Pensjon er de pengene du skal leve av når du blir pensjonist ¿ en form for lønn. Det finnes mange måter å spare til pensjonen på. Finn den beste måten for akkurat deg!  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Pensjon er de pengene du skal leve av når du blir pensjonist ¿ en form for lønn. Det finnes mange måter å spare til pensjonen på. Finn den beste måten for akkurat deg! (Foto: Illustrasjonsfoto)

Pensjonsguiden alder for alder:
Hvem trenger å bry seg om pensjon?

Det er på tide å se om du har tenkt rett når det gjelder pensjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du mer dun enn bart på overleppen og allerede opprettet privat pensjonssparing? Eller begynner 50-årsdagen å nærme seg uten at du har oversikt over hvilke pensjonsordninger du besitter?

Pensjon er ikke «sexy», men er uten tvil et forhold som varer livet ut.

Her er pensjonsguiden:

Klikk på din aldersgruppe for å vite hva akkurat du må tenke på!

Pensjon 20 +

Pensjon 30 +

Pensjon 40 +

Pensjon 50 +

Pensjon 60 +

Pensjon er lønn

Pensjon er de pengene du skal leve av når du blir pensjonist – en form for lønn. Du kan selv påvirke hvordan pensjonen din skal bli – gjennom hvor mye du arbeider, hvor mye du tjener og hvor mye du eventuelt sparer selv.

Les også: Du kan prute mye mer enn du tror i norske butikker

Tenk pensjon tidlig

Tv2.no spurte pensjonseksperter om hvilke alder man bør begynne å tenke på sin pensjon.

– Du er aldri for ung til å tenke på pensjon. Etter at pensjonsreformen ble innført kan du tjene opp pensjonen din allerede fra du er 13 år, sier Jan Fredrik Nordby, fagsjef i Statens pensjonskasse.

Mer enn alderspensjon

Likevel er det nok de færreste tenåringene som tenker på sin pensjon. Heller ikke i 20-årene er pensjonssparing et hyppig tema. Og det er kanskje ikke så farlig.

– Dersom de kun tenker på pensjon som alderspensjon, er det i og for seg riktig og det finnes mange måter å spare til alderdommen på. Mange i denne aldersgruppen studerer eller er i etableringsfasen og da er det greit å huske på at utdanning er en form for investering i fremtidig inntekt, og at også nedbetaling av boliggjeld en form for sparing, sier pensjonsekspert Alexandra Plahte

Hun understreker at pensjon er mer enn alderspensjon.

– Alt for mange tenker på pensjon kun som alderspensjon, men uførepensjon og etterlattepensjon er jo også pensjon, sier Plahte.

Les også: Style boligen og tjen mer på salget

Sjekk hva du, dine barn, dine foreldre eller venner bør vite om sin pensjon:

Pensjon 20 +

Pensjon 30 +

Pensjon 40 +

Pensjon 50 +

Pensjon 60 +