STADIG MER SVINDEL: Internett er som et lovløst samfunn å regne, og organiserte kriminelle har fått øynene opp for lettlurte nordmenn på sosiale medier.  (Foto: TV 2)
STADIG MER SVINDEL: Internett er som et lovløst samfunn å regne, og organiserte kriminelle har fått øynene opp for lettlurte nordmenn på sosiale medier. (Foto: TV 2)

Slik sikrer du deg best mot å bli svindlet på nettet

– Man må huske at internett er et av de mest kriminelle stedene i verden, sier nettsvindelekspert.

Mer enn noen gang lar nordmenn seg lure av personer med skumle hensikter på internett. Årlig svindles vi for over 100 millioner kroner, og politiet er bekymret over utviklingen.

Teknologisk ligger svindlerne i forkant, og hver gang man er på internett er man kun få tastetrykk unna å gi fra seg informasjon som kan føre til at bankkontoen tømmes.

Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) Hans Marius Tessem sier at virusprogrammer kun sikrer deg mot deler av trusselen. Den beste måten å sikre seg på, er å tenke nøye gjennom sin egen oppførsel på nettet.

LES OGSÅ: Nordmenn svindles på nettet for over hundre millioner kroner årlig

Tar kontroll over PC-en

– Det er laget mye programvare som brukes til å overvåke din PC-bruk. Det vil si at noen tar kontroll over PC-en din, og registrerer alt du skriver på tastaturet, sier Tessem til tv2.no.

Ved å overvåke brukernes tastetrykk, kan svindlere få tak i brukernavn, passord, VISA-numre og annen informasjon man ikke bør dele med andre. Dermed trenger det ikke gå lang tid før e-postkontoer og profiler på sosiale medier er overtatt av andre.

– Om de registrerer at du skriver en e-postadresse, etterfulgt av et ord med forskjellige tegn og kanskje noen tall, er det ikke vanskelig å skjønne at dette er brukernavn og passord, forteller han.

GIR RÅD: Det beste rådet NorSIS kan gi internettbrukere, er å tenke over hvordan man oppfører seg på internett - som er et av de mest kriminelle stedene som finnes.  (Foto: NorSIS)
GIR RÅD: Det beste rådet NorSIS kan gi internettbrukere, er å tenke over hvordan man oppfører seg på internett - som er et av de mest kriminelle stedene som finnes. (Foto: NorSIS)

LES OGSÅ: Gro fikk Facebook og e-posten hacket: – Jeg tok til tårene da jeg forsto alvoret

Gode råd

For å beskytte seg sier Tessem det først og fremst er viktig å ha et oppdatert virusprogram. De fleste har dette, men ikke alle er like flinke til å oppdatere programvaren.

– Mange kjøper virusprogram én gang, og gjør ikke noe mer med det. Virusprogrammene bør oppdateres jevnlig, forteller han.

Men virusprogrammene gjør bare deler av jobben. De fungerer godt på de eldre måtene å svindle over nettet på, hvor man angriper PC-ene og forsøker å utnytte svakhetene ved programvaren.

Den nye trenden er imidlertid å gå rett på brukeren. Derfor er Tessems viktigste råd at man tenker over hvordan man oppfører seg på internett.

Tre metoder

Han lister opp tre metoder som blir brukt for å manipulere nettbrukere – fristelse, skremsel og tillit:

  • Fristelse går ut på at du blir fristet til å utføre en handling. Dette kan være at du blir tilbudt et gratis program på nettet eller at du blir tilbudt gratis TV. Et typisk eksempel er at du får beskjed om at du må laste ned et program for å se en film.
  • Skremselsmetoden er at du får beskjed om at PC-en din er full av virus, og at du må laste ned et program.
  • Tillit er når noen utgir seg for å være noen du stoler på, for eksempel Microsoft, banken din eller lignende.

Lettere å lure brukeren enn PC-en

Å forsøke å lure brukeren i stedet for å lure PC-en er en metode som blir mer og mer utbredt.

– Det er denne veien de går. Det er mye lettere å lure brukeren enn PC-en. Derfor er det viktig at folk skrur på den sosiale brannmuren sin, sier Tessem.

– Vi bruker datamaskinene hele tiden. Og når man sitter i sofaen hjemme, med fyr i peisen og rødvin i glasset, så glemmer man at man er på et av de mest kriminelle stedene i verden, nemlig internett.

Til tross for topp teknologi mangler Kripos ressurser i kampen mot organiserte kriminelle på nettet. Derfor må brukerne selv ta et større ansvar for å hindre å bli ofre for svindel.  (Foto: TV 2)
Til tross for topp teknologi mangler Kripos ressurser i kampen mot organiserte kriminelle på nettet. Derfor må brukerne selv ta et større ansvar for å hindre å bli ofre for svindel. (Foto: TV 2)

Han trekker frem et eksempel fra Facebook for noen måneder siden, hvor det gikk rundt en lenke med teksten «Father cathes his daughter on webcam». Dette viste seg å være et svindelforsøk.

– Rundt 70.000 nordmenn trykket på denne lenken, forteller han.

De samme svindlene i ny innpakning

Uansett om man bruker Mac eller PC er man utsatt for svindel på nettet, og ifølge Tessem er det en myte at Mac er tryggere enn PC.

– Forskjellen er at det er flere som bruker PC enn Mac. Dermed er det flere som lager angrep rettet mot PC enn Mac. Men nå begynner Apple å ta over mer og mer av markedsandelene, så vi ser en økning i angrep som retter seg mot Mac-brukere, sier Tessem.

Rådene er altså enkle. Oppdaterte programvare på datamaskinen, oppdatert virusprogram og kritisk blikk på hva man finner på nettet. Å avsløre svindlere trenger nemlig ikke å være så vanskelig. Det er de samme teknikkene som går igjen, bare på ulike plattformer.

– Først var det Nigeria-brevene som kom i posten. Dette ble etter hvert avslørt, men da de samme brevene kom på mail ble folk lurt igjen. Deretter kom det på telefonene. Det er de samme metodene de bruker, fristelser, skremsler og tillit. Vi må bli mer kritiske.

LES OGSÅ: Nina ble offer for nettsvindel: – Jeg ble blind av kjærlighet