NY ME-STUDIE: Professor Olav Mella (t.v) og overlege Øystein Fluge ønsker nå å få i gang en større nasjonal multisenterstudie på effekten av kreftmedisinen Rituximab mot ME.  (Foto: Fotokreditering: Tor Erik H. Mathiesen. / Helse Bergen)
NY ME-STUDIE: Professor Olav Mella (t.v) og overlege Øystein Fluge ønsker nå å få i gang en større nasjonal multisenterstudie på effekten av kreftmedisinen Rituximab mot ME. (Foto: Fotokreditering: Tor Erik H. Mathiesen. / Helse Bergen)

Vil sette i gang en større nasjonal ME-studie

De bergensbaserte legene bak det norske ME-gjennombruddet jobber nå med å få i gang en større studie med langt flere pasienter. Går finansieringen i orden vil en slik studie være et skritt videre mot en behandling for ME.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober slapp TV 2 Nyhetene om det norske gjennombruddet som kan løse ME-gåten. De to kreftlegene, professor Olav Mella og overlege Øystein Fluge ved Haukeland universitetssykehus i Bergen, har ved en tilfeldighet oppdaget en mulig behandling av ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom.

LES OGSÅ: Elene (26) ble frisk av ME

Nå ønsker legene å få i gang en større, såkalt multisenterstudie, ved flere av universitetsklinikkene i Norge. En slik studie vil være et skritt videre mot en behandling for ME.

– Hvis det blir en studie som er positiv og viser en klar effekt og det ikke oppstår alvorlige, uventede bivirkninger, så begynner vi å nærme oss en godkjent behandling. Den vil da komme mange pasienter til gode, sier overlege Øystein Fluge til tv2.no.

Stor interesse fra fagmiljøene

Etter at studien til legene ble kjent har flere fagmiljøer i Norge vært i kontakt med legene.

– Flere av universitetsklinikkene har nå tatt et faglig initiativ til å få i gang en nasjonal multisenterstudie på effekten av Rituximab mot ME, sier professor Fluge til tv2.no.

En slik studie vil basere seg på den tidligere studien (les hovedpunktene fra ME-studien til høyre for artikkelen) samt en vedlikeholdsstudie som fortsatt pågår på Haukeland. Legene tror at studien kan være i gang over neste sommer.

LES OGSÅ: Alt om ME-gjennombruddet

– Vi ønsker å bruke god tid på dette for å kunne trekke lærdom av den vedlikeholdsstudien som går nå, sier Fluge.

Resultatene fra denne studien er ikke offentlige ennå, men vi ser en del ting hva antall infusjoner og responsmønster gjelder. Dette ønsker vi å trekke lærdom av når vi skal lage design for den nye studien.

Trenger finansiering

Foreløpig er en slik studie på planleggingsnivået. Initiativet er der, men skal den bli en realitet er legene avhengige av finansiering.

– Skal denne studien bli noe av er vi helt avhengige av at det kommer ekstern finansiering. Hvis vi skal basere oss på midler fra vanlige kanaler, som Forskningsrådet, så kan det ta år og dag før vi får til noe, sier professor Mella til tv2.no.

LES OGSÅ: Kavlifondet gir penger til ME-forskning

Hvor finansieringen skal komme fra er foreløpig ikke klart, men legene håper på hjelp fra staten.

SÅ TV 2 REPORTASJE: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk se TV 2s reportasje om ME-gjennombruddet sammen med de tre hovedpersonene. Fluge og Mella sier at de ønsker å gå i en dialog med staltige myndigheter om ekstern fianisering av en ny studie. (Foto: TV 2)

– Vi vil i alle fall prøve å gå i dialog med statlige myndigheter om en ekstern finansiering, sier Mella.

TV 2 har tidligere skrevet om helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som lovet å følge opp ME-gjennombruddet.

Strenge krav for å komme med i studien

Pågangen fra ME-pasienter har vært enorm og overveldende for Fluge og Mella.

– Jeg har mottatt flere hundre e-poster og folk ringer rett på mobilen min, sier Fluge.

– Nå som dere jobber med å få i gang en ny studie er det sikkert mange som lurer på hvordan de kan komme med. Hva kan dere si om hvem som skal inkluderes?

– Skal vi ha en studie hvor vi er sikker på å få resultat må vi være veldig klare på kriteriene. De må være krystallklare, sier Mella.

LES OGSÅ: ME-syke «Gunnar» ble ikke trodd – ble innlagt på psykiatrisk

Dette er særlig viktig ettersom det vil være forskjellige leger ved ulike sentre som skal ta seg av pasientene. Fluge og Mella ønsker derfor å bruke de såkalte kanadiske kriteriene.

– Vi vil gå for de strenge kriteriene. Det skal være størst mulig sjanse for at de pasientene som inkluderes virkelig har ME og ikke generell utmattelse, sier Fluge.

Han påpeker også at alle vil være tjent med en nøye seleksjonsprosess.

– Hvis det da skulle bli en studie som er positiv og viser en klar effekt og det ikke oppstår alvorlige, uventede bivirkninger, så begynner vi å nærme oss at dette kan bli en godkjent behandling. Den vil da komme mange pasienter til gode, sier Fluge til tv2.no.