For første gang vil presse, bistandsadvokater og fornærmede få være til stede når massedrapssiktede Anders Behring Breivik fremstilles for retten.

Det er imidlertid usikkert om den siktede selv møter. Oslo tingrett har bestemt at Breivik skal delta på videolinkfra Ila fengsel, men forsvarerne har anket denne avgjørelsen. En beslutning om hvordan opplegget blir ventes i løpet av uken.

– Et av de særlig viktige rettssikkerhetsprinsippene er at man får møte til sine egne rettsmøter hvor viktige avgjørelser blir tatt, slik en fengslingsforlengelse er, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra til TV 2 Nyhetskanalen tirsdag morgen.

Les også: Terrorrettssaken blir avholdt i Oslo tinghus

«Arbeidsdager» i fengselet

Forsvarerne vil under mandagens møte prøve å få retten med på lettelser i Breiviks soning. Bæra reiser blant annet spørsmål om det fortsatt er grunnlag for at Breivik ikke får bruke medier.

– Politiet har selv sagt at det ikke er grunnlag for å tro at det er flere medsammensvorne, påpeker Bæra.

Inntil videre organiseres Breiviks soning på Ila som tilnærmet normale arbeidsdager, sier forsvarer Geir Lippestad.

– Han står opp tidlig på morgenen. Han har et lite arbeidsrom hvor han har tilgang til en offline pc. Og så er han ute og får litt luft, og så går dagene i rytme på den måten, sier Lippestad.

Se bildene: Dette er restene av Behring Breiviks bombebil

Ingen anger

– Reflekterer han nå mer over det han har gjort?

– Han reflekterer nok på sin måte over det han har gjort. Men ikke sånn som vi rundt forventer, kanskje. Det er derfor jeg også har sagt at han lever i sin egen virkelighet, og det har jeg sagt lenge, sier forsvareren.

– Han er fremdeles der at han ikke viser noen anger, og han er fremdeles der at han sier at det var grusomt, men nødvendig. Og det er selvfølgelig veldig vanskelig å forstå for oss som står rundt at han ikke har reflektert grundigere rundt handlingene.

Se utdrag fra intervjuet:

60-årsperspektiv

Breivik er klar over det norske folkets massive fordømmelse av terrorhandlingene 22. juli. Han tar imidlertid ikke reaksjonene inn over seg, sier Lippestad.

– For ham er ikke det overraskende eller rart. Han sier at i et 60-årsperspektiv vil ting endre seg. Og det er der han er.

Tiårets rettssak: 218 norske journalister vil følge rettssaken mot Breivik