paterno
paterno

Her protesterer de mot sparkingen av trener som holdt sex-overgrep skjult

Ville protester da trenerlegenden Joe Paterno ble sparket grunnet Penn State-skandalen som ryster USA.

College- og universitetsidrett er enormt stort i USA, og derfor ble det skandale da Pennsylvania State Universitys amerikansk fotballags tidligere assistenttrener, Jerry Sandusky, ble anklaget for 40 seksuelle overgrep mot åtte unge gutter.

Les også: Trener-profilens overgrep mot unge gutter sjokkerer USA

67 år gamle Sandusky var en del av Penn States trenerteam i 30 år (1966-1999), og er regnet som den beste treneren i collegefotball som aldri ble hovedtrener. Den anerkjente forsvarseksperten skal angivelig ha gjennomført 20 av de påståtte overgrepene mens han var ansatt ved universitetet.

– Det er spesielt aktiviteten i fotballgarderoben, som først ble rapportert av et offer i 1998, og så av et vitne i 2002, som er opprørende. 2002-hendelsen, da Sandusky ble sett mens han seksuelt forgrep seg på en rundt ti år gammel gutt, ble rapportert til ledelsen ved universitetet av en ansatt. De som mottok rapportene, rapporterte ikke hendelsen videre til politiet eller barnevernet. Deres fraværende reaksjon lot en pedofil fortsette å misbruke barn i mange, mange år, sa statsadvokat i Pennsylvania, Linda Kelly for noen dager siden.

Varslet aldri politiet
En av dem som ble varslet var lagets legendariske hovedtrener, Joe Paterno (84). Han begynte som assistenttrener for Penn State i 1950, og har blitt en institusjon etter å ha vært hovedtrener siden 1966(!)

Paterno tok saken videre til Penn States sportsdirektør, Tim Curley, og assisterende rektor ved business og finans, Gary Schultz.

De to er nå på tiltalebenken, anklaget for ikke å viderebringe informasjonen om Sanduskys påståtte overgrep. Paterno har fått ros fordi han sa ifra til skolens ledelse, men kritikerne hevder likevel at han selv burde gått til politiet.

Politiet mener imidlertid at Paterno ved å varsle sine overordnede har gjort nok, slik at han unngår å bli siktet for å ikke ha viderebrakt informasjonen.

– Men noen må sette spørsmålstegn ved det jeg vil kalle de moralske kravene man kan ha til et menneske som kjenner til at det har blitt begått seksuelle overgrep mot barn, sier politidirektøren i Pennsylvania, Frank Noonan, til CBSSports.com.

HAR EGEN STATUE: Folk samlet seg rundt Joe Paterno-statuen da han fikk sparken. (Foto: Patrick Smith/Afp)
HAR EGEN STATUE: Folk samlet seg rundt Joe Paterno-statuen da han fikk sparken. (Foto: Patrick Smith/Afp)

Fikk sparken
Og både Paterno og universitetet er blitt beskyldt for å feie overgrepene under teppet for å hindre at merkenavnet Penn State skulle svertes.

Det klarte de ikke å unngå, og da saken - altfor seint - ble kjent, så uttalte Paterno at han ville gi seg etter sesongen. Det holdt imidlertid ikke for Penn State, og onsdag kveld lokal tid ble det bestemt at både Paterno og universitetspresident Graham Spanier er blitt sparket på grunn av hvordan skandalen er blitt håndtert.

– Styret har i kveld bestemt at det er i universitetets beste interesse å få en endring i ledelsen, for å håndtere den vanskelige situasjonen vi nå er oppe i, sier styrets viseformann John Surma til ESPN.

PÅ FELTET: Her er Joe Paterne på det som skulle bli hans siste treningsøkt med Penn State. (Foto: Matt Rourke/Ap)
PÅ FELTET: Her er Joe Paterne på det som skulle bli hans siste treningsøkt med Penn State. (Foto: Matt Rourke/Ap)

Opptøyer
Paterno selv uttrykte skuffelse over beslutningen, men aksepterte den.

– Det som skjedde var en tragedie, og nå må vi alle være tålmodige og la rettssaken gå sin gang. Jeg setter pris på den store støtten jeg har fått, men jeg vil understreke at alle bør holde seg rolige og respektere universitetet, dens eiendom og alt det vi verdsetter, sier Paterno.

Men det var alt annet enn ro på Penn State seint onsdag kveld. Det var tilløp til opptøyer da 2000 rasende studenter tok til gatene for å støtte den populære treneren som ble sparket.

Politiet måtte bruke pepperspray for å få kontroll på folkemassen, etter at bråkmakere veltet en tv-bil. Samtidig samlet mange seg utenfor Paternos hjem, der treneren ble møtte med jubel da han og konen kom ut for å møte støttespillerne.

Da journalistene som var til stede nærmet seg med sine mikrofoner ble imidlertid tonen en annen, og de fremmøtte begynte å rope «la Joe være i fred».

– Jeg elsker dere alle sammen, sa Paterno.

Se video fra opptøyene i videovinduet øverst i saken!