voldtektundersokelse (Foto: TV 2 )
voldtektundersokelse (Foto: TV 2 )

Voldtektsofre må vente opp til åtte timer på behandling

Åtte av ti voldtektsofre risikerer å vente i timevis for å bli undersøkt av lege etter overgrepet. Det viser en undersøkelse TV 2 har gjort ved 14 av landets overgrepsmottak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved ti av de 14 største overgrepsmottakene er det ventetid for å bli undersøkt når man har blitt voldtatt. I verste fall risikerer offeret å måtte vente en hel dag før man kan få dusjet og byttet klær. Undersøkelsen viser at det mange steder er tilfeldig når man får hjelp. Ett av disse stedene er mottaket i Kristiansand.

INGEN BEREDSKAP: Sykepleierkoordinator for voldtektsmottaket i Kristiansand, Elin Bredal Solheim, innrømmer at tilbudet er uakseptabelt. Beredskap på overgrepsmottaket er avhengig av at sykepleiere og leger kommer om de vil og har anledning. (Foto: TV 2 )

– Hjelpen er tilfeldig

– Vi har ingen beredskap på overgrepsmottaket, noe som gjør at sykepleierne og legene kun kommer om de vil og har anledning, sier sykepleierkoordinator for voldtektsmottaket i Kristiansand, Elin Bredal Solheim til TV 2.

Hun innrømmer at tilbudet er uakseptabelt, men skylder på politikerne.

– Dette er for dårlig og selv om det er kommunen og fylkeskommunen som har ansvaret, så mener jeg at staten må ta styring på dette nå, sier Solheim.

– Problemet er at det ikke er lovpålagt å ha standby-beredskap på mottakene, sier koordinatoren.

Les også: Nytt rettsgenetisk senter analyserer «lekeprøver».

Døgnbemannede overgrepsmottak

Regjeringen har sagt at det skal være døgnbemannede overgrepsmottak i samtlige fylker, men problemet er at det ikke finnes penger til å lønne personalet i mottakene.

EKSTRA BELASTNIGN: Veileder ved Støttesenteret mot seksuelle overgrep i Kristiansand, Hilde Hauge til TV 2, sier det er en ekstra belastning å vente for å få hjelp. (Foto: TV 2)

– Vi kan ikke pålegge noen å stå på vaktlistene ved mottakene så lenge vi ikke har penger til å lønne dem, sier Elin Bredal Solheim.

Støttekontoret mot seksuelle overgrep møter mange voldtektsofre og de er rystet over at ofrene må vente for å få hjelpen de trenger umiddelbart etter overgrepet.

– Dette er en ekstrabelastning for ofrene, sier veileder ved Støttesenteret mot seksuelle overgrep i Kristiansand, Hilde Hauge til TV 2.

Best på Vestlandet

TV 2s ringerunde til landets 14 største overgrepsmottak viser at det bare er i Molde, Trondheim og Bergen at voldtektsofre får hjelp og behandling umiddelbart. Nedenfor er en liste over mottakene og hvor lang ventetid ofrene kan risikere å vente. Alle mottakene er såkalte døgnbemannede overgrepsmottak.

LANG VENTETID: 21 år gamle Louiza Louhibi ble voldtatt og nær drept i 2008. Hun forteller at hun synes det var ubehagelig å være på overgrepsmottaket. (Foto: TV 2)

Tromsø: Opptil 3 timer

Bodø: Opptil 2 timer

Molde: Umiddelbart

Trondheim: Umiddelbart

Ålesund: Opptil 1 time

Bergen: Umiddelbart

Stavanger: Opptil 3 timer

Kristiansand: Opptil 8 timer

Arendal: Opptil 3 timer

Skien: Opptil 1 time

Vestfold: Opptil 1 time

Drammen: Opptil 2 timer

Asker & Bærum: Opptil ½ time

Oslo: Umiddelbart

Må tenke på ofrene

21 år gamle Louiza Louhibi ble voldtatt og nær drept i 2008. Hun forteller at hun synes det var ubehagelig å være på overgrepsmottaket.

– Jeg var ikke mentalt til stede, men husker at det var ubehagelig å sitte der. Skammen blir bare større og større jo lengre tid det tar før du får hjelp, sier Louhibi.

– Det er utrolig viktig for ofrene at det blir foretatt en rask undersøkelse slik at de kan få dusjet og fått av seg tøyet de ble voldtatt i, sier 21-åringen.