VRENGT: Anette Seljevold har vrengt Tromsø kofta si i protest mot Tromsø kommunes snuoperasjon i saken om å gjøre samisk likestilt med norsk.  (Foto: Jørn Berger Nyvoll/TV 2)
VRENGT: Anette Seljevold har vrengt Tromsø kofta si i protest mot Tromsø kommunes snuoperasjon i saken om å gjøre samisk likestilt med norsk. (Foto: Jørn Berger Nyvoll/TV 2)

Vrenger kofta i protest mot samisk-nei

Samene i Tromsø vil ha samisk likestilt med norsk i kommunen.

Ei kofte på vranga er en kraftig samisk protest. Det føles rett for Geir Tommy Pedersen i Tromsø.

– Dette er min første kofte, så den skal jeg vrenge, sier han til TV 2.

– Saken er såpass viktig at når man ikke vil likestille det norske med det samiske i Tromsø by, så vil jeg gå til det skrittet å ha en så sterk markering, sier Pedersen.

Snudde i samesaken

Tromsø trakk sin søknad om å bli en del av samisk språkforvaltningsområde, noe som ville likestilt samisk med norsk i kommunen. Det har vekket sterke følelser.

– Jeg synes debatten kunne blitt holdt på et høyere intellektuelt nivå, sier Sárá Helene Bergstrøm Oskal.

Les også: Samisk skilt setter sinnene i kok

Hun går med kofte, men har valgt å ikke vrenge den.

– Tradisjonelt har man vrengt kofta når man skal drive sjamanisme. Det er jo ikke akkurat det vi skal i dag, så jeg synes det blir feil symbolikk. Men det virker som at det betyr litt forskjellig for folk å vrenge kofta, sier hun.

Tromsøværingene er delt

Men ikke alle var like fornøyd med dagens demonstrasjon.

– De skal ha egne fengsler, egne barnehager, egne skoler, de har en egen regjering i Karasjok, de har egne landskamper i fotball, eget Melodi Grand Prix. Samene holder på å bygge opp en stat i staten, sier en mann som ikke ønsker å si hva han heter.

Og at byen er delt, har demonstrantene merket godt.

– Jeg har opplevd debatten som litt skremmende, faktisk. Det har vært mye hets av samer, det er det bestandig i saker som dette. Og jeg har merket at det har gått begge veier, og det er det som skremmer meg mest, sier Anette Seljevold, som har vrengt sin Tromsø-kofte.

Les mer: Samer føler seg mobbet av nordmenn

Borgerlig flertall snur

Ordfører Jens Johan Hjort valgte å være tilskuer til demonstrasjonstoget i Tromsø.

– Har denne prosessen bidratt til å danne varige sår mellom den norske og samiske delen av befolkningen?

– Nei, det tror jeg ikke, og det håper jeg ikke. Vi er alle innbyggere av Tromsø og vi skal leve sammen i fortsettelsen. Så jeg håper inderlig vi kan snakke om hvordan vi kan gjøre ivaretakelsen av det samiske enda bedre, sier han.

Les mer: Tromsø-politikere vil ha norsk navn før samisk

9. november vil de borgerlige partiene få flertall i kommunestyret for å trekke tilbake søknaden. Likevel har ikke demonstrantene gitt opp.

– Jeg ser at vi har både nordmenn og andre samer, både med og uten kofte som er med og støtter dette. Det synes jeg er fantastisk, sier Anette Seljevold.