Anthony_Golec copy
Anthony_Golec copy
Anthony_Golec
Anthony_Golec

– Du er homo, den største homoen av alle, din sigøyner

Fotballspiller i trøbbel etter homofobisk dommerhets på twitter.

Forsvarsspilleren Antony Golec (21), som spiller på den australske fotballklubben Adelaide United, skapte storm da han twitret under 2-2-kampen mellom Melbourne Victory og Brisbane Roar lørdag.

Det Golec ikke forstår er at det var homofobien som var problemet, ikke at han fornærmet dommeren... Det gjør vi alle sammen

Dommerslakt
Årsaken var måten han uttrykte sin misnøye med dommer Ben Williams på, etter at kamplederen ga to Melbourne-spillere marsjordre. Golec var åpenbart uenig i det andre røde korte, for like etter at det var delt ut twitret han følgende:

«Ben Williams, den verste dommeren noensinne».

Han ga seg imidlertid ikke det, og fortsatte med å bruke «homo» og «sigøyner» for å skjelle ut dommeren:

«Ben Williams, du er homo, den største homoen av alle, din sigøyner» .

– Klubben er ekstremt skuffet over at Antony har satt seg selv i en slik posisjon. Han beklager virkelig det som skjedde. Antony har fått beskjed fra klubben om å sende et brev til Ben Williams der han unnskylder kommentarene han kom med i sin tweet”, skrev Adelaide United i en pressemelding da twittermeldingene ble møtt med sterke reaksjoner.

Les også: Tyskland-kapteinen: – Homofile fotballspillere bør ikke komme ut av skapet
Les også: – Philipp Lahm tar for mye utgangspunkt i fordommer og usikkerheter

Hevder det var en privat melding
Golec selv unnskylder seg imidlertid med at meldingen aldri var ment for det offentlige rom.

– Da jeg så Melbourne Victory mot Brisbane Roar lørdag kveld sendte jeg det jeg trodde var en privat Twitter-melding til min bror, sier han ifølge Australian FourFourTwo.

Adelaide-spilleren hevder han bare prøvde å være morsom.

– Jeg kom med noen kommentarer omkring standarden og prestasjonen til dommeren i kampen, Ben Williams. Som en del av twitter-meldingen til min bror brukte jeg et språk som var nedsettende og fornærmende overfor Mr. Williams. Ved et uhell sendte jeg ikke tweeten til min bror, men til min offentlige profil. Som en konsekvens at det ble tweeten min, der jeg prøvde å være morsom, lest av folk jeg aldri hadde tenkt skulle se den, sier han.

Og nå ber Golec selv også om unnskyldning.

– Jeg innser uten forbehold at jeg gjorde var dumt, og at som en konsekvens av det har Ben Williams all rett til å føle seg fornærmet og krenket. Jeg ber om unnskyldning til Ben for det stresset min twittermelding kan ha skapt for ham, sier Golec.

Les også: – Hvor faen er alle andre homofile?

Får sparken om han gjør noe lignende igjen
Forsvarsspilleren har også fått klar beskjed om at det vil få store konsekvenser om noe slikt skjer igjen.

– Jeg har fått klar beskjed fra Adelaide United om at flere overtredelsen av en slik art vil resultere i at kontrakten min blir terminert, forklarer han.

– Jeg verdsetter min rolle som en del av Adelaide United-troppen, og har jobbet veldig hardt for å sikre meg plassen min der. Jeg vil sørge for tilbakebetale den lojaliteten og tilliten de har vist meg. Jeg har også fått opplæring i hvordan feil bruk av sosiale medier kan skape problemer for meg og klubben, og jeg fullstendig klar over hvordan jeg bør oppføre meg i sosiale medier i fremtiden, fortsetter Golec.

Les også: Blatter: – Ingen homosex i Qatar-VM
Les også: Fordømmer Sepp Blatters homospøk
Les også: Blatter ber om unnskyldning for homospøk

Suspendert
Nå håper 21-åringen at han kan legge episoden bak seg, men først må han sone en karantene. Det australske fotballforbundet har nemlig bestemt seg for å suspendere Golec for å ha brakt fotballen i vanry.

Fredag ble det klart at den unge spilleren får tre kampers karantene, men han må bare sone én av dem nå. De to andre er gjort betinget, og må sones dersom han ikke klarer å oppføre seg resten av sesongen. I tillegg må han gå i terapi.

– Klubben har sagt at det er opp til meg å gjenvinne tilliten. Det vil jeg gjøre. Og igjen, jeg ønsker å unnskylde meg til Ben Williams, mine lagkamerater og klubben for å ha satt dem i forlegenhet som en konsekvens av mine kommentarer. Jeg har skrevet et personlig brev til Ben Williams, som jeg virkelig håper han leser og aksepterer.

Men selv om han nå har unnskyldt seg til dommeren, laget og lagkameratene, så mener mange at Golec fremdeles har noen han bør unnskylde seg til.

Les også: Slo ned motspiller etter homospøk

– Han tok ikke poenget
21-åringen har nemlig ikke bedt om unnskyldning for at han brukte homofili og en etnisk gruppe som skjellsord.

På det samme sosiale mediet hvor Golec tråkket i salaten er derfor reaksjonene sterke.

– Som en åpent homofil fotballfan føler jeg han ikke tok poenget med ”unnskyldningen”, sier John McCormack på twitter.

– De homofobiske utsagnene er vel verre enn angrepet på dommeren, spør Jake Cohen.

Som Steven Kruse Kagawa påpeker på samme sted:

– Det Golec ikke forstår er at det var homofobien som var problemet, ikke at han fornærmet dommeren... Det gjør vi alle sammen.