SKITTENT SPILL: Pensjonert kommandørkaptein Hans-Christian Kjelstrup stiller spørsmål ved prosessen som førte til at Olavsvern ble lagt ned. (Foto: Scanpix/TV 2)
SKITTENT SPILL: Pensjonert kommandørkaptein Hans-Christian Kjelstrup stiller spørsmål ved prosessen som førte til at Olavsvern ble lagt ned. (Foto: Scanpix/TV 2)

Hevder forsvarstopp bløffet om marinebase

En pensjonert kommandørkaptein mener tidligere sjøforsvarssjef Jan Eirik Finseth bløffet i prosessen som førte til at Olavsvern orlogsstasjon i Tromsø ble lagt ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Adventsgudstjenesten inne i den enorme ubåthallen 1. desember i 2008 ble også et siste farvel med Olavsvern Orlogsstasjon i Tromsø. Basen ble nedlagt etter etter Stortingsvedtak i 2008.

Nå står to pensjonerte sjøoffiserer fram med skarp kritikk av prosessen som førte fram til beslutningen.

Kritikkverdige forhold

– Etter at alle studier om videreføring var levert inn, ble det plutselig fattet en motsatt beslutning, sier pensjonert kommandørkaptein Hans-Christian Kjelstrup til TV 2.

Kjelstrup var kommandørkaptein i ubåtflåten da krigen om Olavsvern raste internt i forsvarsledelsen. 

I Norsk Tidsskrift for sjøvesen beskriver han inngående forhold han mener er kritikkverdige, men som han først nå våger å gå ut med. Det er omtrent som å ha jagerfly, og ikke ha flystasjoner

– Hadde jeg skrevet om dette mens jeg fremdeles var i tjeneste, ville det blitt meget vanskelig for meg. Og kanskje også betraktet som illojalt overfor ledelsen, sier Kjelstrup.

Les også: Bodø og Ørlandet kriger om ny hovedflystasjon

 

Sjøforsvarets sjef desinformerte

Jan Eirik Finseth var generalinspektør for Sjøforsvaret på det aktuelle tidspunktet. Ifølge Kjelstrup var han med på å spre feilaktig informasjon om basen, blant annet på et møte på Haakonsevern i mars 2008. Der var også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til stede.

– På møtet påsto Finseth at det måtte investeres mellom 1 og 1,5 milliarder kroner for å videreføre basen for ubåter, og det er direkte feil, sier den tidligere kommandørkapteinen.

Finseth vil ikke kommentere

Jan Eirik Finseth, som nå er sjef for Forsvarsstaben, vil ikke la seg intervjue av TV 2. Han vil heller ikke gi skriftlige svar på spørsmål vi har stilt med utgangspunkt i Kjelstrups artikkel.

VIL IKKE SVARE: Jan Eirik Finseth. (Foto: TV 2)

Forsvarssjefens pressetalsmann Bent-Ivan Myhre begrunner dette slik:

«Anbefaling om nedleggelse kom ikke fra den nevnte generalinspektør. Det finnes derfor ikke rasjonale ved at tidligere generalinspektør skal måtte svare for nedleggelsen.»

Feil beslutning

Admiral Jan Reksten var sjef for fellesoperativt hovedkvarter da basen i Tromsø ble besluttet lagt ned. Også han hevder i dag at det var en feil beslutning, og at grunnlaget for den var feil.

– Denne basen hadde Forsvaret veldig bruk for. Det er omtrent som å ha jagerfly, og ikke ha flystasjoner. Sånn er det å ha ubåtvåpen og ikke ha en base nord for Bergen, sier Reksten.

Les også: – Kampfly kan føre til nedleggelser i Forsvaret