birkedal4 (Foto: TV 2)
birkedal4 (Foto: TV 2)

Tiden i fengsel ga Trond Birkedal nytt syn på straffesystemet

– Jeg skjønner at vi må ha et system som forbereder de innsatte på det virkelige livet.

Som et høytstående medlem av «lov og orden»-partiet Frp har Trond Birkedal ved gjentatte anledninger tatt til orde for at man må straffe kriminelle hardere. Først og fremst ved hjelp av lengre fengselsstraffer, men forslag som å sende kriminelle til Bjørnøya eller Svalbard har også blitt nevnt.

Da han i mars i år ble varetektsfengslet, siktet for å ha filmet intetanende kamerater i dusjen og for seksuell omgang med en person under 16 år, ble han selv satt inn bak murene for en periode. Dette har ført til at han har fått andre tanker om det norske straffesystemet.

– Jeg lærte at det ikke er sort-hvitt om du har gjort noe kriminelt eller ikke. Er du kriminell er du ikke nødvendigvis en dårlig person. Du har gjort en dårlig handling, sier han i et intervju med TV 2.

LES OGSÅ:
Birkedal om dusjfilmingen: – Jeg tenkte ikke over at det var ulovlig
– Det verste var å miste gode venner

Ble kjent med tunge kriminelle

Birkedal satt ti dager i varetekt. Da møtte han flere av de innsatte, blant dem tunge kriminelle.

– Jeg ble kjent med dem på det menneskelige plan. Jeg fikk vite litt om historien deres og om hva slags drømmer de har, forteller han.

Sammenlignet med mange andre innsatte følte han seg heldig, til tross for situasjonen han hadde rotet seg opp i – for Birkedal hadde et nettverk rundt seg.

– Da jeg ble sluppet ut av fengsel ble jeg hentet av advokaten min. De fleste andre ble kjørt ned til togstasjonen med sekken sin. Så var de for seg selv, sier han.

SE INTERVJUET MED TROND BIRKEDAL I VIDEOVINDUET OVER ARTIKKELEN

– Fengsel er ikke en oppbevaringsplass

På spørsmål om han som politiker i dag ville tenkt annerledes om straffesystemet etter de nye erfaringene han har tilegnet seg, sliter han med å finne svar.

– Jeg har ikke tenkt mye nok på det politiske rundt det. Jeg er ikke politiker lenger. Det jeg i alle fall vet er at fengsel ikke bare er en oppbevaringsplass. Det er en plass som skal gjøre folk klare til å gå ut i samfunnet igjen. Det er kanskje den største erkjennelsen.

Tidligere har tankegangen til Birkedal vært at de kriminelle må bures inne og holdes borte fra samfunnet. Hels så lenge som mulig.

– Det har vært prioritet nummer én. Men etter å ha blitt kjent med disse folkene som har drømmer og som oppriktig ønsker å gjøre noe annet videre i livet, så skjønner jeg at du er nødt til å ha et system som forbereder dem på det virkelige livet. Et system som sørger for at de kan fungere som samfunnsborgere, sier han.

Blir bedt om politiske råd

Selv om Birkedal er ferdig med sitt politiske liv, blir han fremdeles kontaktet av bekjente som trenger politiske råd. Om han noen gang kommer tilbake som politiker er han ikke sikker på.

– Jeg er jo et politisk menneske. Jeg er veldig interessert i politikk og har alltid vært det.

Så viktig var politikken i Birkedals liv at den første han ringte da han ble arrestert var generalsekretær i Frp, Geir A. Mo.

– Dersom noen av mine venner ringer meg og spør meg om råd, så gir jeg de det selvfølgelig, sier han.

Samtidig understreker han at han ikke er en bakspiller som i det skjulte sitter og styrer. Rådene gir han kun om han blir bedt om det.

– Jeg tar aldri initiativ. Jeg ringer aldri noen i stortingsgruppa eller i byrådsgruppa. Det kunne ikke falt meg inn. Men hvis noen ringer og ber om råd, så kan det være de får det.

LES OGSÅ: Knusende kritikk av Siv Jensen i Birkedal-rapport

Vil ikke tilbake til gamlelivet

Uansett om han har en politisk karriere ventende i fremtiden, vil ikke Birkedal tilbake til livet han en gang hadde – et liv hvor politikken betydde alt, hvor han begravde seg i arbeidet.

– Jeg vil aldri ha tilbake det livet jeg hadde. Det er uansett ikke hva slags jobb jeg skal ha. Og foreløpig har ikke politikken vært viktig nok i livet mitt siden denne saken skjedde. Det har ikke vært en stor del av livet mitt.