Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Halvparten av helseutgiftene går til å behandle folk i deres siste leveår. Kanskje forlenger vi livet i noen tilfeller når vi ikke skulle gjort det, sier administrerende direktør Gunnar Bovim i Helse Midt-Norge. Saken var først omtalt i Adresseavisens papirutgave onsdag.

Åpen debatt

Adm. dir. Gunnar Bovim i Helse Midt-Norge (Foto: TV 2)
Han sier at vi trenger en åpen debatt om de valgene helsetjenesten skal gjøre. Bovim sier det er en vanskelig diskusjon, fordi at det er lett å komme med eksempler «skal ikke jeg få leve?». Bovim sier til Adresseavisen at både de ansvarlige for helsetjenestene og utdanningsinstitusjonene må støtte opp under vurderinger som den enkelte lege må gjøre.

Dyr i drift

64 år gamle Harald Falch har kreft. Det koster 700.000 kroner i året å holde ham i live. Nå er han tilbake i full jobb som rådgiver ved en ungdomsskole i Trondheim.

– Jeg er en dyr person for samfunnet, sier Falch til TV 2 Nyhetene. Han fikk beinmargskreft for fem år siden, med svært dårlig prognose. Etter to stamcelletransplantasjoner med høydose cellegiftbehandling har ikke klart å ta helt knekken på kreftcellene. Så fikk han tilbud om å bli med i utprøvingen av en helt ny kreftmedisin.

– Så lenge jeg spiser den, ser det ut til å gå bra. Jeg har ikke kreft i dag, og jeg har et kjempeliv. Jeg har fått en ny sjanse til å leve, og er fryktelig glad for hver dag, sier Falch.

Positiv til utspillet

Han syns det er positivt at Gunnar Bovim reiser problemstillingen om kostbar livsforlengende behandling.

– Det er i høyeste grad en debatt samfunnet må tørre å ta.