises landslagskolleger. Dette er hva de sier om mannen som snart har 100 kamper.

Brede Hangeland
– Det er en ufattelig stor prestasjon. Han er bare 31 år og 100 kamper står det stor respekt av. Det som kjennetegner John Arne er at han alltid er på plass. Han er aldri skadet og presterer alltid jevnt og trutt, uansett hva som foregår ellers i livet hans. Å levere varene for landslaget 100 ganger er sterkt.

Vadim Demidov
– Det er veldig imponerende. Det er veldig mange kamper og man må prestere på et høyt nivå over lang tid for å komme der. Det har John Arne absolutt gjort, så dette fortjener han.

Lars Christopher Vilsvik
– Det er vanskelig å si så mye om en slik prestasjon, men det liten tvil om at det er godt gjort. For min egen del regner jeg med at jeg kan lære mye av ham på trening og se på hvorfor han har blitt så god.