Jerry Sandusky (Foto: Eric Gay/Ap)
Jerry Sandusky (Foto: Eric Gay/Ap)

Trener-profilens overgrep mot unge gutter sjokkerer USA

Den tidligere college-treneren stilles for retten i Pennsylvania.

Det finnes få land der college- og universitetsidrett har like høy status som i USA. Derfor er det intet annet enn en skandale når Pennsylvania State Universitys amerikansk fotballags tidligere assistenttrener, Jerry Sandusky, nå anklages for 40 seksuelle overgrep mot åtte unge gutter.

– Dette handler ikke om fotball eller universitet. Dette handler om barn som er blitt frarøvet sin uskyldighet, sier politisjef i Pennsylvania, Frank Noonan.

67 år gamle Sandusky var en del av Penn States trenerteam i 30 år (1966-1999), og er regnet som den beste treneren i college-fotball som aldri ble hovedtrener. Den anerkjente forsvarseksperten skal ha gjennomført 20 av de påståtte overgrepene mens var ansatt ved universitetet.

Se reportasje i videovinduet øverst

Både i 1998 og 2002 kunne angivelig overgrepene til Sandusky, som selv er far til seks adoptivbarn, blitt stoppet.

– Det er spesielt aktiviteten i fotballgarderoben, som først ble rapportert av et offer i 1998, og så av et vitne i 2002, som er opprørende. 2002-hendelsen, da Sandusky ble sett mens han seksuelt forgrep seg på en rundt ti år gammel gutt, ble rapportert til ledelsen ved universitetet av en ansatt. De som mottok rapportene, rapporterte ikke hendelsen videre til politiet eller barnevernet. Deres fraværende reaksjon lot en pedofil fortsette å misbruke barn i mange, mange år, sier statsadvokat i Pennsylvania, Linda Kelly.

Dersom Sandusky blir funnet skyldig, risikerer han livstid i fengsel.

Jerry Sandusky (Foto: AP Photo/Pennsylvania Office of Attorney Gen/Ap)
Jerry Sandusky (Foto: AP Photo/Pennsylvania Office of Attorney Gen/Ap)

Penn States sportsdirektør, Tim Curley, og assisterende rektor ved business og finans, Gary Schultz, er på tiltalebenken, anklaget for ikke å viderebringe informasjonen om Sanduskys påståtte overgrep.