BANKET OPP: En jentegjeng banket opp da 15 år gamle Renate Oberster på skolen. Syv år senere har hun ikke fått den hjelpa hun har krav på.  (Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2)
BANKET OPP: En jentegjeng banket opp da 15 år gamle Renate Oberster på skolen. Syv år senere har hun ikke fått den hjelpa hun har krav på. (Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2)

Renate ble banket opp av jentegjeng

Sju år senere har hun fortsatt ikke fått hjelpen hun har krav på.

Det har blitt mange tårer siden den dagen for sju år siden da Renate Oberster forsøkte å stoppe en krangel mellom noen jenter på skolen. Det endte med at Renate ble sparket, lugget og ikke minst fikk 14 slag som har ødelagt kjeven hennes.

– Jeg husker det som det var i går. Selv om jeg ikke vil, så tenker jeg på det hele tiden. Det er en stor del av hverdagen nå på grunn av alle smertene jeg har, forteller hun.

32 piller om dagen

Renate var bare 15 år da hun ble banket opp. Jentegjengen knakk kjeven hennes på flere steder. Hver dag må 22 år gamle Renate ta hele 32 ulike tabletter for å takle smertene.

– Jeg blir sliten bare jeg ser på dem.

Jentevolden snudde opp ned på tilværelsen til den da livsglade og skoleflinke 15-åringen. Siden har hun slitt med fysiske og psykiske smerter. Hun har ikke fått behandling, og venter fortsatt på hjelp fra det offentlige.

– Jeg har kjempet for å bevise at jeg faktisk er skadet.

Krav på millionbeløp

Ifølge Renates advokat, Ingunn Alvik, har hun krav på millionbeløp, deriblant voldsoffererstatning, penger fra forsikringsselskap og hjelp fra NAV. Skadene etter mishandlingen har ødelagt Renates muligheter til å fullføre skole og være i full jobb.

– Det er snakk om et betydelig inntektstap, sier Alvik.

Hun forteller at hun har flere andre saker som har tatt lang tid med mener Renates historie er særdeles alvorlig.

– Det at en ung jente som er så skadet på grunn av en hendelse hun ikke kan noe for må gå så lenge uten å få hjelpen hun har krav på, det er hjerteskjærende.

Men etter sju år har NAV ennå ikke klart å utrede Renates sak. Dermed sitter alle instanser på gjerdet og venter på hverandre.

– Det har vært en tøff kamp. Vi har jobbet for å prøve og nå fram, og det er helt utrolig hvor lang tid det har tatt, sier advokat Alvik.

Sju år er svært lenge å gå uten å få hjelp. Det har ført til at hun selv har tatt opp 370.000 kroner i privat lån for en kjeveoperasjon i USA. Men fortsatt trenger hun enda en behandling.

– Det er akkurat som om mitt liv ikke er verdt noe. At jeg kan bare gå hele livet og være skada, sier Renate.

NAV erkjenner å ha sviktet

Da TV 2 kontakter NAV legger de seg helt flate, og erkjenner å ha sviktet Renate.

– Informasjonen vi har fått inn har vi ikke klart å bringe inn i saken. Det dreier seg også om at vi ikke har svart på de henvendelsene vi har fått. Og det er ikke godt nok. Det er ikke i henhold til den standarden vi ønsker å tilby våre brukere, sier Oddvar Paulsen, fylkesdirektør i NAV Akershus til TV 2.

– Hva kan dere da gjøre med saken?

– Når det gjelder den konkrete saken her, så vil vi gi den veldig høy prioritet. Vi kommer til å sørge for at den blir løst så raskt det er mulig å få til.

– Jeg hadde blitt så glad

NAV lover at saken vil få konsekvenser.

– Når slike ting skjer, er vi nødt til å se om rutinene vi har er gode nok. Og ikke minst om etterlevelsen av de rutinene er god nok, sier Paulsen.

Men Renate tør ikke håpe. For det er ikke første gang NAV har beklaget seg og lovet henne hjelp.

– Hvis jeg endelig hadde blitt trodd. At alt ordnet seg, og jeg fikk den behandlingen jeg trenger. Jeg hadde blitt så lettet. Jeg hadde blitt så glad.