IKKE NOK INFOR: Statminister Jens Stoltenberg fikk for lite informasjon, for sent, etter terroraksjonene i sommer. (Foto: TV 2)
IKKE NOK INFOR: Statminister Jens Stoltenberg fikk for lite informasjon, for sent, etter terroraksjonene i sommer. (Foto: TV 2)

Stoltenbergs 22. juli-tale får internasjonal pris

Den gripende talen Jens Stoltenberg holdt i Oslo Domkirke to dager etter Utøya-tragedien blir prisbelønnet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år deler profesjonelle taleskrivere ut pris for årets beste tale. Prisen for beste tale i 2011 utdeles på den internasjonale taleskriverkonferansen i København tirsdag.

Årets vinner er statsminister Jens Stoltenbergs tale under minnegudstjenesten for Utøya-ofrene i Oslo Domkirke 24. juli.

Les også: – Vi har hatt timer, netter og dager fylt av sjokk. I dag er det tid for sorg

Bevegende øyeblikk

Den profesjonelle amerikanske taleskriveren David Murray sier til TV 2 Danmark at Stoltenbergs tale skapte et bevegende og viktig øyeblikk.

– I en kritisk fase ønsker folk visshet. Denne talen ble fremført kun to dager etter skytetragedien og på det tidspunkt fantes ingen forklaring, det var kun sorg, sier Murray.

– Stoltenberg sa det man kunne samles om; «Vi er forferdelig trist, vi er i sjokk, vi er alle sammen om dette, vi kjenner alle noen som er berørt av tragedien og vi er i sorg», sier han.

Les også: Politiet mener Breivik kan ha vært i en «fantasiverden»

KOngen og Dronningen Minnesgudstjeneste for Utøya (Foto: TV 2)

Kjempet mot tårene

I talen i Oslo Domkirke 24. juli, hvor Kongen og dronningen, prinsesse Märtha og Ari Behn, Statsminister Stoltenberg med familie, statsrådene og den overlevende AUF-lederen Eskil Pedersen var blant de deltakende, bekreftet Stoltenberg i talen at han kjente flere av dem som da var bekreftet døde.

To av dem nevnte han ved navn.

– Hver og en av dem som har gått bort er en tragedie. Sammen utgjør tapet en nasjonal tragedie.

– Vi har hatt timer, netter og dager fylt av sjokk. I dag er det tid for sorg, sa Stoltenberg som kjempet med tårene under sitt innlegg.

Se utdrag fra Stoltenbergs tale øverst.

David Murray (Foto: TV2 Danmark)

– Han sa det enkelt

Murray påpeker at de aller fleste historiske taler skapes når det er snakk om kriser.

– I en slik situasjon er alt samfunnet trenger at en person stiller seg opp og gir uttrykk for hva alle sammen vet. Alle ønsker at det skal bli en god tale og alle har et desperat behov for en god tale, sier den amerikanske taleskriveren.

– Det Stoltenberg her gjorde var å ikke overdimensjonere, han sa det enkelt: «Vi er alle sammen i sorg, vi er alle sammen om det og jeg står sammen med dere», sier Murray.

– Det var alt han kunne gjøre og som det ble forventet at han skulle gjøre i den situasjonen, legger han til.

Les også: Eskil Pedersen ble drapstruet og sjikanert

Sammenligner med Kennedys tale

Murray sammenligner Stoltenbergs tale med talen Robert Kennedy holdt da han måtte fortelle afroamerikanerne at deres leder, Martin Luther King jr. var drept i april 1968.

– De kan definitivt sammenlignes, de er veldig like, sier Murray og påpeker at Kennedy hadde mistet sin bror på samme måte, noe som legitimerte hans valg av ord den gang.

Se mer av David Murrays argumentasjon her.

Les også: Stoltenberg: – Bistandsadvokatene må få jobbe i fred